استان خوزستان، استانی با مردمان بسیار دوست داشتنی و خونگرم و همچنین جاذبه های تاریخی و طبیعی خود، جایگاه خوبی برای علاقه مندان به سفر و گردشگری می باشد.در این مطلب ۳۰ جای دیدنی خوزستان را برای شما گردآوری كرده ایم تا اگر به این استان زیبا سفر كردید، با جای جای آن آشنایی داشته باشید و با آگاهی سفر كنید و دیدن این مكان های زیبا را از دست ندهید.
كاخ آپادانا
كاخ آپادانا یا كاخ داریوش، ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح، یعنی در دوره هخامنشیان در شهر باستانی شوش ساخته شد. كاخ آپادانا به عنوان محلی اصلی سكونت داریوش یكم مورد استفاده قرار میگرفت، اما پس از آن، پادشاهان هخامنشی از آن به عنوان قصر زمستانی استفاده میكردند. بخشهای مهمی از این كاخ ۲۵۰۰ ساله در حمله اسكندر به ایران ویران شد، بقایای آن در حفاریهای ۸۰ سال پیش در منطقه شوش كشف شد و حالا ده سال است كه كاخ داریوش به عنوان یكی از آثار ملی ایران ثبت شده است.
بخشهای دیگر كاخ آپادانا تصاویری از شیر بالدار و گل نیلوفر آبی را نشان میدهد كه هر دو از طرحهای باستانی ایران و نماد قدرت و زایش و بالندگی هستند. كاخ آپادانا در كوران حوادث تاریخ پر فراز و نشیب ایران بارها سوخته و تخریب شده و شاید دلآزرده شویم زمانی كه بفهمیم این تخریبها، نه فقط به دستور پادشاهان و به دست سربازان در هزارههای گذشته، بلكه بخشی از این تخریبها در سالهای اخیر و به دست افرادی كه به عنوان محقق به این منطقه وارد شدند اتفاق افتاده است.
نمونه آن تخریب بخشی از سرستونهای این كاخ به دست ژان دیولافوا، باستانشناس فرانسوی است كه بخشهای جدا شده را با خود به فرانسه برد و این بخشها هماكنون در موزه لوور نگهداری میشوند. با این حال، بازدید از این كاخ تاریخی، كه بسیار مورد ظلم دستدرازان تاریخ قرار گرفته، همچنان میتواند كاری ارزشمند در جهت شناخت فرهنگ و تمدن ایرانیان و به طبع آن، حفظ این میراث ارزشمند باشد.
قلعه شوش
قلعه شوش یك سازه آجری متعلق به دوره قاجار است كه شكل بنا و همچنین مصالح به كار رفته برای ساخت این قلعه، آن را تبدیل به یكی از جالبترین جاهای دیدنی خوزستان كرده است. در حدود ۱۲۰ سال پیش، گروهی از محققان و باستانشناسان فرانسوی كه جهت انجام تحقیقات در سایت باستانی شوش به این منطقه وارد شده بودند طی تحقیقات خود به آثار و بقایای ارزشمندی دست یافتند.
بنای قلعه نیز به خودی خود بسیار ارزشمند است، چرا كه برای ساخت آن از آجرهای كاخ آپادانا و همچنین برخی از سنگهای زیگورات چغازنبیل استفاده شده است. بنابراین قلعه شوش را میتوان مجموعهای بسیار ارزشمند در نظر گرفت كه در سفر به استان خوزستان قطعا ارزش بازدید دارد.
آبشار شوی دزفول
آبشار شوی ۸۵ متر ارتفاع و ۷۰ متر عرض دارد و از توابع شهر دزفول در استان خوزستان محسوب می شود. شوی همچنین فاصله كمی با استان لرستان دارد و می توان گفت در مرز دو استان قرار دارد. البته دقت داشته باشید كه دسترسی به این مورد از جاذبه های خوزستان دشوار است و به همین دلیل بكر مانده است. در دامنه كوه و خروجی آبشار غاری وجود دارد كه افراد محلی میگویند كیلومترها طول دارد. در بدنه آبشار نیز خروجی های متعددی وجود دارد كه آب با فشار از آنها خارج می شود.

رودخانه كارون
رودخانه كارون میتواند یكی دیگر از جاهای دیدنی خوزستان در سفر شما باشد. كارون، با طول ۹۵۰ كیلومتر طولانیترین و پرآبترین رودخانه ایران است. همچنین كارون تنها رودخانه كشور است كه در آن كشتیرانی نیز انجام میشود. در بخشهای مختلف این رودخانه پلها و سدهایی احداث شده است كه آنها نیز به خودی خود میتوانند بسیار جالب و دیدنی باشند.
سدهایی كه در شهرستان گَتوَند، ایذه و مسجد سلیمان در مسیر رودخانه كارون ساخته شدهاند همگی دارای ویژگیهایی هستند كه آنها را به مهمترین سدهای كشور تبدیل كرده است. بخش اعظمی از انرژی مورد نیاز استان خوزستان و حتی بخش جنوب كشور از طریق همین سدها تامین میشود. بنابراین در سفر به هریك از این شهرها، بازدید از سدهای احداث شده در مسیر رودخانه كارون میتواند بسیار شگفتانگیز باشد.
همچنین در بخشهای مختلف رودخانه كارون پلهایی ساخته شده است كه زیبایی این رودخانه را دوچندان كرده است. از جمله این پلها میتوان به پل سیاه اشاره كرد كه در سال ۱۳۰۸ و همزمان با احداث راهآهن سراسری ایران ساخته شد و در حقیقت نخستین پلی است كه بر روی رودخانه كارون ساخته شده است. پل سفید، پل نادری، پل كابلی و پل طبیعت از دیگر پلهای قدیمی و البته زیبایی هستند كه بر روی كارون بنا شدهاند.
بازدید از این پلها، بخصوص در شبهای زنده شهرهای استان خوزستان، با منظره بینظیر رود كارون میتواند یكی از دلانگیزترین تجربههای سفر شما به استان خوزستان باشد. بخصوص كه بازار موسیقی بندری و غذاهای خیابانی جذاب و خوشمزه جنوبی نیز همیشه حوالی رودخانه كارون برپا است.

روستای پامنار
روستای پامنار در فاصله ۴۰كیلومتری شهر دزفول قرار گرفته است. روستا در میان دامنه كوههای زاگرس قرار گرفته و مشرف به دریاچه سد دز(دریاچه شیهون) است. روستای پامنار علاوه بر داشتن جاذبههای طبیعی متنوع و زیبا، دارای قلعه و قبرستان مشهوری نیز هست كه توجه گردشگران در بازدید از شهر را به خود جلب میكند.
روستای پامنار یك بهشت خاص است. در سفر به پامنار دیدن غروب خورشید، زیبایی خاصی به منظره طبیعت میدهد و صحنه ای بی نظیر را در یاد و خاطر افراد به جای میگذارد. ارتفاع روستای پامنار بسیار كم است و دشت بودن آن سبب میشود كه در هنگام غروب زمین و آسمان آن یكی شوند و صحنهای رویایی را ایجاد كنند. بعد از فرا رسیدن شب نیز، شبهای پامنار با جاهای دیگر متفاوت است. روستای پامنار دارای هوای بسیار تمیز و پاكی است و این پاكی و ارتفاع كم زمین نسبت به آسمان سبب میشود كه ستارگان در شبهای زیبای پامنار درخششی چندین برابر دارند و نزدیكی ستارهها و زیبایی چشم انداز آن قابل وصف نباشد.
یكی از جاذبههای خاص روستای پامنار كه به سرسبزی و زیبایی آن افزوده است دریاچه سد دز میباشد. این دریاچه در پشت سد قرار دارد. دریاچه سد دز یكی از زیباترین دریاچههای ایران و جهان است كه در شمال غربی دزفول قرار دارد. در وسط دریاچه جزیرهای زیبا قرار دارد كه در حدود ۶۰۰۰۰متر مربع مساحت دارد و چشم انداز فوق العادهای را به منطقه داده است.

شیرهای سنگی
شیرهای سنگی یا به زبان بختیاری ها بردشیر نماد رشادت، شجاعت، فروتنی و مردانگی هستند. شیرهای سنگی موزه ای در فضای باز را ایجاد كرده اند. شیرهای سنگی نمادی از قوم بختیاری هستند، آن ها این شیرها را روی قبر افراد شجاع و دلیر قرار می دادند. شیرهای سنگی در هیچ كجای ایران به اندازه ای كه در استان های خوزستان و چهارمحال بختیاری وجود دارند به چشم نمی آیند. اما گویا همین فراوانی و پراكندگی، از بین رفتنشان را امری عادی جلوه داده و در نظر مردم و مسئولان از ارزش و اهمیت آنها كم كرده است و متاسفانه تعداد بسیاری از آن ها از بین رفته اند.

زیگورات چغازنبیل
محوطه تاریخی چغازنبیل از جاهای دیدنی خوزستان و نیایشگاهی باستانی مربوط به ۱۲۰۰ سال پیش از میلاد مسیح است. زیگورات، در تمدن باستانی آسیای غرب، خود به معنای بالا رفتن به سمت آسمان است و معمولا به نیایشگاهی گفته میشود كه از سایر نیایشگاهها ارزش و جایگاهی والاتر دارد. به طور معمول زیگوراتها با استفاده از بهترین مصالح و بر روی بلندی تپه یا كوهی بنا میشدند.
زیگورات چغازنبیل نیز بر روی تپهای كه به شكل زنبیل بود بنا شد و از آنجایی كه ساكنین این منطقه به تپههایی با شكلهای غیرطبیعی چُغا میگفتند این بنا به نام چغازنبیل شهرت یافت. زیگورات چغازنبیل در اصل بقایای شهری به جا مانده از ایران باستان، به نام دوراونتاش است.
تصفیهخانه آب چغازنبیل به عنوان نخستین تصفیهخانه آب جهان شناخته میشود. زیگورات چغازنبیل در حدود چهل سال پیش در میراث جهانی یونسكو ثبت شد و تبدیل به نخستین بنای ایرانی شد كه در این فهرست جای گرفته است. چغازنبیل در حقیقت نخستین بنای مذهبی در ایران است. زیگورات چغازنبیل بین دو شهر شوش و شوشتر واقع شده است و دسترسی به آن از هر دو شهرستان میسر است.
برای رفتن به این زیگورات از سمت شهرستان شوش، باید از سمت جنوب شرق شهر باستانی شوش وارد جاده شوش-اهواز شوید و سپس به سمت هفت تپه منحرف شوید. از سمت شهرستان شوشتر نیز با رفتن به سمت شركت كشت و صنعت نیشكر كارون میتوانید خود را به این نیایشگاه باستانی برسانید.

مسجد رانگونی ها در آبادان
مسجد رانگونی ها یا آن گونه كه آبادانی ها می گویند، رنگونی ها، با معماری هندی و به همت رانگونی های اهل برمه در آبادان ساخته شده است. پس از پیدایش نفت و تاسیس پالایشگاه افراد زیادی از شهرها و كشورهای مختلف به اینجا آمدند. مهاجران هندی، پاكستانی (منطقه ای كه امروز میانمار نام دارد) مسجد رنگونی ها را احداث كردند.
آسیابهای آبی دزفول
آسیابهای آبی دزفول از جاهای دیدنی خوزستان مجموعهای از سازههای آبی هستند كه با قدمتی ۱۵۰۰ ساله در بخشهای مختلف رودخانه دز ساخته شدهاند. آسیابهای آبی دزفول در حقیقت قدیمیترین سیستم آبیاری جهان محسوب میشوند. نخستین بخشهای این سازه در زمان ساسانیان ساخته شده است، و سپس در دورههای بعد بخشهای دیگری به آن اضافه شدند.
سیستم این آسیابها به گونهای بود كه بخشی دو قسمتی و ثابت در قسمت زیرین سازهها وجود داشت و بخش بالایی، یعنی بخش اصلی آسیاب به وسیله جریان آب به حركت درمیآمد و گندمی كه در آسیاب قرار گرفته بود با استفاده از نیروی آب آسیاب و به آرد تبدیل میشد. امروزه سازههای مربوط به دوره ساسانیان، به دلیل سیلهای متعدد از بین رفتهاند، اما سازههای مربوط به دوره صفویه و قاجاریه هماكنون پابرجا هستند.
برای بازدید از بخشهای به جا مانده از آسیابهای آبی دزفول میتوان به بخش جنوبی تفریحگاه ساحلی دز (در فاصله ۸۰۰ متری سد تنظیمی دزفول)، زیر پل دوم (جدید) دزفول و همچنین در نزدیكی پل قدیم دزفول رفت و به این ترتیب از این بنای باستانی هوشمندانه و با ارزش دیدن كرد.
بقعه دانیال نبی
دانیال نبی پیامبری از نسل حضرت یعقوب بود كه در حدود ۲۵۰۰ سال پیش، به همراه گروهی از یهودیان از بابل به شهر شوش مهاجرت كرد و در آنجا ساكن شد. دانیال نبی در سن ۸۲ سالگی درگذشت و جسد مومیایی شده او در همین شهر به خاك سپرده شد. در دوره سلجوقیان گنبدی بر مزار این پیامبر ساخته شد. بقعه دانیال نبی تاكنون چندین مرتبه تخریب و بازسازی شده است.
شكل امروزی بقعه شامل دو منار با ارتفاع ۱۰ متر و گنبدی به ارتفاع ۲۰ متر است كه به صورت ۲۵ طبقه مضرس ساخته شده است. بقعه دانیال نبی یكی از قدیمیترین بناهای شهر باستانی شوش است.

قلعه سلاسل
قلعه سلاسل كه از قلعههای زیبای شوشتر است، در كنار رودخانه شطیط و در استان خوزستان قرار دارد. طبق نوشتههای تاریخی، قدمت آن به دوره هخامنشیان میرسد. برخی نیز قلعه سلاسل را قلعهای ساسانی میدانند. این قلعه دژی است كه محوطه مربوط به آن وسعت بسیار زیادی داشته است. قلعه بزرگ سلاسل چندین حیاط متعدد دارد و در گذشته دارای قسمتهای مختلفی بوده است. قلعه سلاسل از سربازخانه، طویله، حمام، شبستان، برج، باغچه، قورخانه، نقارهخانه، حرمخانه و آشپزخانه تشكیل شده بود.
همچنین این قلعه دارای ۵ شودان بزرگ بوده است كه هر یك با شودانهای درون بافت شهر در ارتباط بود. این شودانها در گرمای ۵۰ درجه خوزستان محیطی خنك در حدود ۱۵ درجه برای افراد ایجاد میكرد. عملكرد قلعه علاوه بر جنبه استراتژیكی و نظامی و مركز حكومتی، احتمالاً محلی برای نظارت بر تقسیم آب و مركز مدیریت آب منطقه بوده است. قلعه سلاسل شوشتر در تاریخ پنجم تیرماه ۱۳۸۸ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.
سازههای آبی شوشتر
سازههای آبی شوشتر مجموعهای بزرگ و بینظیر از چندین پل، سد، آسیاب آبی، تونل و كانال است كه از دوران هخامنشیان تا ساسانیان ساخته شدهاند. هدف از ساخت این سازهها استفاده از نیروی آب جهت آبیاری، آسیاب گندم و … بوده است. از سازههای آبی شوشتر به عنوان بزرگترین سازه صنعتی پیش از انقلاب صنعتی یاد میشود.
این سازه به عنوان دهمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی یونسكو ثبت شده است. مجموعه سازههای آبی شوشتر شامل ۱۳ بنا است كه بزرگترین و جالبترین آن بخش آسیابهای آبی هستند. در این بخش با به كارگیری نیروی آب، گندم آسیاب و تبدیل به آرد میشد. قلعه سلاسل بخش دیگری از این سازه است كه مركز كنترل نهر داریون و همچنین محل زندگی والی خوزستان بود. پل بندلشكر، كه در نزدیكی معبد آناهیتا (الهه آب و باروری) قرار دارد یكی از دروازههای شوشتر بوده است.
پل شادُروان یا بند قیصر سازهای است كه شاپور ساسانی پس از به اسارت گرفتن پادشاه رم او را مجبور به ساخت آن كرد. بند میزان با هدف دو شاخه كردن رود كارون ساخته شد. برج كلاهفرنگی كه مشرف به بند میزان است با هدف نظارت بر این بند ساخته شد. نهر داریون در دوره هخامنشی و با هدف آبیاری دشت میاناب شوشتر حفر شد. پل بند شرابدار روی نهر داریون ساخته شده است.
بند ماهیبازان به منظور بالا نگه داشتن سطح آب ساخته شد. بند دختر آخرین تنگه كوهستانی است كه رود كارون از آن گذر میكند و در نهایت بند دارا بخش دیگری از این سازهها است كه در منطقه میاناب ساخته شده است .
پل سفید اهواز
یكی از جاذبه های خوزستان پل معلق یا پل سفید اهواز است كه تبدیل به نمادی از این شهر شده است. اهواز شهر پل ها است، از پل سیاه كه قدیمی ترین آن ها است تا پل كابلی كه دارد كم كم جای خودش را پیدا می كند؛ اما همچنان حتما تصویر پل را با دو هلال فلزی جایی دیده اید. پل سفیر بر روی رودخانه كارون احداث شده و یكی از ۸ پل عبور از آن محسوب می شود و همچنین چهارمین پل معلق دنیا است.

دهكده زراس
دهكده زراس مجموعهای فوقالعاده زیبا از جاهای دیدنی خوزستان است كه در نزدیكی دریاچه كارون سه واقع شده است. این دهكده دارای طبیعتی بسیار زیبا است. ارتفاع دهكده زراس از دریا بین ۸۴۰ تا ۱۳۴۰ متر است كه باعث میشود چشماندازی نفسگیر و بینظیر در مقابل چشم گردشگران به تصویر كشیده شود.
در این منطقه گردشگران میتوانند از دیدن منظره رود كارون، كوههای زاگرس، جنگلهای بلوط، آبشارها و دشتهای پر گل لذت ببرند. دهكده زراس علاوه بر داشتن طبیعتی زیبا، دارای آثار تاریخی ارزشمندی نیز هست كه از آن جمله میتوان به ارگ اتابكی مربوط به دوره ایلخانیان، كتیبههای سنگی كول فر و قلعه كژدم اشاره كرد.
آتشكده جاویدا
آتشكده جاویدا كه در شمال شرق مسجد سلیمان قرار دارد، یكی از ابنیه تاریخی خوزستان محسوب میشود كه قدمت آن به حدود قرن هفتم پیش از میلاد مسیح باز میگردد! بد نیست بدانید كه در این آتشكده به هیچ وجه از ملات استفاده نشده و سنگها را بدون هیچ گونه ملاتی بر روی یكدیگر قرار دادهاند و با این وجود هنوز هم پا برجا باقی مانده است. شاید با بازدید از این آتشكده تصور كنید جز چند تكه سنگ چیزی از آن باقی نمانده، اما وقتی به این موضوع فكر میكنید كه همین تكه سنگها دارای چندین هزار سال قدمت تاریخی هستند و به دوران هخامنشی باز میگردند، قطعا این بازدید تبدیل به یك تجربه منحصر بفرد خواهد شد.

هورالعظیم
هورالعظیم (به معنای تالاب بسیار بزرگ) یا هورالهویزه (به معنای تالاب هویزه) یا تالاب بزرگ هویزه بزرگ ترین تالاب استان خوزستان و یكی از بزرگ ترین تالاب های ایران است كه جزو جاذبه های خوزستان قرار دارد. تالاب در مرز ایران و عراق قرار گرفته و حدود یك سوم این تالاب در ایران و دوسوم دیگرش در كشور عراق است. هورالعظیم آب خود را از رودخانه های كرخه، نیسان، سابله و نهرهای انشعابی تامین می كند. مساحت تقریبی آن ۱۱۸۰۰۰ هكتار برآورد شده و در كناره های تالاب عمق آب كم و به تدریج به میانه آن كه می رسد عمقش به چند متر می رسد.

دریاچه شط تمی
دریاچه كوهستانی تمی در مرز سه استان لرستان، چهارمحال و بختیاری و خوزستان واقع شده است. دریاچه شط تمی توسط كوههایی احاطه شده است كه تقریبا در تمام طول سال پوشیده از برف هستند. همچنین در فضای اطراف دریاچه دشتهایی زیبا و پهناور با پوشش گیاهی خاص وجود دارد كه محل اطراق عشایر بختیاری هستند. اگر به استان خوزستان سفر كردید فراموش نكنید از این منطقه بكر و زیبا نیز دیدن كنید.
منطقه شو ولندر
منطقه شو ولندر یكی از زیباترین مناطق طبیعی ایران و از مهمترین جاهای دیدنی خوزستان محسوب میشود. اكوسیستم این منطقه بسیار خاص و دیدنی است و بد نیست بدانید كه سمندر امپراتور، یكی از نادرترین و كمیابترین گونههای سمندر ایرانی كه بسیار با ارزش است، نیز در همین منطقه زندگی میكند. خوشبختانه سازمان حفاظت از محیط زیست، شكار در این منطقه را ممنوع اعلام كرده و محیطبانهای عزیز، از آن به خوبی حراست و نگهبانی میكنند. شو ولندر در جنوب زاگرس و مسجد سلیمان واقع شده و آب هوای كوهستانی و بسیار پاكی دارد. در سفر به خوزستان، بازدید از این جاذبه طبیعی اكیدا توصیه میشود.
موزه جنگ خرمشهر
ساختمان این موزه در سال ۱۳۰۹ ساخته شد، و تا پایان جنگ به عنوان بخش اداری شركت نفت به كار می رفته است. در دوران هشت سال جنگ تحمیلی این ساختمان به عنوان محل دیدبانی نیروهای عراقی مورد استفاده قرار گرفت. با توجه به این كه این مركز محل دیدبانی دشمنان در دوران جنگ بوده است، دست نوشت ههای اشغالگران عراقی بر روی دیوارهای ساختمان به جای مانده است، كه یكی از دست نوشته ها، جمله آمده ایم تا بمانیم بوده است كه بسیار جلب توجه می كند.
دره كول خرسان
دره كول خرسان یكی دیگر از جاهای دیدنی خوزستان است كه در ۳۵ كیلومتری شمال دزفول واقع شده است. در بخش ابتدایی این دره نخلستانی كوچك قرار دارد و پس از آن درختهای سدر و كُنار است كه زیبایی خود را نشان میدهند. علاوه بر این درختان و صخرههای اطراف دره، تعدادی رودخانه و آبشار نیز در این منطقه وجود دارند.
اما آنچه بیش از هر چیز دیگر دره كول خرسان را برای گردشگران جالب میكند، آب و هوای این منطقه است كه گفته میشود حتی در گرمترین روزهای سال نیز گاهی دمای هوا در این دره به كمتر از ۲۰ درجه سانتیگراد میرسد و به این ترتیب آن را به تفرجگاهی آرامشبخش در استان خوزستان تبدیل میكند.
دریاچه سد دز (شهیون)
این دریاچه یكی از زیباترین دریاچه های ایران در شمال غربی دزفول ودر ۲۳ كیلومتری شمال شرق اندیمشك كه تبدیل به یكی از جاذبه های خوزستان و منطقه شهیون شده است. در دریاچه انواع و اقسام ورزش های آبی انجام می شود. آب دریاچه از ارتفاعات اراك و الیگودرز سرچشمه میگیرد و بعد از گذر از كوههای زاگرس و دریافت ریزآبههای بسیار به این دریاچه وارد میشود. این دو رودخانه شامل دو شاخه اصلی به نام سزار و بختیاری است

موزه شوش
موزه شوش بهدلیل محل قرارگیری و اشیاه نگهداریشده در آن، یكی از موزههای بسیار مهم و غنی ایران است. این موزه در یكی از پراهمیتترین نقاط شوش ازنظر تاریخی قرار دارد.
برای دیدن موزه شوش باید به شهر شوش بروید. این شهر از اواسط بهار گرم میشود و تا میانههای پاییز همچنان گرم است.
موزه شوش میان بازماندههای كاخ داریوش هخامنشی، یعنی كاخ آپادانا و قلعه آكروپل یا فرانسویان و همچنین روبهروی آرامگاه دانیال نبی ساخته شده است. آغاز ساخت این بنا در سال ۱۳۴۲ است و در سال ۱۳۴۵ به پایان رسیده است.
از همان ابتدای ورود به موزه شوش در محوطه باغ، برخی از مجسمههای سنگی و اشیای باستانی از دورههای مختلف، برای بازدید قرار داده شدهاند. در ساختمان موزه هم نخستین اثری كه با آن روبهرو میشوید، قطعه زیبایی از سرستونی سنگی و سنگ گاو بالدار است كه از كاخ آپادانا به دست آمدهاند.
تندیس داریوش و مجسمه هركول ازجمله مجسمههای این موزه هستند كه توجه همه بازدیدكنندگان را به خود جلب میكنند. آثار باستانی زیادی در این موزه نگهداری میشوند كه مهمترینشان این آثارند: مجسمهها و سرستونهای سنگی كشفشده از مسجد سلیمان و كاخ آپادانا، انواع مجسمههای خدایان متعلق به تمدنهای مختلف منطقه، روش تدفین در دوره ایلامیها، آجرنوشتههای كشفشده از شوش و چغازنبیل، انواع گلنوشتهها و سنگنوشتههای عیلامی، اكدی، آرامی، سریانی و پارسی باستان و پهلوی میانه، گویهای سفالی و گلمیخهای تزیینی سفالی و كاسههای مكشوفه از حمیدیه مربوط به منداییها كه منقوش به اوراد مقدس است
دانشگاه سه گوش اهواز
دانشگاه سه گوش اهواز یكی از زیباترین و خاصترین جاهای دیدنی خوزستان و همچنین از تماشاییترین ساختمانها در تمام ایران محسوب میشود. این ساختمان در سال ۱۳۰۸ به دستور پهلوی اول و به دست معمار معروف فرانسوی، آندره گدار، ساخته شد. این ساختمان طراحی منحصر به فرد سه گوشی دارد كه در آن دوران و حتی در زمان حاضر، به نوبه خود بسیار خاص و دیدنی است.
در ابتدا قرار بود كه این ساختمان برای بانك ملی ایران ساخته شود اما در طول تاریخ، چندین و چند بار كاربری آن تغییر پیدا كرد. پس از تغییر و تحولات مختلف، در نهایت این سه گوش زیبا در دست دانشجویان ادبیات و علوم انسانی قرار گرفت. اما متاسفانه در طی این ۸۶ سال به دلیل نزدیكی این ساختمان با رود پر خروش كارون و بالا بودن حجم رطوبت، عمارت دانشگاه آسیب زیادی دید و دانشجویان مجبور به ترك آن شدند. در حال حاضر این ساختمان برای تبدیل شدن به موزه علم و فناوری و خوزستانشناسی، در دست مرمت و بازسازی است.
دشت سوسن
استان خوزستان دارای جاذبههای طبیعی و منحصر بفرد بسیاری است كه دشت سوسن یكی از شاخصترین آنها به شمار میآید. دشت سوسن در مسیر رود خروشان كارون و در شمال غرب ایذه قرار دارد. عبور كارون از این خاك باعث حاصلخیزی زمینهای اطراف شده و به همین خاطر در این منطقه، دشتی زیبا و پوشیده از گلهای سوسن به وجود آمده است كه از اوایل بهمن ماه تا اواخر خرداد ماه، منظرهای بینظیر را در اختیار گردشگران و دوستداران طبیعت قرار میدهد.
كوه تنگوان
جنوب ایران را باید مملوء از شگفتیهای بینظیر دانست. در هر گوشه از این خطه زیبا، طبیعت به شكل تازهای گردشگران را شوكه میكند. كوه تنگوان یكی از جاهای دیدنی خوزستان است كه در شمال شهر اندیمشك قرار دارد. این كوه در موازات رشته كوه زاگرس قرار گرفته است و قدمت آن به حدود ۱۰ هزار سال پیش باز میگردد. گفتنی است كه بر اساس اسناد تاریخی، در گذشته از تنگوان به عنوان ورودی شهر وان استفاده میكردند. زمانی كه به بالای كوه میرسید، منظرهای بسیار خاص و تماشایی انتظار شما را میكشد. منظرهای كه تنها پاداش كسانی خواهد بود كه این مسیر سخت را پشت سر گذاشتهاند. فقط به یاد داشته باشید كه تمام این منطقه تحت حفاظت مستقیم سازمان محیط زیست بوده و شكار یا آسیب رساندن به حیوانات و گیاهان كاملا ممنوع است و پیگرد قانونی دارد.
بازار عبدالحمید اهواز
در خیابان نظامی یا همان نظری پور، بین خیابان نادر و امام خمینی، قدیمیترین بازار اهواز، یعنی بازار عبدالحمید قرار دارد. قدمت این بازار زیبا كه هنوز هم پر رونق است، به دوران قاجار باز میگردد. بد نیست بدانید كه بازار عبدالحمید جزء معروفترین جاهای دیدنی خوزستان به شمار میآید كه هنوز هم مشغول به كار است و تنها به عنوان یك جاذبه تاریخی كاربرد ندارد. شما میتوانید ساعتها در این بازار سرگرم خرید باشید و با فرهنگ مردم خونگرم جنوب كشورمان بیشتر آشنا شوید. اگر قصد دارید تا از این شهر برای عزیزان خود، سوغاتی سنتی خریداری كنید، بهترین مكان، بازار عبدالحمید اهواز خواهد بود.

بند میزان
بند میزان سدی است در شوشتر و ساختهٔ دوره ساسانیان است كه تا امروز پابرجا مانده است. ساختن بند میزان شوشتر را به شاپور اول ساسانی نسبت می دهند.
بند میزان تأمین كننده آب آبشارها و آسیاب ها و همچنین تمامی زمین های كشاورزی و روستاهای مسیر شاخه گرگر رود كارون در شهرستان شوشتر است.
این بند به همراه ۱۵ اثر تاریخی دیگر شوشتر در نشست سالانه كمیته میراث جهانی یونسكو در ۲۶ ژوئن ۲۰۰۹ (۵ تیرماه ۱۳۸۸) در شهر سویل اسپانیا، با احراز معیارهای ۱، ۲ و ۵ با عنوان نظام آبی تاریخی شوشتر به عنوان دهمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی یونسكو با شماره ۱۳۱۵ به ثبت رسید.
پل شادروان
پیشینه ساخت این پل بند مربوط به دوره شاپور اول ساسانی است و بر اساس شواهد و مداركی به دستور وی ساخته شده است. پل بند شادروان در ۳۰۰ متری جنوب بند میزان، در شمال غربی شوشتر بر روی شاخه اصلی رود كارون ساخته شده است و در حال حاضر بقایای آن در كنار پل آزادگان به چشم می خورد. برای ساختن این پل بند مسیر رودخانه را توسط سنگهای تراش و منظم فرش كرده و بوسیله بست های فلزی به هم محكم كرده اند. شادروان به معنی فرش و بساط گرانمایه ومنقش است و چون از بند میزان تا شادروان كف رودخانه را توسط سنگ های تراش منظم فرش كرده اند به شادروان معروف شده است. یكی از دلایل ساخت این پل بند عظیم بخاطر بالا آوردن و آرام نمودن جریان آب توسط پی و پایه های پل بند شادروان و ورود آن به نهر داریون برای آبیاری مزارع میان آب بوده است. پل بند شادروان كه از شرق به غرب كشیده شده است، دو سوی شهر شوشتر را به هم متصل میكند. این سازه در دورههای مختلف تاریخی مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته، اما معروفترین مرمت آن مربوط به دوره قاجار است. شادروان به سرزندگی، خروشان و پر آبی رود هم معنی میشود و یكی دیگر از دلایل اینكه این نام را بر روی پل بند شادروان گذاشتهاند، پر آبی رود كارون در تمام فصول سال بوده است.

موزه ی مستوفی
خانهی مستوفی معروفترین عمارت تاریخی شوشتر است؛ خانهی قدیمی و دیدنی كه از دورهی قاجار به جا مانده است. بنای خانهی مستوفی بهعنوان اثر ملی ثبت شده است.
اكنون خانهی مستوفی در كنار موزه، رستوران سنتی هم دارد كه در طبقهی همكف بنا واقع شده است. تختهای سنتی كه در محوطهی عمارت قرار دارند، برای نشستن مهمانان در نظر گرفته شدهاند. به این ترتیب، میتوانید در فضای باز و چشمانداز پل دورهی ساسانیان غذاهای ایرانی میل كنید.
در رستوران مستوفی نان چربی سرو میشود كه اگر غذای شیرین میپسندید، حتما امتحان كنید. قرمه سبزی شوشتری و خورش آلو گزینههای خوشمزهی محلی دیگر هستند.
قیمتها در این رستوران بالا هستند، اما بهخاطر فضای دلانگیز و غذاهای محلی ارزشش را دارد. اگر در خانه مستوفی نان تازه و محلی و سرویس مناسبتری ارائه میشد، میتوانست بهترین گزینه در شوشتر باشد. این رستوران از ۸ صبح تا ۱۱ شب باز است






