سَنَندَج مركز استان كردستان در غرب ایران است. نام سنندج دگرگون شده سنهدژ است. جمعیت این شهر بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسكن سال ۱۳۸۵، برابر با ۸۵۰,۰۰۰ نفر بودهاست.
پارك آبیدر، خانه كرد، موزه سنندج، بالای دیدگاه، بازار سرپوشیده و سد قشلاق از نقاط دیدنی شهر سنندج هستند.
شهر سنندج در دشت قشلاقِ منطقه كوهستانی زاگرس، در جنوب استان كردستان، در ارتفاع ۱۴۵۰ تا ۱۵۳۸ متری از سطح دریا قرار دارد و كوههای گردیبریان، كچكرش، آبیدر بزرگ و چشمه آقائی آن را احاطه كردهاند. رود قشلاق به طول ۹۵ كیلومتر از سه كیلومتری مشرق سنندج عبور میكند.
پیشینه
محل كنونی سنندج را به علت واقع شدن در دامنه و سینهكش كوه، در قدیم سنه میخواندند و چون قلعه آن از لحاظ نظامی اهمیت زیادی داشته، آن را سنهدژ (قلعهای در پای كوه) مینامیدند كه كمكم به سنندج بدل شد.
شهر سنندج تقریبآ در نیمه نخست سده یازدهم بنا شدهاست. در ۱۰۴۰ هجری در زمان شاهصفی، سلیمانخان (پسر میرعلمالدین بن تیمورخان اردلان) حاكم كردستان شد و شهر سنندج كنونی را ساخت و آنجا را سنهدژ نامید.
صنایع
شهر سنندج دارای نیروگاه سیكل تركیبی و كارخانههای متعدد است.
شركت تراكتورسازی كردستان نیز كه در سنندج مستقر است در تاریخ ۱۵/۴/۸۴ به ثبت رسیدهاست و در حال حاضر تراكتورهای موردنیاز استانهای غرب ایران را تأمین میكند.
صنایع كارخانهای نساجی، كفاشی، چرمسازی، تولید شیر پاستوریزه، كاغذسازی، تولیدات شیمیایی، تولیدات برق و الكترونیك و فلزی، تولیدات كانی غیر فلزی، فرآوردههای غذایی و داروسازی از جمله صنایع شهرستان سنندج هستند. در این شهرستان معادن زیادی نیز وجود دارد كه به علت مرغوبیت جنبه صادرات دارند.
شهر سنندج دارای فرودگاهی به نام فرودگاه سنندج است. واحد سوختگیری این فرودگاه در زمینی به مساحت هفت هزار متر مربع احداث شده كه دارای پنج مخزن و دو واحد ذخیرهسازی است و (در سال ۱۳۸۸ خورشیدی) در طول روز سوخت شش فروند هواپیما را تامین میكند.
شهر سنندج یكی از مراكز مهم قالیبافی ایران است كه قالیهای آن به صورت بسیار ظریف و تكپود با گره متقارن بافته میشود.
سد مخزنی وحدت (قشلاق)، كه در ده كیلومتری شمال شهر بر رودخانه قشلاق احداث شده و دریاچه وحدت را به وجود آوردهاست، آب آشامیدنی اهالی سنندج را تأمین میكند.
از آن جا كه شهر سنندج در فقر صنعتی به سر می برد، مردم این شهر بی صبرانه منتظر آغاز عملیات اجرایی طرح ساخت مجتمع پتروشیمی هستند. مجتمع پتروشیمی كردستان در جاده سنندج- كرمانشاه و در فاصله ۶ كیلومتری روستای «سرنجیانه» سنندج ساخته خواهد شد و بزرگترین واحد صنعتی این شهر به شمار میرود. مجتمع پتروشیمی كردستان، یكی از ۸ مجتمع پتروشیمی است كه در مسیر خط لوله اتیلن غرب، در استانهای غربی ایران ساخته میشود.