مجموعه میدان راه آهن مربوط به دوره پهلوی اول است و در تهران، خیابان ولیعصر، میدان راهآهن تهران واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۳۶۳۹ بهعنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در حال حاضر میدان راهآهن در منطقه ۱۶ شهرداری قرار دارد. كه از سمت شمال به سمت خیابان ولیعصر(عج) و كارگر واز شرق به شوش متصل می شود.كلنگ ساختمان راهآهن سراسری ایران (ایستگاه مركزی) در ۲۳ مهرماه سال۱۳۰۶، با حضور رضاشاه در اراضی جنوبی تهران، كه تمامی آن بیرون از دروازه گمرك به همین منظور در نظر گرفته شده بود، به زمین زده شد. هم زمان نیز ریلگذاری از تهران تا خورموج در اهواز آغاز گشت. وسعت ایستگاه راه آهن تهران بطور تقریبی ۱۷۴ هكتار میباشد كه محدود است به خیابانهای شوش – كشتارگاه (بهمن) بزرگراه بعثت و خیابان ری (شهید رجایی).
معمار اصلی ایستگاه راهآهن یك معمار اكراینی بنام ولادیسلاو ولادیسلاوویچ گارادیتسكیی Городецкий بود كه در سال ۱۸۶۳ متولد شده و در سال ۱۹۲۰ به لهستان مهاجرت میكند بعد توسط یك شركت آمریكایی برای احداث ایستگاه راه آهن تهران به ایران دعوت میشود و در سال ۱۹۳۰ در تهران فوت میكند و در گورستان ارامنه تهران به خاك سپرده میشود.
البته آقای كریم طاهرزاده بهزاد (متولد ۱۲۷۶ تهران – برادر مینیاتوریست مشهور حسین بهزاد) بر كار نظارت داشته است. وی در تركیه به تحصیل پرداخت و فارغالتحصیل دانشكده فنی استانبول است. در سال ۱۲۹۷ (دو سال قبل از روی كار آمدن رضاخان) به برلین رفت و پس از پایان تحصیلات در سال ۱۳۰۶ به ایران بازگشت.
بنای ایستگاه مركزی راهآهن، با الهام از عظمت و شكوه معماری ایران باستان، با استفاده از شیوه اكسپرسیونیسم آرمانگرا ساخته شد. ورودی ایستگاه مركزی وسیع است و این ریتم از طریق پنجرهها، بازشوها و جرزهای سراسری دیوارها نیز كاملاً آشكار است. ایستگاه از پی تا سقف با آهن و سیمان ساخته شده است و پنجرههای آن از برنز و آهن برونمای خارجی آن از سنگ سفید تراورتین است كه از معدن سنگ پل سفید استخراج گردیده است.از كل مساحت ایستگاه تهران مساحتی در حدود ۳۰/۰۰۰ متر مربع به ایستگاه مسافری اختصاص دارد كه شامل سالن انتظار و ۵ سكوی مسافری است.
طرح ایجاد راهآهن سراسری برای اتصال جنوب به شمال و شرق به غرب ایران بود كه به این منظور مجلس شورای ملی هزینه ساخت راهآهن را از عایدات قند و شكر در سال ۱۳۴۵، تصویب كرده بود. بنای ایستگاه مركزی راهآهن، با الهام از عظمت و شوكت معماری ایران باستان، توسط مهندسان آلمانی ساخته شد و با استفاده از شیوه اكسپرسیونیسم آرمانگرا و ویژگیهایی كه آلمان زمان هیتلر در ساخت بناها و حفظ عظمت آلمان به كار میبرد بنایی هر چند ساده، اما عظیم و با صلابت به وجود آمده است.
نحوه دسترسی
مسیر مترو
ایستگاه مترو راه آهن در خط سه مترو تهران در مقابل این مجموعه قرار دارد.
آدرس : تهران، خیابان ولی عصر، میدان راه آهن