روستای بافت كرمان: سفری به سرزمینی كهن و اسرارآمیز
روستای بافت در استان كرمان، شهرستان بردسیر و در دامنه كوههای لاله زار واقع شده است. این روستای تاریخی كه به عنوان پایتخت ساسانیان در دوران باستان شناخته میشود، از جاذبههای گردشگری منحصر به فرد ایران به شمار میآید.
تاریخچه:
بافت، قدمتی دیرینه در تاریخ ایران دارد. این روستا در دوران ساسانیان، پایتخت تابستانی این سلسله مقتدر بوده است. شواهد تاریخی نشان میدهد كه بافت در آن زمان، از رونق و آبادانی زیادی برخوردار بوده و به عنوان مركز سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ساسانیان ایفای نقش میكرده است.
شهرستان بافت در ۱۸۵ كیلومتری مركز استان كرمان با بخشهای رابر مركزی و ارزوئیه و با جمعیتی بیش از ۱۸۰۰۰۰ نفر از خوش آبوهواترین جاهای استان میباشد. چشمه عروس و خبر از نقاط دیدنی این شهرستان است. از روستاهای خوش آب وهوای این شهرستان میتوان به روستای خوشكار اشاره كرد.این شهر كمتر از ۱۲۰۰ سال قدمت تاریخی دارد.
نام قدیم آن باخته بوده كه بعدها به باخت تبدیل شده و در نهایت اكنون بافت نامیده می شود. در این شهرستان مردم عمدتا به شكل طایفه ای زندگی می كنند. طایفههایی از لرها و ترك ها نیز در این شهرستان ساكنند. بخش عمده مردم این شهرستان طی هزاره گذشته از استان فارس به آنجا مهاجرت نموده اند.
جاذبه های گردشگری
غار جفریز در گوغر (غرب شهرستان بافت)
كوه شاه
پارك ملی خبر
غار طرنگ در جنوب شهرستان بافت
صنایع و معادن
از صنایع این منطقه اطلاعات مستندی در دست نیست. معدن كرومیت و معدن سرب از كان هایی استكه تاكنون در این شهرستان مورد بهره برداری قرار گرفته اند.
كشاورزی و دام داری
شهرستان بافت از نظر كشاورزی بسیار پر رونق بوده و به دو منطقه گرمسیری و سردسیری تقسیم می گردد. درمنطقه گرمسیری پنبه و مركبات و در منطقه سردسیری گندم، جو و تره بار كشت می شود. روش آبیاری به صورت دیمی و آبی بوده و جهت آبیاری زمین های تحت كشت از كاریزها و رودخانه ها استفاده می شود. فرآورده های عمده كشاورزی این شهرستان گندم، جو، كنجد، پنبه، زیره، انگور، انار، بادام، گردو و تره بار می باشند. به علت مساعد بودن آب و هوا و وجود مناطق كوهستانی، امكانات زیادی جهت پرورش دام فراهم گردیده كه شامل گوسفند، گاو و طیور میشود. اساس اقتصاد شهرستان بافت بر كشاورزی، دامداری و قالیبافی استوار است. گندم، جو، پنبه، قالی، تره بار، روغن، كتیرا، زیره، كنجد و دانه های روغنی نیز صادرات این شهرستان را تشكیل میدهند.
مشخصات جغرافیایی
شهرستان بافت یكی از شهرستان های استان كرمان از نظر جغرافیایی در ۵۶ درجه و ۳۷ دقیقه ی درازای خاوری و ۲۹ درجه و ۱۴ دقیقه ی پهنای شمالی و ارتفاع ۲۲۷۰ متری از سطح دریا قرار دارد. شهرستان بافت از شمال به بردسیر، از خاور به جیرفت، از باختر به سیرجان و از جنوب به میناب و بندرعباس محدود می شود. به طور كلی آب و هوای بافت خشك و معتدل است. بر اساس سرشماری سال ۱۳۷۵ جمعیت شهرستان بافت ۱۲۲۹۶۷ نفر و جمعیت شهر بافت ۲۷۹۲۰ نفر، شامل ۵۲۹۲ خانوار بوده است. مردم بافت مسلمان شیعه و آریایی نژادند و به زبان فارسی با گویش ویژه بافتی نزدیك به كرمانی صحبت می كنند. جمعیت شهرستان بافت از طایفه های افشار و بوچاقچی، تیره های میری، آنه ای، خوارزمی، اولادی، سلیمانی، سلاجقه، قلندری، آقاجانلو و گوغری می باشد كه در نقاط مختلف زندگی می كنند. مسیرهای ارتباطی و دسترسی به این منطقه نیز عبارتند از:
ـ بافت – بخش رابر، راهی به سوی خاور به درازای ۳۸ كیلومتر
– رابر – سبزواران، راهی به سوی جنوب خاوری به درازای ۱۱۲ كیلومتر
ـ بافت ـ سیرجان، راهی به سمت شمال باختری به درازای ۱۳۰ كیلومتر
ـ راهی به سوی جنوب كه شهر بافت را به دهستان خبر به درازای ۷۰ كیلومتر، به مركز بخش ارزوییه به درازای ۱۲۰ كیلومتر و به سوغان به درازای ۱۵ كیلومتر پیوند می دهد و این راه تا جیرفت ادامه دارد.
وجه تسمیه و پیشینه تاریخی
قدمت بافت به بیش از ۱۰۰۰ سال می رسد. به طوری كه از حفاری ها و كاوش های باستان شناسی بر می آید بنای شهر قدیم بافت كه درناحیه جنوبی شهر فعلی قرار دارد منصوب به هفت صد سال پیش بوده و شهر جدید در حدود دویست سال قبل ساخته شده است. در حدود عالم (۳۷۲ هـ . ق) بافت مركز «اقطاع» ذكر شده است. در صورت الارض و تقویم البلدان این شهر به نام «بافد» آمده و سپس به «بافت» تبدیل شده است.
نكاتی برای سفر به بافت:
- بهترین زمان برای سفر به بافت، فصلهای بهار و پاییز است.
- برای سفر به بافت، باید از طریق جادههای كوهستانی عبور كنید. بنابراین، لازم است كه از وسیله نقلیه مناسب استفاده كنید.
- در بافت، امكانات رفاهی محدودی وجود دارد. بنابراین، لازم است كه قبل از سفر، مایحتاج خود را تهیه كنید.
امیدواریم از این متن جامع برای روستای بافت كرمان لذت برده باشید.
در صورت داشتن هرگونه سوال یا نیاز به اطلاعات بیشتر، می توانید در قسمت نظرات مطرح كنید.