روستای خسرویه فاروج
روستای خسرویه یكی از زیباترین و خوش آب و هواترین روستاهای استان خراسان شمالی است كه در بخش مركزی شهرستان فاروج واقع شده است. این روستا به دلیل جاذبه های طبیعی و تاریخی فراوان، هرساله میزبان گردشگران زیادی از سراسر كشور می باشد.
موقعیت جغرافیایی:
روستای خسرویه در دامنه كوه های آلاداغ و در حاشیه رودخانه اترك واقع شده است. این روستا از شمال به روستای جوزدار، از جنوب به روستای قاسم آباد، از شرق به روستای چناران و از غرب به شهر فاروج محدود می شود.
آب و هوا:
آب و هوای روستای خسرویه معتدل و كوهستانی است. تابستان های این روستا خنك و پربارش و زمستان های آن سرد و برفی است.
جاذبه های طبیعی:
-
رودخانه اترك: این رودخانه از میان روستای خسرویه عبور می كند و یكی از مهمترین منابع آب شرب و كشاورزی منطقه است. در حاشیه این رودخانه، مناظر طبیعی بسیار زیبایی وجود دارد كه از جمله آنها می توان به درختان چنار كهنسال، باغ های سرسبز و مزارع سرشار اشاره كرد.
-
چشمه آب معدنی: در نزدیكی روستای خسرویه، چشمه آب معدنی وجود دارد كه خواص درمانی زیادی دارد. این چشمه یكی از محبوب ترین جاذبه های طبیعی روستای خسرویه است و بسیاری از مردم برای استفاده از خواص درمانی آن به این مكان می آیند.
-
كوه های آلاداغ:این كوه ها در شمال روستای خسرویه واقع شده اند و یكی از زیباترین و بكرترین مناطق استان خراسان شمالی هستند. در این كوه ها، انواع گیاهان و جانوران وحشی زندگی می كنند.
جاذبه های تاریخی:
-
امامزاده اسحاق: این امامزاده در مركز روستای خسرویه واقع شده است و یكی از مهمترین مكان های مذهبی منطقه است.
-
قلعه تاریخی:در بالای كوهی كه در نزدیكی روستای خسرویه واقع شده است، بقایای یك قلعه تاریخی وجود دارد. این قلعه در دوران قاجار ساخته شده است و از آن زمان به عنوان یك دژ نظامی استفاده می شده است.
صنعت و معیشت:
شغل اصلی مردم روستای خسرویه كشاورزی و دامداری است. مهمترین محصولات كشاورزی این روستا عبارتند از گندم، جو، سیب زمینی، انگور و گردو. مردم این روستا همچنین به دامداری و پرورش گوسفند، بز و مرغ نیز مشغول هستند.
سوغات:
از مهمترین سوغات روستای خسرویه می توان به انگور، گردو، عسل، لبنیات و صنایع دستی اشاره كرد.
اقامت:
در روستای خسرویه، چندین اقامتگاه بومگردی وجود دارد كه به گردشگران خدمات ارائه می دهند. این اقامتگاه ها در خانه های سنتی روستایی ساخته شده اند و امكانات رفاهی مناسبی را برای مسافران فراهم می كنند.
راه های دسترسی:
روستای خسرویه از طریق جاده آسفالت به شهر فاروج و سایر شهرهای استان خراسان شمالی متصل است. همچنین می توان با استفاده از اتوبوس های بین شهری به این روستا سفر كرد.
نكاتی برای گردشگران:
- بهترین زمان برای سفر به روستای خسرویه، فصل بهار و تابستان است.
- در هنگام سفر به این روستا، حتماً لباس گرم و مناسب با خود ببرید.
- از خوردن میوه ها و سبزیجات محلی غافل نشوید.
- به فرهنگ و آداب و رسوم مردم روستا احترام بگذارید.
- از ریختن زباله در محیط زیست خودداری كنید.
امیدواریم از سفر به روستای خسرویه و بازدید از جاذبه های طبیعی و تاریخی آن لذت ببرید.
روستای خسرویه در دامنه رشته كوههای زیبای شاه جهان در فاصله ۲۶ كیلومتری جنوب غربی فاروج در دل درهای سرسبز جای گرفته است. رودخانه خسرویه معروف به كال خونی از وسط این روستا عبور كرده و آن را به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم میكند. آب و هوای این روستا در زمستانها بسیار سرد و در تابستانها خنك و مطبوع است. به دلیل كوهستانی بودن، بارندگی در این منطقه فراوان بوده و جاری شدن سیلاب در فصل بهار بسیار مشاهده میشود. این روستا دارای جاذبههای طبیعی فراوان از جمله چشمهسارها، استخرهای پرورش ماهی قزلآلا و باغهای میوه همچون سیب، گلابی، گیلاس، گردو و … میباشد. از مراكز دیدنی و منحصر به فرد روستای خسرویه، وجود یك غار تاریك و نسبتاً عمیق در منطقه كركان است كه به صورت یك یخچال طبیعی عمل میكند. در هوای گرم تابستان از بدنه این غار چكههای آب فرو میریزد و در اثر عبور جریانات هوا در امتداد شرقی و غربی غار، قطرههای آب بر روی بدنه و كف غار منجمد میشوند. در این روستا جاذبههای تاریخی نیز وجود دارند. از جمله آثار تاریخی این روستا میتوان به امامزاده بابا و بیبی (از آثار دوره تیموری)، قلعه سنگی و سنگ قبرهای گورستان قدیمی با خط ثلث جلی با قدمت بیش از ۷۰۰ سال و دو صندوق منبتكاری شده امامزاده اشاره كرد كه حكایت از قدمت روستا به دوران قبل از صفویه دارد.
روستای خسرویه زادگاه عالم ربانی؛ آقا نجفعلی قوچانی نویسنده اثر «سیاحت غرب» میباشد.