در میان آثار تاریخی زواره مسجد جامع جلوه ای درخشان و به عنوان نخستین مسجد چهار ایوانی در ایران اسلامی مورد توجه ایرانگردان ، جهانگردان ، دانشجویان و استادان رشتههای هنر معماری قرار دارد و چون یادگاری ارزشمند و میراثی جاوید از اعصار گذشته در گردونه تاریخ باقی مانده است.
این بنا به سال ۵۵۰ هـ ق دراوایل قرن ششم هجری كه سلجوقیان حكمفرمایی داشته اند به امر بانیان خیر اندیش و ثابت قدم در زیر بنایی به مساحت ۱۲۰۰ متر مربع شكل گرفته است در ساخت این بنا از مصالحی چون آجر ، گچ ، خاك و چوب استفاده شده است . سبك معماری این بنا با بهره گیری از اصول و فنون علوم ریاضی اسلامی انجام شده است.
مسجد جامع زواره در مركز شهر بین بازار و بازارچهای كه مشرف به دیگر مكانها است قرار گرفته و نمای خارجی آن را جداری از آجر تشكیل می دهد. دو در ورودی كه بر ضلع شرقی و غربی این مسجد ساخته شده به سمت داخل مسجد باز می شوند و در روبروی هم قرار دارند.
در جوار سر درگاه غربی این مسجد برجی استوانهای شكل كه جدارش را آجر تشكیل داده مشاهده می شود كه به درون مسجد راه دارد و بر فراز آن اطاقكی چوبی نصب شده كه جایگاه مؤذن است.
در زوایای ایوان ها در جهات فرعی ، رواق ها با نعل درگاههای زیبا در تعادل هم الفت گرفته و بر بالای آن كتیبههایی نقش بسته با خط كوفی و برجسته مزین به « بسم الله الرحمن الرحیم» سطح صحن مسجد از آجر پوشیده شده و تختی آجری به ارتفاع نیم متر را در میان خود جای داده كه گویا سری در آن نهفته است.
در ضلع شمالی مسجد شبستانی سردابه مانند مشاهده می شود كه با ایوانی در دو طرف خود رواقهای بزرگی را تشكیل داده و این ایوان نسبت به دیگر ایوانها بزرگتر است. در دو طرف رواقهای این ایوان پلههایی وجود دارد كه به رازینه ها مرتبط می شود و در فصل زمستان دامنه آفتاب بر این ایوان گسترده است و روی یكی از آجرهای مفروش این ایوان خطوطی كشیده شده كه نمایانگر تعیین اوقات شرعی می شوند.
در قسمت جنوبی مسجد ایوانی است كه نسبت به سایر ایوانها نمایی بهتر دارد و به وسیله درگاهی به گنبد مربتط می شود و در دوطرف این ایوان رواقهایی است كه قسمتی از شبستانهایی را تشكیل می دهد كه دو طرف گنبد را احاطه كرده و به وسیله درگاههایی به هم مرتبط شده و مسیر رفت و آمد به مكان است در داخل شبستانها دو محراب كه به موازی محراب گنبد قرار گرفته قابل رؤیت است اما محراب گنبد دارای نقش و نگار و خطوط كوفی برجسته و مزین به آیاتی چند از قرآن كریم است. در جدار شبستانها و ایوانها روزنههایی دیده می شود كه نقشی در زیبایی جدارها دارد و گویی از انعكاس صوت و تكرار آن جلوگیری میكند در داخل شبستان ها و رواق ها ستون هایی هشت ضلعی از آجر دیده می شود كه بر بالای آن صفحه مربعی چوبی قرار گرفته و بر روی آن نعل درگاههایی جای گرفته و بر روی نعل درگاهها طاقی ضربی پوشش داده شده و صفحه های چوبی در مواقع زمین لرزه از لرزش سقف و ستون ها می كاهد و در زیر نعل درگاهها گچبری های زیبایی دیده می شود. ساختار بنیادی گنبد مسجد جامع زواره شباهت بسیار به گنبد مسجد جامع اصفهان دارد و آن گنبدی است مستقر بر پایه هشت ضلعی كه خود بر مربعی استوار است