یوسفخان نام روستایی سرسبز و زیبا از روستاهای نزدیك شهر قوچان در استان خراسان رضوی می باشد . این روستا به علت موقعیت جغرافیایی و اقلیم معتدل و كوهستانی از جاذبه های طبیعی فراوانی برخوردار است كه باعث شده مناظرو جلوه های منحص به فردی را در این روستا شاهد باشید . ارتفاعات ، باغات ، دره ها و رودهای پرآب در تمام فصول سال چنان زیباست كه باعث شده مسافران زیادی به این روستا بیایند و مجذوب و محسور جلوه ها ی آن شوند .در این مطلب می خواهیم شما را با مهمترین جاذبه های گردشگری این روستای زیبا یعنی روستای یوسفخان آشنا سازیم .
دره یوسف خان: روستای یوسف خان در ده كیلومتری دره زیبا و سرسبز یوسف خان استقرار یافته است. این دره از نواحی ییلاقی شهرستان قوچان است. دره یوسف خان، از انواع درختان انبوه و سر به فلك كشیده چنار، سپیدار، گردو، گیلاس، بادام، گلابی و دیگر درختان پوشیده شده است. جریان آب رودخانه ضمن طراوت بخشی به محیط پیرامون، زیبایی دره را دو چندان نموده است. این دره سرسبز، در بهار و تابستان با انواع گلهای رنگارنگ و گیاهان دارویی و صنعتی پوشیده میشود. تنوع رنگها و آب و هوای مطلوب، طبیعت گردان بسیاری را در ایام مختلف سال به سوی دره یوسف خان جلب میكند.
باغهای فراوان میوه: باغهای متراكم میوه در اطراف روستا گسترده شدهاند. چشم انداز رنگارنگ این باغها، در هنگام جلوهگری شكوفههای بهاری، فصل میوه چیدن تابستانی و خزان پاییزی بسیار زیبا و تماشایی است.
رودخانه تبارك: رودخانه پر آب و دائمی تبارك از شمال شرقی روستا عبور میكند. رودخانه تبارك از بهم پیوستن رودهای سوزه و زیرآباد كه از ارتفاعات اطراف سرچشمه میگیرند، تشكیل میشود. این رودخانه پس از مشروب ساختن اراضی زراعی و باغهای روستا، به رودخانه اترك میپیوندد. حاشیه رودخانه، در بهار و تابستان، محل اقامت موقت گردشگرانی است كه به این روستا مسافرت میكنند.
سد تبارك، در فاصله یك كیلومتری روستای یوسف خان و در محل تلاقی رودهای سوزه و زیرآباد قرار دارد. در واقع، نقطه شروع رودخانه تبارك، محل احداث سد تبارك است. پس از احداث سد و به دلیل هوای مطلوب و جاذبه دریاچه پشت سد،روستای یوسف خان و سد تبارك در تمام طول سال و به ویژه در ایام بهار و تابستان پذیرای هزاران گردشگری است كه برای گذران اوقات فراغت در این ناحیه اتراق میكنند.
ارتفاعات: از دیگر جاذبههای طبیعی روستای یوسف خان، ارتفاعات پیرامون آن است. قسمتی از این ارتفاعات فاقد پوشش گیاهی است و قسمتی دیگر، پوشش گیاهی مرتعی مناسبی دارد. انواع گیاهان دارویی و صنعتی مانند خاكشیر، شاه تره، گل ختمی و گل زوفا در این مراتع بطور فراوان یافت میشود. این ارتفاعات در نیمه اول سال به ویژه در اردیبهشت و خرداد ماه، علاقمندان به كوهنوردی را به سوی خود جلب میكند.
مردم روستای یوسف خان در اعیاد ملی و مذهبی نوروز، قربان، غدیر و فطر به جشن و سرور و در ایام محرم و وفات و شهادت ائمه به سوگواری میپردازند.
موسیقی در فرهنگ مردم روستای یوسف خان همره با انواع آوازها و آهنگها محلی كردی و نوای سازهای سرنا، دهل و قشمه بارور شده و مورد استفاده مردم قرار میگیرد.
پوشاك مردم روستای یوسف خان به مرور به پوشاك رایج شهری تبدیل شده و تنها در مراسم و ایام عروسی، زنان روستا از لباس كردی و شیلور (پوشاك قدیمی زنان كرد) استفاده میكنند. این لباسها از پارچههای طرح دار و زیبا تهیه میشوند.
صنایع دستی روستای یوسف خان، انواع گلیم و جاجیم است كه به دست هنرمندانه دختران و زنان روستایی بافته میشوند.
غذاهای گوشتی كباب و انواع آشها، دیزی محلی، فطیر مسكه و شله زرد در فرهنگ غذایی مردم روستا وجود دارد.
