شهر باستانی استخر فارس: سفری به اعماق تاریخ و شكوه ایران باستان
در دل استان فارس، گویی نگینی درخشان بر پهنه تاریخ خودنمایی میكند، شهر باستانی استخر، یادگار دوران شكوه و عظمت ایران باستان. این شهر كه در طول تاریخ با نامهای مختلفی از جمله پارسه، پرسپولیس و اصطخر شناخته میشده، زمانی پایتخت هخامنشیان و قلب تپنده امپراطوری پهناور آنان بوده است.
تاریخچه شهر باستانی استخر:
قدمت شهر باستانی استخر به سده سوم پیش از میلاد باز میگردد. كوروش بزرگ، بنیانگذار سلسله هخامنشی، پس از فتح بابل، دستور ساخت این شهر را در دشت مرغاب صادر كرد. پس از او، داریوش اول با احداث كاخ آپادانا، عظمت و شكوه استخر را دوچندان كرد.
استخر در طول دوران هخامنشی، به عنوان مركز سیاسی، اقتصادی و فرهنگی امپراطوری پهناور ایران باستان، نقشی كلیدی ایفا میكرد. سفیران و نمایندگان ملل مختلف به این شهر میآمدند و شكوه و جلال هخامنشیان را از نزدیك مشاهده میكردند.
اما دوران شكوه استخر دیری نپایید. در سال 330 پیش از میلاد، اسكندر مقدونی به ایران حمله كرد و پس از تصرف استخر، دستور به آتش كشیدن آن داد. این شهر تا سال 14 میلادی، متروكه باقی ماند تا اینكه اردشیر اول ساسانی، پایتخت خود را به شهر گور (فیروزآباد امروزی) منتقل كرد و استخر دوباره رونق گرفت.
با حمله اعراب به ایران در قرن هفتم میلادی، شهر استخر نیز به مانند دیگر شهرهای باستانی ایران، رو به ویرانی گذاشت و به مرور زمان از بین رفت.
جاذبههای گردشگری شهر باستانی استخر:
امروزه از شهر باستانی استخر، تنها ویرانههایی به یادگار باقی مانده است. اما همین ویرانهها نیز گواه عظمت و شكوه این شهر در دوران گذشته هستند.
از جمله مهمترین جاذبههای گردشگری شهر باستانی استخر میتوان به موارد زیر اشاره كرد:
-
كاخ آپادانا: این كاخ كه توسط داریوش اول ساخته شده است، یكی از باشكوهترین بناهای دوران هخامنشی به شمار میرود. ستونهای بلند، حجاریهای ظریف و نقش و نگارهای زیبا، از جمله ویژگیهای بارز این كاخ هستند.
-
دروازه ملل:این دروازه كه در ورودی اصلی شهر استخر بوده است، از سنگ لاجورد ساخته شده است و دارای نقش و نگارهای زیبایی از حیوانات و الههها است.
- تخت جمشید:این بنای تاریخی كه در فاصله 5 كیلومتری از شهر استخر واقع شده است، پایتخت رسمی هخامنشیان بوده است. بازدید از تخت جمشید در كنار شهر استخر، سفری كامل به تاریخ و شكوه ایران باستان را برای شما رقم خواهد زد.
- موزه تخت جمشید: در این موزه، اشیاء و آثار به دست آمده از كاوشهای باستانشناسی در تخت جمشید و شهر استخر به نمایش گذاشته شده است.
نكاتی برای بازدید از شهر باستانی استخر:
- بهترین زمان برای بازدید از شهر باستانی استخر، فصلهای بهار و پاییز است. در این فصلها، آب و هوا خنك و مطبوع است و میتوانید به راحتی از ویرانههای این شهر باستانی دیدن كنید.
- برای بازدید از شهر استخر، حتماً از كفش و لباس مناسب استفاده كنید.
- به ویرانههای این شهر باستانی احترام بگذارید و از نوشتن یادگاری و آسیب رساندن به آنها خودداری كنید.
- قبل از سفر، از وضعیت آب و هوا مطلع شوید و در صورت نیاز، لباس گرم و یا ضد آفتاب به همراه داشته باشید.
شهر باستانی استخر، با ویرانههای عظیم و باشكوه خود، یادآور دوران پرشكوه و پرافتخار ایران باستان است. بازدید از این شهر، سفری به اعماق تاریخ و فرهنگ این مرز و بوم خواهد بود و خاطرهای فراموشنشدنی را برای شما رقم خواهد زد.
اِستَخر نام شهری باستانی است واقع در استان فارس ایران. املای تاریخی آن اصطخر است.استخر بزرگترین شهر در دردوران خود بوده و به گفته تاریخ نویسان چهاردروازه داشته كه درحال حاضر یك از آنها در سر پیچ دوراهی مرودشت ارسنجان و دیگری در جنوب شهر مرودشت قرار داشته است.
در هفت كیلومتری ویرانههای تخت جمشید، ویرانههای شهر استخر معروف به «تخت طاووس» قرار دارد. آثار بجامانده از این شهر شامل دروازه سنگی، ستونها و دیوارههای سنگی است كه به روزگار هخامنشی تعلق دارد. در این شهر، بازمانده سازههای اسلامی، ساسانی و اشكانی و ظروف و آثار سدههای آغازین هجری در آن كشف شده است. آب شهر استخر از رود سیوند تامین میشدهاست.
این شهر تا پایان پادشاهی ساسانیان از آبادترین و با شكوه ترین شهرهای ایران باستان بود، اما توسط اعراب تسخیر گردید و به دلیل خیزشهای پیاپی مردم (از سال ۲۳ تا سال ۲۹ هجری) بارها فتح شد و مردم آن قتل عام شدند و پس از آن تنها ویرانهای از آن برجای ماند.
اولین بار استخر در زمان عمربن خطاب توسط عثمان بن ابی العاص تسخیر شد و اموال و زمینهای مردم به غنیمت گرفته شد و هم چنین برای آخرین بار در سال ۲۹ هجری عبدالله عامر گماشته عثمان پس از تسخیر شهر گور بسوی استخر شتافت تا خیزش چند باره مردم استخر را سركوب نماید ولی با مقاومت سخت و گسترده آنان روبرو شد، اما سرانجام مردم را كشتار نمود و شهر را دوباره تسخیر كرد.