ریپورتاژ آگهی
مدرسه و كلیسای ژاندارك تهران

مدرسه و كلیسای ژاندارك تهران

مدرسه و كلیسای ژاندارك مربوط به اوایل دوره پهلوی است و در تهران، حدفاصل خیابان جمهوری، منوچهری، لاله زار وفردوسی واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۰ آذر ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۲۹۲۸ به‌عنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
  • 1400/12/10
  • استان : تهران
  • شهر : تهران
  • دسته : كلیساهای تاریخی ایران
آدرس : تهران، حدفاصل خیابان جمهوری، منوچهری، لاله زار وفردوسی
تلفن : 66059000-021

مدرسه و كلیسای ژاندارك مربوط به اوایل دوره پهلوی است و در تهران، حدفاصل خیابان جمهوری، منوچهری، لاله زار وفردوسی واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۰ آذر ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۲۹۲۸ به‌عنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.كلیسای ژاندارك از جمله كلیساهای قدیمی شهر تهران به شمار می رود كه در كنار مدرسه ژاندارك، جزو كلیساهای شناخته شده تهران محسوب می شوند.مدرسه ژاندارك جزو مدارسی است كه فرانسوی‌ها در ایران تأسیس كرده‌اند. این مدرسه توسط دختران تارك دنیا برای تحصیل دختران ارمنی ایرانی تأسیس شد و در ابتدا به صورت دارالایتام اداره می‌شد. از دوران ناصری به بعد این مدرسه از دختران مسلمان نیز ثبت‌نام به عمل می‌آورد.
ژاندارك از قدیسین كاتولیك است او در جنگ های صد ساله با درایت های خود توانست برای فرانسوی ها در برابر انگلیسیها، پیروزیهایی را به دست آورد . او می گفت كه در باغ پدرش ، یكی از قدیسین ( قدیس میشل) بر او ظاهر شده و به او گفته كه مسئول نجات فرانسه خواهد بود و عمدهء اعضاء این كلیسا نیز مسیحیان فرانسوی هستند.

مدرسه و كلیسای ژاندارك تهران-llzynd8f43



در اسناد تاریخی این مدرسه به مدرسه سورها (دختران تارك دنیا) نیز معروف است. با این كه در بعضی منابع مدرسه ژاندارك همان مدرسه سن ژوزف (تأسیس ۱۲۶۵ هجری شمسی) ذكر شده است كه بعدها به ژاندارك تغییر نام داده است ولی بر اساس اسناد قدیمی این دو مدرسه به موازات یكدیگر فعالیت می‌كرده‌اند و مدرسه ژاندارك ظاهراً قدمت بیشتری دارد. به هر حال این دو مدرسه از سال ۱۳۲۰ هجری شمسی با نام مشترك مدرسه ژاندارك به كار خود ادامه داده‌اند.
بنای مدرسه ژاندارك توسط نیكلای ماركف معمار روس ساخته شده است. زمین مدرسه متعلق به مشیرالدوله و كنار خانه اوست. معماری مدرسه تركیبی از معماری ایرانی و اروپایی محسوب می‌شود.
پیش از انقلاب اسلامی ایران
مدرسه شامل دوره ابتدایی و دوره متوسطه بود. دانش‌آموزان ارمنی و مسلمان در كلاس‌های جداگانه تحصیل می‌كردند. در كلاس ارامنه فارسی تدریس نمی‌شد هر چند كه از سال ۱۳۰۴ بنا به بخشنامه وزارت معارف درس فارسی را به فهرست دروس متفرقه اضافه كرد. معلمان مدرسه اغلب از فارغ‌التحصیلان همین مدرسه بودند. معلمان كلاس‌های فارسی ایرانی و معلمان كلاس‌های فرانسه از دختران تارك دنیا بودند. این مدرسه از وزارت معارف نیز ماهیانه بودجه‌ای دریافت می‌كرد كه در سال ۱۳۰۴ هجری شمسی ۱۰۰ تومان بوده است.
برنامه درسی مدرسه در دوره ابتدایی شامل حساب، دیكته، پاك‌نویسی، خیاطی، تاریخ، جغرافیا، معرفه‌الاشیا، ادبیات و فوائدالادب می‌شد. همچنین برنامه درسی دوره متوسطه از دروس ریاضیات (جبر و هندسه)، علوم (شیمی، فیزیك و تاریخ طبیعی) تاریخ (تاریخ عمومی و تاریخ شعرا)، فارسی (دستور و كلیله و دمنه)، حفظ‌الصحه خیاطی و تدبیر منزل تشكیل می‌شد.

مدرسه و كلیسای ژاندارك تهران-RrgZQMHsuy

پس از انقلاب اسلامی ایران
پس از انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ ساختمان مدرسه به تملك وزارت آموزش و پرورش درآمد و تبدیل به مدرسه راهنمایی سمیه شد در حالی كه كلیسای مجاور مدرسه معروف به كلیسای ژاندارك همچنان به عنوان كلیسا به عملكرد خود ادامه می‌دهد.
تاریخ ساخت كلیسای ژاندارك تهران به سال ۱۹۴۵ میلادی بر می گردد.این كلیسا متعلق به فرقهء لازاریست ها از كلیسای كاتولیك است این فرقه در سال ۱۶۲۵ در پاریس بوسیلهء “وینسنت لازار” به منظور اعزام هیات های مذهبی برای آموزش جوانان ایجاد شد .لازار در سال ۱۶۳۱ میلادی اعتكاف را رواج داد. در ۱۶۳۸ در سنت لوئیس آمریكا اولین كلیسای این فرقه بنا نهاده شد طول آن ۲۰/۱۸ و عرض آن ۸ متر است.

 

مدرسه و كلیسای ژاندارك تهران-qWn8cw84zy