چرا بقعه ی دانای علی رشت این همه زائر دارد.
حدود دو قرن پیش در محله (عینك)و به روایتی (سیاه اسطلخ) رشت مردی می زیست كه اصالتا زنجانی بود او از كودكی در رشت زندگی می كرده و شغل او زراعت بود و نیز از طریق فروش علف به صاحبان دام امرار معاش می كرده است.
این عبد صالح خدا همچون كربلائی احمد (حافظ كل قران) و شیخ رجبعلی خیاط عارف و زاهد و … به علت ایمان و تقوا و صداقت در گفتار و رفتار و سلامت نفس به مناعت طبع و دستگیری و یاری نیازمندان و رعایت حرام و حلال و روحیه شجاعت،علیرغم اینكه نه امام زاده بودند و نه سید ، هم در حیات خود رافع مشكلات مردم بودند و هم در ممات خود واسطه خیرات وبركات برای زوار و متوسلین به قبر خود میباشند.
این عارف زاهد به علت داشتن طی الا رض،مریدانی داشت و از هر پیرمرد رشتی اگر درباره دانای علی سوال شود با شور و شعف داستان نجات یك حاجی رشتی كه در مكه گرفتار راهزنان و سارقان شده بود و تمام پول و مال خود را از دست داده بود و سرانجام توسط دانای علی با طرفه العینی با سلامت به زادگاهش برگشته بود و از نماز خواندن او در مكه معظمه و رشت در یك روز برایت تعریف می كند از چگونگی مرگش ، روایت است كه ماموران ظالم زمان ، او را به اتهامی (عدم پرداخت مالیات) دستگیر و شكنجه می كردند كه یكی از مریدانش كه متنفذین بوده اگاه میشود و از كرامات و مقاماتش برای ماموران می گوید كه گرچه موجبات آزادی او فراهم می كند ولی افشای این راز مرگ او را به دنبال داشته است .جنازه اش را در جوار قبرستان عمومی شهر (آن زمان) به خاك می سپارند كه فعلا به علت گسترش شهر و توصعه شهر سازی از آن قبرستان اثری به جا نمانده است در سال ۱۳۲۱/۱۳۲۰هجری شمسی قبر دانای علی نیز قرار بود به بهانه ی تعویض خیابان تخریب شود، مهندسین شهر داری به مسئولیت مهندس سیمرغ (كه چند سال بعد به مقام شهرداری رشت رسید) هرچه تلاش كردند در دوربین های نقشه برداری غیر از امواج آب چیزی ندیده اند و خداوند رعبی در دلشان ایجاد كرد كه جرئت تخریب را پیدا نكردند . و لذا قبری كه تا كنون در كنار خیابان بود با تعریض خیابان بیستون (طالقانی) در وسط خیابان اصلی شهر قرار گرفت ، اگرچه بعضی از مردم سقوط شهردار از بالكن شهرداری و یا مرگ فرزندش را دلیل ترسیدن مسئولین و عدم جسارت به قبر می دانند ولی نبودن دلیل و مدرك معتبر این روایت را منتفی می كنند .
خلاصه وقوع این حادثه دهان به دهان، سینه به سینه منتقل می شود و كرامات و مقامات این عبد صالح خدا برای مردم روشن می شود و زوار زیادی را به سوی خود جلب و جذب می كند .
هم اكنون علاقه مندان زیادی به این زیارتگاه متوسل می شوند و روزانه ده ها زائر دلشكسته توسل به صاحب این قبر حاجات خود را از قاضی الحاجات می طلبند ، این بقعه متبركه از شلوغ ترین بقعه های استان گیلان می باشد به طوریكه رئیس هیئت امنا قبلی حاج آقا شفیعی (پدر شهید) می گوید در هر هفته ده ملیون ریال از داخل ضریح برداشت می شود . بقعه متبركه دانای علی در محله چمار سرای رشت واقع شده است .


دانای علی در سال ۱۲۱۲ هجری قمری، در خانوادهای مذهبی در روستای سیاه اسطلخ در حومه رشت به دنیا آمد. در روایات آمده است كه وی عارفی وارسته و مردی متقی و پرهیزگار بود و به مقام ابدالی رسیده بود. این مقام در عرفان بهمعنای انسان كامل است. به همین دلیل لقب دانا را به خود اختصاص داد كه مترادف انسان كامل است. گفته میشود وی به مقام طی الارض رسیده بود و نمازهای روزانه خود را در مكه میخواند. همین نكته علاوه بر دانش بالای این فرد در زمان خود، او را متمایز از دیگران كرده بود. در روایات آمده است هنگامی كه راز فارغ از زمان و مكان بودن او توسط دیگر افراد كشف شد، دانای علی برای همیشه ناپدید شد و برخی نیز فوت او را به همین واقعه نسبت میدهند.

بقعه دانای علی با وسعتی كم، دارای مساحتی برابر با ۹۲ متر مربع است. در ساخت بقعه از آجر و آهن استفاده كردهاند و برای تزیینات سنگهای مرمر و كاشیهای نقشدار بهكار بردهاند. گنبد بقعه نیز بهشكل كلاه درویشی است و با الهام از گنبد شیخ زاهد گیلانی، واقع در حومه لاهیجان، ساخته شده است

پرسشهای متداول
بقعه دانای علی كجاست؟
بقعه دانای علی در خیابان آیت الله طالقانی (بیستون)، نرسیده به سه راه رجایی (رشتیان)، در محله چمارسرا واقع شده است.
دانای علی كیست؟
دانای علی، از عرفای قرن سیزدهم هجری قمری است.
چرا بقعه دانای علی شهرت دارد؟
علاوه بر ارادت خاصی كه اهالی شهر به بقعه دانای علی دارند، معماری این بنا نیز قابلتوجه است.
چه ساعاتی میتوان از بقعه دانای علی بازدید كرد؟
در همه روزهای هفته و همه ساعات روز، میتوانید بقعه دانای علی را زیارت كنید.
