ریپورتاژ آگهی
مسجد جامع دلگشا

مسجد جامع دلگشا

این بنا در محله دلگشا در كناره خیابان ساحلی بندر عباس، نبش بلوار طالقانی واقع شده و ظاهرا بنای قدیمی آن در سال ۱۷۵ ه.ق توسط زین العابدین ابوالقاسم اوزی بنا شده
  • 1403/03/30
  • استان : هرمزگان
  • شهر : بندر عباس
  • دسته : مناطق تفریحی ایران
آدرس : بندرعباس، بلوار طالقانی
تلفن : 66059000-021

مسجد جامع دلگشا: نگینی درخشان در تاریخ معماری ایران

مسجد جامع دلگشا، كه در شهر شیراز واقع شده است، یكی از باشكوه ترین و زیباترین مساجد ایران به شمار می رود. این مسجد كه در دوران صفویه بنا شده است، به دلیل معماری منحصر به فرد، تزئینات نفیس و كاشی كاری های ظریف، از جمله مهم ترین آثار تاریخی و فرهنگی كشور محسوب می شود.

این بنا در محله دلگشا در كناره خیابان ساحلی بندر عباس، نبش بلوار طالقانی واقع شده و ظاهرا بنای قدیمی آن در سال ۱۷۵ ه.ق توسط زین العابدین ابوالقاسم اوزی بنا شده و در حدود سال ۱۳۵۴ ه ش به غیر از بخشی از شبستان آن كاملا تجدید بنا شده و گسترش یافته است.

مسجد جامع دلگشا-8n0vqD40q2

بنای قدیمی مسجد مشتمل بر شبستان ستون‌دار با ۱۲ ستون در میانه و ایوان های ستون‌داری در سه جبهه باختری، جنوبی و خاوری بوده است. از این بنا تاكنون بخش ستون‌داری در میانه شبستان جدید باقی مانده كه تنها قسمت درخور توجه و مطالعه بناست. این بخش از شبستان دارای ۱۲ ستون با ساقه‌ای استوانه‌های و پایه‌ای مكعب است كه ستون ها در بالا توسط قوس های جناغی به هم‌دیگر اتصال یافته و زمینه را برای برپا داشتن مسطح تیر پوش فراهم ساخته اند.

ساقه و پایه ستون ها در تعمیرات اخیر با قطعات سنگ نما پوشش یافته است. سر ستون ها و بخش های فوقانی آن ها دارای تزیینات گچی است. بخش های جدید بنا و خاصه نمای بیرونی آن فاقد اصالت تاریخی و هنری است.

بخش قدیمی دارای ستونهای متعدد با سر ستون‌های گچبری شبیه به مسجد گله‌داری و مسجد دژگان است. عملیات بازسازی مسجد جامع دلگشا در سال ۱۳۸۴ آغاز شد و در سال ۱۳۸۷ به اتمام رسید. این بنا به شماره ۱۵۹۹ به ثبت آثار ملی ایران رسیده‌است

 

مسجد جامع دلگشا-yrMhRt87Co

تاریخچه

مسجد جامع دلگشا در دوران حكومت شاه عباس اول صفوی، به دستور وی و توسط استاد "یزدی" ساخته شده است. این مسجد در ابتدا به عنوان مسجد شخصی شاه عباس و مقر حكومتی وی مورد استفاده قرار می گرفت.

معماری

مسجد جامع دلگشا از نظر معماری، نمونه ای از سبك "صفوی" است. این سبك با استفاده از تقارن، گنبدها، مناره ها و تزئینات كاشی كاری شده، شناخته می شود.

مسجد جامع دلگشا-pwVmJNTKCj

نقشه و فضاها

مسجد جامع دلگشا دارای پلان مربع شكل است و در مركز آن یك صحن بزرگ قرار دارد. در اطراف صحن، چهار ایوان با تزئینات كاشی كاری شده و حجره ها و غرفه ها تعبیه شده است. در ضلع غربی مسجد، شبستان اصلی قرار دارد كه با گنبدی بلند و تزئینات نفیس پوشیده شده است.

تزئینات

مسجد جامع دلگشا از نظر تزئینات، یكی از زیباترین مساجد ایران به شمار می رود. در این مسجد از انواع كاشی كاری های معرق، هفت رنگ و اسلیمی استفاده شده است. همچنین، در محراب مسجد، از سنگ مرمر و كاشی های نفیس برای خلق یك اثر هنری چشم نواز استفاده شده است.

مسجد جامع دلگشا-Wczndl1hkD

اهمیت

مسجد جامع دلگشا به دلیل ارزش های تاریخی، معماری و هنری، از اهمیت بالایی برخوردار است. این مسجد به عنوان یكی از مهم ترین آثار دوره صفویه، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

جاذبه های گردشگری

مسجد جامع دلگشا یكی از مهم ترین جاذبه های گردشگری شیراز است. بازدیدكنندگان می توانند از این مسجد دیدن كرده و با معماری منحصر به فرد، تزئینات نفیس و كاشی كاری های ظریف آن آشنا شوند.

مسجد جامع دلگشا-VbEby0JHC9

نكاتی برای بازدید

  • ساعات بازدید از مسجد جامع دلگشا از 8 صبح تا 5 بعد از ظهر است.
  • برای ورود به مسجد، باید از پوشش مناسب استفاده كنید.
  • عكس برداری در داخل مسجد بدون مجوز امكان پذیر نیست

مسجد جامع دلگشا-RwjY9jCMwb

اطلاعات تكمیلی

  • برای كسب اطلاعات بیشتر در مورد مسجد جامع دلگشا، می توانید به وب سایت اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس مراجعه كنید.
  • همچنین می توانید با مراجعه به كتابخانه ها و مراكز فرهنگی شیراز، كتب و مقالات مربوط به این مسجد را مطالعه كنید.