ریپورتاژ آگهی
ساختمان اداری جیپ تهران

ساختمان اداری جیپ تهران

ساختمان اداری جیپ در زمان پهلوی (۱۳۲۳ تا ۱۳۲۵) توسط مهندس وارطان ساخته شد. ساختمان اداری جیپ در ضلع شمالی خیابان اكباتان در
  • 1400/12/12
  • استان : تهران
  • شهر : تهران
  • دسته : مناطق توریستی ایران
آدرس : استان تهران- تهران
تلفن : 66059000-021

ساختمان اداری جیپ در زمان پهلوی (۱۳۲۳ تا ۱۳۲۵) توسط مهندس وارطان ساخته شد. ساختمان اداری جیپ در ضلع شمالی خیابان اكباتان در منطقه ۱۲ تهران واقع شده است. دسترسی اصلی به ساختمان اداری جیپ از طریق خیابان‌های اكباتان، ملت و سعدی صورت می‌گیرد. ورودی اصلی ساختمان اداری جیپ در ضلع جنوبی آن و در خیابان اكباتان قرار دارد، در ضلع غربی ساختمان نیز ورودی دیگری برای خودروهای حمل بار در نظر گرفته شده است.
وارطان هوانسیان (ارمنی: Վարդան Յովհանիսեան (زاده ۱۲۷۴ – درگذشته ۶ خرداد ۱۳۶۱) معمار ارمنی‌تبار اهل ایران بود. وارطان فارغ‌التحصیل دانشكده هنرهای زیبای پاریس یكی از پر آوازه ترین و پركارترین مهندسان دوره پهلوی بود و تا سال ۱۳۳۰ شمسی موفق شد تعداد زیادی بنای ارزنده در مقیاس های مختلف به یادگار بگذارد از دیگر كارهای این معمار بزرگ ایرانی می‌توان به هنرستان دخترانه شمسایی، كاخ شهناز پهلوی در مجموعه سعدآباد، ساختمان مركزی بانك سپه، مهمان خانه بزرگ دربند و هتل فردوسی اشاره كرد. ویژگی كالبدی ساختمان‌های طراحی شده توسط وارطان، نمای بتنی، قرنیزهای بتنی ممتد و فضاهای پر و خالی است. معماری وارطان متأثر از معماری مدرن پیش از جنگ جهانی دوم، سبك آرت نوو، مكتب باوهاوس و آثار آدولف لوس و لوكوربوزیه بود. وارطان مخالف التقاط‌گرایی و تقلید از معماری سنتی ایرانی و از مدافعان سرسخت معماری مدرن بود.

 

ساختمان اداری جیپ تهران-gS60pzNjQM


وارطان هوانسیان، مهندس و معمار معروف ایرانی، در ۶ خرداد ۱۳۶۱ (۱۹۸۲)، در سن ۸۶ سالگی درگذشت و در آرامستان بوراستان، واقع در جادهٔ خراسان، به خاك سپرده شد. پس از فوت وی مجموعه ای از آثار و تحلیل هائی بر آنان در یادنامه ویژه ای توسط جامعه مهندسان مشاور ایران انتشار یافت. وارطان هوانسیان در طی زندگی حرفه‌ای خود به خاطر طرح‌های ساختمانی اش بارها مورد تقدیر و قدردانی قرار گرفت. دریافت دو نشان مهم علمی هنری و لوح تقدیر یكی برای ساخت كاخ سعدآباد، كاخ ولی عهد وقت و دیگری برای بنای ساختمان بانك سپه، شعبهٔ بازار، از جملهٔ این موفقیت‌ها محسوب می‌شوند.
از ویژگی‌های خاص ساختمان اداری جیپ می‌توان به فرم مدور در گوشه بنا و عدم استفاده از فرم‌ها و تزئینات معماری سنتی اشاره كرد. بنا با حجمی كشیده بخشی از بدنهٔ خیابان اكباتان و كوچهٔ غربی آن را شكل داده و حیاط آن نیز در سمت شمالی مجموعه قرار گرفته‌است. این اثر به شماره ۳۲۵۵۳ و به تاریخ ۱۳۹۸/۵/۵ در فهرست آثار ملی قرار گرفته است.
آرشیتكت وارطان علاوه بر طرح و نظارت بر بناهای گوناگون، در دیگر زمینه‌های حرفه معماری به ویژه در نوشتن مقالات بسیار فعال بود.[۴۵] وی عضو هیئت مؤسس انجمن آرشیتكت‌های ایران، نماینده انتشارات و تبلیغات، عضو هیئت تحریریه مجله آرشیتكت و پس از چند سال بنیان‌گذار، صاحب امتیاز و مدیر مسئول مجله معماری نوین بود. دو مجله مذكور علی‌رغم دوره كوتاه انتشارشان از عوامل مؤثر بر تشدید فعالیت معماری در كشور بودند.