روستای دره تخت در استان لرستان از توابع بخش مركزی شهرستان ازنا و ۱۰ كیلومتری جنوب این شهرستان، منتهیالیه جنوب غربی منطقه حفاظت شده اشترانكوه قرار دارد .دره تخت یكی از ییلاقهای عشایر است. این منطقه در ارتفاع ۲۰۰۰ متری از سطح دریا در دامنه جنوبی قله ۴۱۵۰ متری “سن بران” در میان درهای به همین نام به فاصله تقریبی ۱۰۰ متر از روستای دره تخت واقع شده است.
این روستا نامزد توسعه گردشگری سازمان گردشگری ایران قرار گرفته است. دره تخت به علت قرار گرفتن در كوهپایه اشترانكوه و بهره مندی از آب دائم و روان در ارتفاع، نیروگاه تولید برق دارد كه علاوه بر تامین برق روستاهای همجوار به شبكه سراسری برق نیز وارد می شود.همچنین این روستا دارای مزرعه های متعدد پرورش ماهی قزل آلای رنگین كمان با ظرفیتهای گوناگون است.
نواحی كوهستانی آن زیستگاه مناسبی را برای پستانداران بزرگ چون كل و پازن، قوچ و میش، خرس قهوهای و پلنگ ایجاد كرده و از دیرباز مورد توجه علاقهمندان به شكار به ویژه اشراف و عشایر منطقه قرار گرفته است. روستا دارای حدود ۸۳۰ نفر جمعیت میباشد كه ساكنان آن از ایل بختیاری و غالباً از طایفه سالاروند هستند.
پوشش گیاهی
درختچههای انجیر، زرشك كوهی، بادام كوهی، بیدهای وحشی، پسته و دشت لالههای واژگون زرد و سرخ
جاهای دیدنی دره تخت
طبیعت زیبای این روستا و قرار گیری آن در مجاورت بلندترین قله های اشترانكوه از جمله سن بران، گل گل، كول جنو و میرزایی سبب محبوبیت آن در بین طبیعت گردان و كوهنوردان شده و هر ساله طیف وسیعی از مردم سراسر ایران و حتی خارج از ایران را جذب خود می كند.
در ضلع شمالی دره تخت رشته كوه سفید كوه كوچك كه از جمله مناطق حفاظت شده محسوب می شود قرار دارد، و ضلع جنوبی توسط كوههای اشترانكوه محصور شده است.رودخانه مابره از این روستا سرچشمه میگیرد كه پس از پیوستن به رودخانه سزار در شهرستان دورود و پس از آن رودخانه بختیاری به رود دز می ریزد.
این روستا یكی از زیباترین روستاهای طبیعی منطقه و نزدیكترین و آسانترین مسیر دسترسی به منطقه حفاظت شده اشترانكوه است.
دشت لالههای واژگون زرد و سرخ نیز از دیگر جاذبه های این روستا برای گردشگران خوش ذوق می باشد.
ریزش و تجمع برف نیز در ماههای سرد سال در كف دره، آن را به یخچال تبدیل میكند كه یكی از چشم اندازهای زیبا و مورد توجه مردم دیار لرستان و دیگر استانهای كشور است. در فصل تابستان وجود این یخچالها، رودها و سرابهای ناشی از ذوب برفها آن را به یكی از كانونهای آبگیر دائمی منطقه تبدیل كرده كه علاوه بر رونق كشاورزی جلوه خاصی به این منطقه داده است.
به دلیل قرار گرفتن روستا در مسیر دسترسی به منطقه گردشگری كمندان و تونل برفی و سدی تحت این عنوان میتواند یكی از قطبهای گردشگری این ناحیه و حتی استان لرستان باشد.
از جمله دیدنیهای این روستا میتوان به سرابها گوناگون كه به رودخانه ماربره ختم میشوند نیز اشاره كرد.
دره تخت منطقه ای جذاب برای همه طبیعت گردان ، گردشگران و كوه نوردان به حساب می آید . هم چنین این روستا دارای كندوهای عسل فراوان و گل های زیبای صادراتی می باشد .




