تپه نورالشهدا محل دفن هشت تن از رزمندگان گمنام جنگ ایران و عراق در ارتفاعات كلكچال تهران است. پیكر این رزمندگان گمنام در ۲۸ اردیبهشت ۱۳۸۰ از جماران تشییع و در ا تپه نورالشهدا به خاك سپرده شده. نورافكن قرارگرفته بر فراز مزار این شهدا، شبها منظره زیبایی را در میان كوه های تهران ایجاد می كنند. تا كنون به مناسبتهای مختلف، هیاتهای متعدد كوهنوردی به تپه نورالشهدا صعود كردهاند و مراسمهای مختلفی از جمله صعود و كوه پیمایی خانوادگی در این مكان برگزار گردیده است.
محوطه مزار سه هكتار و دارای قسمتهای مختلف از جمله حرم، حسینیه، باند فرود هلی كوپتر، برج یادمان به ارتفاع ۴۰ متر و امكانات امدادی و خدماتی میباشد. سازه اصلی حرم بر اساس معمار اسلامی ـ ایرانی بوده و گنبد دوار خفتهای است كه ۲۷ مترمربع دهانه آن است و ۹ و نیم متر ارتفاع دارد؛ گلدستهها نیز با ارتفاع ۱۴ متری ساخته میشود. اداره این مزار بر عهده یك هیئت امنا میباشد و برای ساخت بنای یاد بود حسینیه و سایر امكانات در آن اقداماتی صورت گرفته است. صبح های جمعه، از اذان صبح تا اذان ظهر در این موقعیت ایستگاه صلواتی برقرار می شود كه با صبحانه ساده از زائران پذیرایی می كند. همچنین صبح جمعه، پس از اذان دعای عهد نیز خوانده می شود.
چگونگی شناسایی اجساد رزمندگان گمنام
سرهنگ «علیرضا غلامی» از مسئولین تفحص شهدا درباره چگونگی شناسایی اجساد رزمندگان دفن شده در تپه نورالشهدا گفت:اواخر سال ۱۳۷۹ یك عملیات مشترك تفحص برونمرزی با عراق داشتیم كه سربازان عراقی اعلام كردند یك كمپ اسرا در زمان جنگ در جوار شهر تنومه بصره بوده كه تعدادی از اسرای ایرانی در آن منطقه توسط نیروهای ارتش بعث عراق تیرباران شده و شهید شدند و پیكرشان در آنجا دفن شده است.
در ابتدا عراقیها برای تفحص شهیدان در آن منطقه ممانعت كردند و پس از دریافت مبلغ ۲۰۰ دلار راضی شدند تا پیكر شهیدان را از آنجا بیرون بیاوریم؛ بنابراین پیكر ۴۷ شهید عملیاتهای «كربلای ۴ و ۵» در آن نقطه كشف شد. این ۴۷ شهید تفحص شده هویت نداشتند. پس از رؤیت پیكر آنان ، دیدیم دستها و پاهای اكثر آنها با سیم تلفن بسته شده است.
آدرس : تهران – بوستان جمشیدیه – ارتفاعات كلكچال
