روستای زیبای نگل در ۶۰ كیلومتری غرب سنندج و در كنار راه سنندج – مریوان واقع شده است. معماری روستا دارای ویژگی های معماری اورامان است با این تفاوت كه در معماری پلكانی نگل علاوه بر اینكه از سنگ استفاده شده عموما نمای منازل را با كاه، گل اندود كرده اند. این روستا در گذشته دارای مسجدی قدیمی بوده كه اخیرا آن را تخریب و بازسازی كرده اند. اهمیت و اشتهار این روستا به علت وجود قرآن خطی قدیمی این روستا است. قرآن نگل یكی از مهمترین جاذبه های گردشگری و ابعاد معنوی این اثر ارزشی بسیار نزد مردم روستا دارد. روستای نگل به دلیل وجود این قرآن روزانه میزبان صدها تن از مشتاقان و علاقمندان آن اثر مذهبی و تاریخی است. طول خود قرآن ۳۸ عرض آن ۲۱ و قطر آن ۱۳ سانتیمتر است. این قرآن با خط كوفی نوشته شده و دارای نقطه و اعراب و در قسمت سر سوره ها و شماره های آیات مطلّی و مزین به نقوش گیاهی است. براساس شواهد موجود شیوه اعراب گذاری و نگارش آن احتمال می رود این قرآن در سده های ۴ و ۵ هجری قمری نگاشته شده باشد. صفحات قرآن ضخیم بوده به علت تشابهی كه با پوست دارد در بین مردم به پوست آهو مشهور است. مردم منطقه پیدا شدن این اثر تاریخی و نفیس را در دوران صفویه توسط یكی از چوپانان همین روستا می دانند این چوپان مشغول چرای گوسفندان خود بود كه ناگهان گل بسیار زیبایی توجهش را جلب می كند. وقتی گل را از دل خاك بیرون می آورد چاله ای به وجود می آید و صندوقچه ای نمایان می شود. وجه تسمیه نگل به پیدا كردن همین قرآن برمی گردد. مردم بر این اعتقادند چون قرآن در اثر توجه چوپان به گلی زیبا كشف شده بود این محل به نوگل مشهور شد. برای نگل معناهای دیگری هم وجود دارد از جمله به معنی سنگی و سنگلاخ و یا تغییر یافته. نیل به معنی شعله آتش، كه نشان از ترویج آئین زرتشت در این منطقه دارد.


روستای «نگل» كجاست؟
نگل نام روستایی در دهستان نگل از توابع بخش «كلاترزان» سنندج است كه در 65 كیلو متری شهر سنندج و در مسیر سنندج - مریوان قرار دارد.روستای نگل به یمن و بركت وجود قرآن تاریخی آن یكی از قطب های گردشگری استان و كشور بوده و سالانه پذیرای زائرین و گردشگران زیادی از همه كشور و حتی خارج از كشور نیز می باشد.
موقعیت جغرافیایی روستا
روستای «نگل» در میان دره زیبایی قرار دارد و رودخانۀ «شوشیر» از جنوب آن میگذرد. این روستا از طرف شمال به كوه «حسن عالی»، از جنوب شرقی به كوه «پل چرمو»، از جنوب به كوه «قژاكان»، از شمال غربی به دره «كانی چرمو» و كوه «كوره میانه»، از غرب و جنوب غربی به دره «كاچول» و از شمال شرقی به «رسنی دره» محدود میشود. مردم روستای نگل به زبان كردی سورانی سخن میگویند و اهل تسنن هستند.
در این روستا جاذبه های گردشگری زیادی هست كه می توانید از آنها دیدن كنید. ما تصمیم داریم این جاذبه ها را به شما معرفی كنیم.

روستای نگل در 65 كیلو متری شهر سنندج و در مسیر سنندج - مریوان قرار دارد
قرآن مبارك و خطی مربوط به دوران صدر اسلام
قرآن مبارك و خطی روستای نگل كه با خط كوفی نوشته شده و با آب طلا اعراب گذاری شده است و یكی از 4 نسخه خطی قرآن در صدر اسلام است كه در دوره خلافت عثمان به 4 اقلیم مسلمان نشین دنیا فرستاده شد كه ایران یكی از آنها بود. این اثر فاخر به شماره 2 در فهرست آثار ملی ثبت شده است و در مسجد جامع روستای نگل نگهداری میشود. همچنین این قرآن برای دوره ای طولانی گم شده بود كه داستان پیدا كردن آن بسیار جالب توجه است.


قرآن مبارك و خطی روستای نگل با خط كوفی نوشته شده و با آب طلا اعراب گذاری شده است
موزه روستای نگل
موزه روستای «نِگِل» در سال 1392 با همكاری اداره كل میراث فرهنگی و گردشگری استان كردستان تاسیس شده است. می توان گفت با تاسیس این موزه كه اولین موزه روستایی كشور نیز هست، مجموعه توریستی نگل كامل شده است.موزه نگل از دو بخش قرآنی و مردم شناسی یا معیشتی تشكیل شده است كه اقلام باستانی نیز در آن به چشم می خورد.
همه اجناس موزه را مردم به صورت خود جوش تهیه و به موزه نگل اهدا كرده اند كه شامل كلیه اقلام معیشتی و فرهنگی منطقه از 50 تا 200 سال پیش بوده و از زیورالات گرفته تا اجناس و ابزار كشاورزی و منزل و ...را شامل می شود.موزه نگل داخل صحن اصلی مسجد جامع واقع شده است.این اقلام در كل، زندگی روستایی این منطقه را به تصویر كشیده است.

موزه روستای «نِگِل» در سال 1392 تاسیس شده است
دریاچه «چال ئاو»
یكی از نقاط گردشگری نگل، دریاچه طبیعی «چال ئاو» در مسیر صعود به قله «كوره میانه» در 5/1 كیلومتری روستای نگل است.

یكی از نقاط گردشگری نگل، دریاچه طبیعی «چال ئاو» است
آبشار «قه لوه زه»
در مسیر روستای نگل به قله «كوره میانه» و در دره «كانی چه رمو» آبشاری زیبا و بلند به نام «قه لوه زه» قرار دارد كه در تمام فصول سال جاری است و از آب برف های دامنه قله تغذیه می شود.
سایر جاذبه های گردشگری روستای نگل
* قلعهای معروف به قلعه یزدگرد سوم، كه از آثار دوره ساسانی است و در جنوب این روستا واقع شده است.
* طبیعت بكر اطراف رودخانه شوشیر
* دریاچه سد نگل(آزاد) در 5 كیلومتری روستای نگل
* ارتفاعات كوه كوره میانه كه مناسب برای كوهنوردی و طبیعت گردی در كل ایام سال است.
* قلعه گاه .كه هنوز هیچ اكتشافی در آن صورت نگرفته است و اطلاعاتی در این زمینه در دست نیست و به شماره 10171 ثبت ملی شده است.
* پل بزرگ دوره صفویه
* مراسم آئینی و عرفانی دراویش