روستای واوسر از جاهای دیدنی مازندران در بخش چهاردانگه شهرستان ساری با فاصله ۱۲۵ كیلومتری مركزاستان و در فاصله ۹۵ كیلومتری استان سمنان واقع شده است .
“علت شكل گیری روستا”
حدود ۳۰ سال پیش كه مردم روستای واوسر از جاهای دیدنی مازندران قدیم به دلیل مشكلات موجود ان دوره ( عدم اب شرب مورد نیاز، و جاده ارتباطی مناسب ، و فضای مناسب جهت گسترش ساخت و سازها و …. از روستای واوسر مهاجرت كرده ودر دومنطقه از محدوده جغرافیا این روستا ساكن شدند و روستا هایی بنام میر افضل و واوسر نوشكل گرفت .
“معرفی دشت سر بیشه”
روستای واوسر از جاهای دیدنی مازندران در قسمتی از زمینهای معروف به سربیشه كه حدود ۱۰۰۰ هكتار زمین كشاورزی وجود دارد واقع شده است كه از شمال به زمین های كشاورزی “پی تول” و “پی خانی” و “هلی چالك” و از طرف جنوب به تپه های ” كال تك” و از طرف شرق به “تپه معدن” و زمینهای كشاورزی سربیشه و از طرف غرب وصل به “جنگلهای زیبای منطقه ی نرم آب محدود می شود.
“وجه تسمیه این روستا با چشمه ی موجود”
وجه تسمیه روستای واوسر مازندران بدین شرح (بقول بزرگان ) می باشد. قبل از تشكیل این روستا چشمه ی موجود درروستای میرافضل معروفیت داشته است. وجه تسمیه ی این چشمه و این روستا با هم مرتبط اند. در قدیم ترها در مكان فعلی روستا فقط یك باب مسجد به صورت ایوان مانند و رو باز و یك اتاقك كوچك متعلق به مرحوم حاج سلطانعلی محمدی و یك حلقه چشمه وجود داشته است
“علت پیدایش چشمه”
در پیدایش این چشمه چنین می گویند كه : شش تن از فرزندان میر عمادالدین از نسل امام موسی الكاظم (ع) بنام های میرجبرئیل ، میر اسرافیل ، میرعزرائیل ، میرمیكائیل ، میرقوام الدین و میر افضل (نقل از تاریخ مازندران جلد دوم تالیف اسماعیل مهجوری چاپ ۱۳۴۵) از این مكان در حال عبور بودند كه به آب احتیاج پیدا می كنند و با سعی و تلاش و كرامت آقا میر افضل این چشمه جاری می گردد كه از همان زمان (حدود شاید ۷۵۰سال پیش ) این چشمه بدین اسم مشهور می شود و مورد استفاده رهگذران و اهالی منطقه به ویژه ساكنان واوسر قرار می گیرد و در نزد اهالی منطقه واطراف، این چشمه و آبش بسیار مورد احترام و اهمییت بوده و می باشد. بعدها در كنار این چشمه مسجدی بنا شد و كم كم بعدازچندی پیش با مهاجرت اهالی واوسر قدیم به این مكان و با جدییت و تلاش بی وقفه از سال۱۳۶۰ بناها و ساختمان های جدید احداث شد، كه روستایی بنام میر افضل ایجادگردیده است. بقعه و مزار شریف آقا میر افضل هم اكنون در روستای تیله بن زیارتگاه عام وخاص می باشد.روستای میر افضل در حال حاضر از بهترین روستای منطقه از نظرآب و هوا، دسترسی به جاده اسفالته(سمنان ،ساری ،دامغان)بیابان وسیع با گلهای زیبا، نزدیكی به جنگل ، آب آشامیدنی سالم از كوه های چهارنو دارای زمین ورزشی، امكانات مخابراتی ،زمین های كشاورزی بسیار مرغوب، چشم انداز بسیار وسیع به كوههای اطراف ،دماوند، شاهدژ، چهارنو،نمازكوه، سفیدكوه، جقركوه و … دارد كه در این موارد از دیگر روستاها منطقه ممتاز تر است. روستای میر افضل مورد اقبال بعضی از غریبه ها قرار گرفته كه در فصل تابستان مدتی ساكن می شوند از نكات جالب توجه دیگر، ساختمان بسیار زیبا و شیك در قسمت غرب این روستا كه متعلق به آقای مشمولی یكی از واوسریهای مقیم تهران می باشد كه كمك های زیادی به این روستا نموده است. هم اكنون بنای مسجدی بزرگ از طرفاهالی میر افضل درحال ساخت و ساز است آب این روستا از كوه چهار نو (چشمه اسبه اوك) واز كوههای هلی چا ل (چشمه گا ل تگ ) با همت و جدییت اهالی و كمك مالی دولتی و افراد خیرمثل آقای مشمولی در سال ۱۳۸۰ به پایان رسیده است. و آبرسانی مجدد جهت جبران كمبود آب شرب مصرفی با افزایش جمعیت از چشمه (نهرو) درنیمه دوم سال ۱۳۹۲ اجرا و مورد بهره برداری قرار گرفت این روستا از نظر مدیریتی با نمایندگان محل (شورای اسلامی ) اداره می گردد .و قوانین مربوط به آب و راههای داخلی و ساخت و سازاز طرف نمایندگان با استقبال اهالی بخوبی انجام می گردد. اغلب ساكنین این روستا مهاجران بومی می باشند كه در فصل بهار، تابستان تا اواسط پاییز سكونت دارند و در فصل زمستان به شهرهای مازندران و سمنان تهران و مشهد می روند. لازم به ذكر است كه عده ای از ساكنان این روستا غیر بومی از تهران سمنان ، مهدیشر، دامغان ، و مازندران می باشند.
محصولات كشاورزی و باغی
درفصل بهار كشاورزی و دام داری كار اصلی مردم است محصولات اغلب زمینهای تحت كشت به صورت دیم می باشد كه عمده محصولات جو، گندم ، و عدس كه كاشت انها با تراكتور و برداشت عدس به صورت دستی و جو ، گندم با كمباین صورت می پذیردولی در باغچه های منازل نیز سیب زمینی،نخود ،توت فرنگی ، و درختانی چون گردو، و سیب از متداولترین انهاست .درفصل زمستان یك نفر بعنوان نگهبان از طرف اهالی روستا تعیین می شود و این شخص در فصل زمستان تا اواخر فروردین مسئولیت حفظ وحراست این روستا را بعهده دارد.البته درچندسال اخیر خانوارهای دیگری نیز زمستانها در این روستا ساكن هستند جمعیت روستای میر افضل در سال۱۳۸۸ حدود ۳۵ خانوارو در سال ۱۳۹۲ ۸۰ خانوار اعلام گردید.
“معرفی چند منطقه ی معروف زیبا در اطراف روستای میرافضل”
۱-چشمه ی پی خانی و زمین های بسیار زیبا و وسیع كشاورزی اطراف در شمال و شمال شرقی و شرق مانند. ولحه ، پی تول ، زرشكستان ، تركچال ، بزورین
۲- معدن قدیمی سرب در شرق روستا
۳- تپه ی كال تك و میر زامون تپه و قراول تپه در جنوب روستا
۴- جنگل صلواتگاه و مس چال در غرب روستا
منبع : واوسر نیوز