در دره هملون میتوانید زیر سایهسار باغهای سرسبز ساعتی را به فراغت نشسته و عطر خوش طبیعت را با تمام وجود استشمام كنید. آنجا كه باد ملایم و خنك تابستانی صورتتان را نوازش داده و درختان پربار سیب با انبوهی از سیبهای كوچك و معطر، با وزش هر نسیم عطر افشانی میكنند تا خاطرهای خوش و بهیادماندنی از دره هملون در خاطرتان نقش بندد.دره هملون در فاصله حدود ۳۵ كیلومتری شمال شرق تهران و در حدفاصل بین دو روستای میگون و شمشك واقع است. اگر اخیراً به هملون رفته باشید شاید با دیدن دره خشك و رودخانه بیآب هملون این جمله به ذهنتان خطور كند كه این دره خشك و بیآب را چه به اینهمه توصیفات قشنگ و رنگارنگ؟! اما نه، عجله نكنید؛ اگر با ما در این سفر همراه شوید و مسیر دره هملون را تا انتها طی كنید، در این دره هم آب میبینید و هم سرسبزی و طراوت.
گفته میشود كه این محل بهدلیل وجود سوراخها و غارهای متعدد در طول دره، ابتدا «همه جا لانه» یا «همه لانه» نام گرفته و سپس به مرور زمان به «هملون» تبدیل شده است. به گفته اهالی، هملون در گذشتههای بسیار دور روستایی آباد و سرسبز در میانه دره هملون بوده كه پدرانشان (چندین نسل عقبتر) در این روستا به باغداری و دامداری اشتغال داشتهاند. محل دقیق روستا در میانه مسیر دره و جایی بوده كه اكنون باغ های هملون از آنجا شروع میشود. به گفته اهالی، آثار و بقایای اندكی از این روستا – از جمله یك سنگ آسیاب – تا همین ۴۰-۳۰ سال پیش دیده میشده اما اكنون تمام محدوده روستا را باغها فرا گرفته و هیچ اثر و یا نشانهای از این روستای آبا و اجدادی وجود ندارد.
دره هملون در فاصله حدود ۳۵ كیلومتری شمال شرق تهران و در حدفاصل دو روستای میگون و شمشك واقع است. رودخانه هملون از ارتفاعات و كوههای مشرف به دره هملون سرچشمه گرفته و در طول مسیر با پیوستن چشمههای متعدد به آن در نهایت به رودخانه شمشك ملحق میشود. رودخانه شمشك از شاخههای اصلی رودخانه جاجرود است كه در نهایت همه رودهای منطقه به پشت سد لتیان میرسند. رودخانه هملون در تابستانها معمولاً كم آب است. اخیراً برای تأمین آب میگون، آب چند چشمه از منابع رودخانه هملون را با لوله به میگون منتقل كردهاند كه این امر به خشك شدن كامل رودخانه در این فصل (شهریورماه) منجر شده است. البته دره هملون را از نیمه كه رد میكنید كف رودخانه كمی آب میبینید و هرچه به سمت بالا میروید رودخانه رفته رفته پرآبتر میشود.
در دره هملون بهجز محصولات باغها كه عمده آنها شامل: گیلاس، آلبالو، سیب و گردو است، میتوان به گیاهان وحشی و یا دارویی از جمله: باریجه، گون و آویشن اشاره كرد. در دره هملون از اواخر خردادماه تا اواخر تابستان و یا حتی اواخر پائیز نیز میتوان آویشن پیدا كرد. اگر خواستید در دره هملون آویشن بچینید باید به بالای باغهایی بروید كه در نیمه مسیر دره واقع است. همان مكان قدیمی روستا كه در سطور بالا به آن اشاره شد.
زمان مناسب بازدید
دره هملون در فصل بهار و حتی تا اوایل تابستان سرسبز و پرآب است.
در ارتفاعات جنوبی مشرف به دره هملون (تقریباً روبهروی غار هملون بزرگ در سمت دیگر دره) بقایای اندكی از قلعهای وجود دارد كه به آن قلعه استوار گفته میشود. در مجاورت این قلعه غاری وجود دارد كه به آن غار استوار میگویند. این غار طبیعی دارای سه طبقه یا دالان است كه دالانهای آن به هم ارتباط دارند. روی دیوارههای این دالانها دریچه و یا سوراخهایی دیده میشود. شواهد نشان میدهد كه این دریچهها برای دیدهبانی بوده و ساخته دست انسان است. از فراز این مكان تنگه میگون و مناطق اطراف به خوبی در معرض دید است. ظاهراً در گذشته از قلعه و غار استوار برای دیدهبانی استفاده میشده است.
به گفته اهالی، از جانوران وحشی دره هملون میتوان به بز كوهی و كبك اشاره كرد كه البته بز كوهی امروزه به ندرت در ارتفاعات هملون دیده میشود. در گذشته حیواناتی از قبیل: گرگ، كفتار، خرگوش و حتی پلنگ نیز در این منطقه دیده میشده كه سالیان اخیر به علت شرایط نامساعد محیط زیست از جمله تخریب زیستگاه و یا شكار بیرویه، این گونهها از بین رفته و یا به مناطق دیگر مهاجرت نمودهاند.
آدرس : ۳۵ كیلومتری شمال شرق تهران، حد فاصل میگون و شمشك

