تبریز شهر غذاهای خوشمزه است، غذاهایی كه آنقدر متنوع اند كه همه سلیقه های غذایی را راضی می كنند. وقتی حرف از غذاهای محلی تبریز می شود احتمالا بیشتر ما اول از همه یاد كوفته تبریزی می افتیم اما شاید با دیگر غذاهای این شهر چندان آشنا نباشید. تبریز از شهر های بزرگ و صنعتی ایران است . شهری كه علاوه بر جاهای دیدنی و جاذبه های گردشگری به شهر خوشمزه ها نیز معروف است . در تبریز از صبحانه های كامل و دل انگیز تا غذاهای خوشمزه همه چیز برای داشتن سفری خاطره انگیز به این شهر فراهم است . در این مطلب می خواهیم چند تا از این غذاهای خوشمزه را برای آشنایی شما بازگو كنیم.
كوفته تبریزی
بدون شك معروف ترین غذای تبریز، كوفته های خوشمزه اش است. در زمان های قدیم پخت این غذا كمی متفاوت از امروز بود؛ در آن زمان برای این غذا از گوشت چرخ كرده استفاده نمی شد برای همین گوشت باید آنقدر كوبیده می شد تا له شود و در حین كوبیدن، لپه و سبزیجات هم با آن تركیب می شد. سبزیجات عطر خوشایندی را به این كوفته ها می دهند و كاری می كنند كه حتما به سراغ كوفته ی دوم و سوم هم بروید!
در داخل كوفته ها مواد دیگری مثل گردو، آلو، زرشك، پیاز سرخ شده و گاهی تخم مرغ آب پز هم تركیب می شود و در آخر در سس گوجه فرنگی و زعفران می پزند. پیشنهاد می كنیم اگر گذرتان به شهر دوست داشتنی تبریز افتاد حتما به یك رستوران محلی بروید و طعم خوشایند این كوفته ها را امتحان كنید.
كوكوی لوبیا سبز
این كوكو از غذاهای سنتی شهر است كه معمولا در مراسم خاص مثال افطار درست می شود. مواد لازم برای این كوكو، گوشت چرخ كرده، هویج، پیاز، تخم مرغ، زعفران و البته لوبیا سبز است. معمولا برای اینكه این كوكو ظاهر بهتر و همینطور كمی طعم ترشی پیدا كند روی آن را با زرشك تزئین می كنند. در سفر به تبریز حتما كوكوی لوبیا سبز را امتحان كنید تا با طعم متفاوتش غافلگیر شوید!

آش میوه
آش میوه به نظر آش خوشمزه و متفاوتی می آید این طور نیست؟ در سراسر شهر تبریز آش های متنوعی می بینید كه شما را وسوسه می كنند طعم آن ها را امتحان كنید. تهیه ی آش میوه در هر محله سبك خاص خودش را دارد اما معمولا مواد لازم برای تهیه ی آن حبوبات (نخود، لوبیا)، میوه (آلو، زغال اخته ، زردآلو، آلوچه، آلبالو)، سبزی آش (تره و جعفری)، هویج، پیاز، رشته، رب، كلم برگ و گوجه است. در آخر به این آش، سركه اضافه می شود تا طعم ترش و ملسی پیدا كند.

آش ماست
آش ها پای ثابت غذاهای سنتی تبریزند و طرفداران خاص خودشان را هم دارند. مواد لازم برای آماده كردن این آش حبوبات (عدس، نخود، لوبیا)، سبزی آش، سیب زمینی، برنج، پیاز، آب گوشت، ماست، و هویج و كلم برگ است. البته می توانید در این غذا به جای ماست از كشك استفاده كنید كه در این صورت نام آن از آش ماست به آش كشك تغییر می كند! فقط یادتان باشد كه آش كشك، رشته هم لازم دارد!

آبگوشت دیزی سنگی
اگر از دیگر غذاهای تبریز ساده بگذرید مطمئنا در مقابل آبگوشت تبریز نمی توانید مقابله كنید! غذایی پر پروتئین و خوش عطر و طعم كه می تواند شما را حسابی ر انرژی و سرحال كند. برای درست كردن آبگوشت تبریز از گوشت گوسفند، دنبه، رب گوجه، گوجه، سیب زمینی و لپه استفاده می شود، هر چند كه این روزها بیشتر تبریزی ها به جای لپه از نخود استفاده می كند.

دویماج
این غذا در شهرهای دیگر هم تهیه می شود اما طعمی كه دویماج های تبریز دارد خاص است و متفاوت! از آنجایی كه این غذا چندان كامل نیست معمولا خانواده های تبریزی آن را در هنگام عصرانه و یا صبحانه آماده می كنند. مواد لازم برای این غذا پنیر محلی، گردو، سبزی خوردن (تركیبی از ترخون، جعفری، تره و البته پونه)، نان خشك تبریزی و كره است و خیلی هم راحت درست می شود پس می توانید به راحتی آن را درست كنید.

آش گوجه فرنگی
این آش هم خوشمزه هست و هم خوشرنگ پس می تواند اشتهایتان را حسابی باز كند. مواد لازم برای درست كردن این آش سبزی آش (تره و جعفری)، حبوبات (لوبیا چیتی یا لوبیا چشم بلبلی) پیاز داغ ، بلغور، برنج و گوجه است. همانطور كه از اسم این آش معلومه برای پخت آن باید از گوجه فرنگی زیادی استفاده شود از طرفی مسئول طعم ترش آن هم آبغوره است!

دلمه برگ مو
دلمه برگ مو یك پیش غذای مجلسیه كه می تواند حسابی سفره را رنگین و اشتها را باز كند. مواد لازم برای این غذا برنج، لپه، پیاز سرخ كرده، بلغور، برگ مو، روغن حیوانی و سبزی دلمه یعنی تره، مرزه و شوید است. سبزی دلمه نقشش مهمی در طعم این غذا دارند و مزه ی خاص و منحصربفردی به آن می دهد.

خورش هویج
خورش هویج از محبوب ترین غذاهای تبریز است ولی عده ای هم هستند كه چندان از طعم آن خوششان نمی آید. همانطور كه از اسم خورش معلومه ماده ی اصلی آن هویج است كه باید به صورت خلالی خورد شود و حسابی در روغن سرخ شود. حالا نوبت اضافه كردن گوشت، پیاز و رب گوجه فرنگی است. اگر می خواهید خورش عطر و رنگ بهتری پیدا كند كمی هم از زعفران استفاده كنید. در این خورش از آلو هم استفاده می شود كه مزه ی آن را خیلی بهتر از قبل می كند. برای اینكه ترشی و شیرینی در كنار هم در این غذا وجود داشته باشد در آخر آبلیموی تازه را به روی خورش اضافه كنید.

آش اوماج
آش اوماج بیشتر مخصوص زمستان های سرد تبریز است و خوردن آن می تواند سرما خوردگی را خیلی زود خوب كند! اوماج همان رشته است و برای درست كردن آن آرد، خمیر و بعد رنده می شود. تنها حبوباتی كه در این آش به كار می رود عدس است كه باید چند ساعت زودتر آن را خیس كنید. مواد لازم برای درست كردن این آش عدس، رشته یا اوماج، سبزی ( ریحان، مرزه، تره)، پیاز، فلفل و زردچوبه است.

شوربای تره (سوزی شورباسی)
شوربا یكی از قدیمیترین غذاهای تبریز است و امروزه كمتر در سفرههای اهالی این شهر دیده میشود. در گذشته اهل تبریز و حتی شهرهای دیگر شوربا را به شكلهای مختلف میپختند و شاید بتوان گفت دستور مشخصی برای درست كردن آن وجود ندارد و هر كسی با توجه به آنچه كه در خانه داشت، این غذا را درست میكرد. یكی از مشهورترین شورباها شوربای تره است. برای درست كردن این شوربا به تره، سیب زمینی، گوجهفرنگی، روغن (ترجیحا روغن حیوانی یا به زبان تركی ساری یاغ)، تخممرغ، رب گوجهفرنگی و ادویه نیاز دارید.

آش شیله عدس
شیله هم مثل شوربا از غذاهای قدیمی تبریز است كه امروزه كمتر كسی میپزد. بلغور، برنج، پیاز، عدس، رب گوجهفرنگی و نوعی سبزی محلی به نام «كالش» مواد تشكیلدهندهی این غذای خوشمزه است.

قیقاناخ یا خاگینه
خاگینه نیز مانند آبگوشت یكی از غذاهای سنتی ایران محسوب میشود و در هر شهر و روستا روش طبخ منحصر به فرد خود را دارد. در منطقه آذربایجان خاگینه به عنوان دسر سرو میشود. اصلیترین ماده یا به عبارتی پایه تهیه خاگینه تخممرغ و سبزی است، در واقع خاگ یعنی همان تخممرغ. تركیب تخم مرغ با تره ی كوهی (یا سبزی های معطر دیگر) خاگینه معروف تبریز را تشكیل میدهد. در این میان محبوب ترین خاگینه، خاگینه ی نعنا است.
