تالاب جوكندان ۲۳۵ هكتار وسعت دارد كه منبع بسیار خوبی برای زمستان گذرانی پرندگان مهاجر محسوب می شود . مهاجرت پرندگان به تالاب جوكندان و قلعه بین علاوه بر حفاظت محیط زیست، اكوسیستم تالاب نیز حالت طبیعی خود را نگه میدارد. این تالاب در شمال ساحل دهستان جوكندان قسمتهایی از روستاههای قنبرمحله، دیراكری، شاندرمن محله، بیسیم و پشته میباشد. تالاب جوكندان با طول ۶ كیلومتر و عرض ۲۰۰ متر با مساحت ۲۳۸ هكتار در ۷ كیلومتری شمال شهر تالش (هشتپر) واقع شدهاست.تالاب جوكندان قلعه بین لیسار این شهرستان در وسط منطقه حفاظت شده قرار دارد و با تنوع گونههای حیوانی، گیاهی و جانوری ارزشمند است. نصف این مناطق در حدود ۱۵ هزار و ۷۵۲ كیلومتر مربع جنگل است و لیسار علاوه بر دو رودخانه بزرگ، در مجاورت دریای خزر و در ارتفاع بالای سه هزار متر در حاشیه دریاچه نئور نیز تالاب دارد. این منطقه از سال ۱۳۵۶ حفاظت شده و سیمایی متشكل از ساحل، اراضی جلگهای و كوهستانی و از كنار دریای خزر تا دریاچه نئور به طول ۴۰ كیلومتر امتداد دارد.
این تالاب جز منطقه حفاظت شده لیسار و جوكندان در كنار دریای خزر، جزء تالابهای دریایی ساحلی و یكی از تالابهای نادر در استان گیلان محسوب میشود كه از پیشروی آب دریای خزر در دهه ۷۰ بوجودآمداست و تقریباً به وسیلهٔ سه حوزه مستقل تغذیه میشود. در مواقع طوفانی، آب دریا هم به قسمتی از تالاب نفود میكند. عمق متوسط تالاب حدود ۰/۴ متر است. عمیقترین قسمت حدود ۰/۸ و در كم عمقترین نقاط حدود ۰/۳ متر است. آب این تالاب تنها به وسیلهٔ سه رودخانه كوچك محلی و آب حاصل مزارع تأمین میشود. توسكا گونهٔ غالب درختی جوكندان است كه در سه دهه قبل یكسره قطع شدند و امروز آثار كندهای در تالاب بچشم میخورد.
با توجه به اینكه تالاب تالش از طریق سه رودخانه جوكندان، قلعه بین و سیدلر لیسار آبگیری میشود چندین سال است ورودیهای منتهی به تالاب جوكندان در اثر انباشت رسوبات مسدود شده است