ریپورتاژ آگهی
موزه شاه نعمت الله ولی كرمان

موزه شاه نعمت الله ولی كرمان

موزه شاه نعمت الله ولی در بخش زیرین دالان ورودی آرامگاه شاه نعمت الله ولی قرار دارد كه در آن اشیای ارزشمند و مرتبط با فرهنگ تصوف نگهداری می‌شوند. ساختمان موزه شاه نعمت الله ولی به عمارت یا سردر امیریه شهرت دارد و از گچ و آجر در ساخت آن استفاده شده‌است.
  • 1400/12/14
  • استان : کرمان
  • شهر : کرمان
  • دسته : موزه های ایران
آدرس : استان كرمان, كرمان-موزه شاه نعمت الله ولی در بخش زیرین دالان ورودی آرامگاه شاه نعمت الله ولی قرار دارد
تلفن : 66059000-021

موزه شاه نعمت الله ولی در بخش زیرین دالان ورودی آرامگاه شاه نعمت الله ولی قرار دارد كه در آن اشیای ارزشمند و مرتبط با فرهنگ تصوف نگهداری می‌شوند. ساختمان موزه شاه نعمت الله ولی به عمارت یا سردر امیریه شهرت دارد و از گچ و آجر در ساخت آن استفاده شده‌است. بنا حدود ۱۳۰ سال قدمت دارد و آن را به سبك معماری قاجار در زمان ناصرالدین شاه ساخته‌اند. زمانی این عمارت محل تجمع صوفیان و درویشان بود و در سال ۱۳۵۷ پس از مرمت و بازسازی به موزه شاه نعمت الله ولی بدل شد.
آرامگاه یا آستانهٔ شاه نعمت‌الله ولی بنایی مربوط به دوره صفوی است كه در شهر ماهان، استان كرمان جای گرفته‌است. این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شمارهٔ ثبت ۱۳۲ به‌عنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.
شاه نعمت الله ولی با نام واقعی سید نورالدین شاه نعمت‌الله ولی ماهانی كرمانی، شاعر و عارف ایرانی قرن هشتم و نهم هجری است كه سلسله نعمت اللهی را در تصوف به وجود آورد. امروزه بنای آرامگاه او تبدیل به مكانی برای زیارت و البته بازدید گردشگران شده است. از این شاعر بزرگ كتاب و دیوان شعری به جای مانده است كه یك نسخه از دیوان در كتابخانه ملی و یك نسخه از آن در همین بنای آرامگاه شاه نعمت الله ولی در ماهان است.
در موزه شاه نعمت الله ولی اشیای نسبتاً نفیسی وجود دارد. در این موزه بیش از هر چیز چندین جلد نسخه قرآن خطی جلب نظر می‌كند كه هم از نظر قدمت تاریخی و هم از حیث خط و زیبایی و تجلید و تصحیف ممتازند. از جمله این قرآن‌ها، دو صفحه از قرآنی باقی مانده كه به خط كوفی است و سبك نگارش آن ، تاریخ كتاب را مطمئناً از ۸۰۰ سال پیشتر می‌برد. متأسفانه این كتاب در سال ۱۳۱۲ به آب سیل شسته شد و فقط چند صفحه از آن باقی است. موزه آستانه علاوه بر دوره‌های قرآن، اشیای عتیقه نیز دارد كه هر كدام در نوع خود شایان توجه است.

موزه شاه نعمت الله ولی كرمان-9XdcJ8Mwg3


در این موزه آثار متنوعی دیده می‌شوند كه نیكوكاران آنها را اهدا كرده‌اند. از جمله این اشیا و آثار می‌توان به موارد زیر اشاره كرد:
– كشكول‌های آراسته به خط و نقش: این آثار برجسته‌ترین نشانه دراویش محسوب می‌شوند. این كشكول‌ها ظروف كوچكی هستند كه دراویش و صوفیان آنها را در دست می‌گیرند و با زنجیری به شانه آویزان می‌كنند. كشكول بزرگی از آلیاژ برنج و ساخته دست هنرمندان اصفهانی مهم‌ترین كشكول این موزه است كه نماد كشكول شاه نعمت‌الله ولی و سایر درویشان به‌شمار می‌رود.
– تبرزین‌های تراشیده شده: تبرهای كوچكی كه دراویش بر دوش حمل می‌كردند.
– پته شال‌های سوزن‌دوزی شده: یكی از زیباترین و باارزش‌ترین آنها پته‌ای است كه سال‌ها قبر شاه نعمت‌الله ولی را می‌پوشاند. این شال توسط ۹ تا ۱۲ زن در مدت سه سال برای پوشش قبر دوخته شد و و ابعاد آن ۴۰۵ در ۲۶۵ سانتیمتر است.
– سایر اشیا: شمشیرهای مرصع (جواهرنشان) با جلد چرمی، سپرهایی از پوست كرگدن و فولاد، كتاب‌های خطی با چاپ‌های سنگی، دو عدد رحل قرآنی ساخت هند و چندین تمثال متعلق به حضرت محمد (ص) و ائمه اطهار (ع)، ظروف چینی و بلور و…

موزه شاه نعمت الله ولی كرمان-jeXIN3eQ0i