روستای روشناوند در ۲۵ كیلومتری شمال شرقی شهرستان گناباد قرار دارد
این روستا در دهستان پسكلوت بخش مركزی شهرستان گناباد واقع شده و بعد از بیلند پرجمعیتترین روستای شهرستان گناباد است.
روشناوند از شرق به روستای بیمرغ، از شمال شرق به روستای نوده پشنگ، از شمال به روستای بند ازبك و از شمال غرب به روستای خیر آباد، از غرب به جاه اسیایی گناباد- تربت حیدریه و همچنین به روستای تاریخی عمرانی و از جنوب به روستای حاجی آباد محدود است.
در روستای روشناوند رونق خوبی دارد محصولات كشاورزی روستای روشناوند عبارتند از: گندم، جو، پسته، زعفران، تره بار و…
برخی از اماكن عمومی روستای روشناوند:
مسجد جامع قدیم روشناوند: این مسجد دارای دو شبستان وضو خانه و ابدار خانه اتاقی بعنوان كتابخانه و همچینین چند صوفچه بود یك اثر تاریخی و مذهبی و ارزشمندی بود كه تاریخ بنای آن بر اساس كتیبهای كه در بالای محراب آن موجود میباشد مربوط به ۱۲۲۲ هجری قمری است.
مسجد صاحب الزمان (عج)، مسجد چهارده معصوم (ع)، مسجد جوادلائمه (ع)، مسجد امام حسین (ع) و حسینیه امام رضا (ع) دیگر اماكن مذهبی این روستا هستند.
آب انبار قدیمی (كهنه): این آب انبار از آثار دوران صفویه بوده و با شماره ۱۵۵۶۳ در سال ۱۳۵۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
حمام قدیمی: این حمام هم اكنون مورد استفاده اهالی قرار دارد و از آثار دوره قاجاریه میباشد. این حمام نیز با شماره ۱۵۶۱۸ در سال ۱۳۵۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مدارس: اولین دبستان پنج كلاسه روستا در سال ۱۳۲۸ بوسیله آستان قدس رضوی و به همت اهالی روستا ساخته شد و در اختیار آموزش و پرورش شهرستان گناباد قرار گرفت. این دبستان كه قدس رضوی نام دارد تنها مدرسهای بود كه تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در روستا وجود داشت.
مدارس موجود در روستا نیز عبارتند از؛ مدرسه ابتدایی قدس رضوی (ع)، مدرسه ابتدایی آسیه (دخترانه)، مدرسه راهنمایی والفجر (پسرانه)، مدرسه راهنمایی خدیجه كبری(س)، دبیرستان مرحوم محمد فدوی (پسرانه)، دبیرستان جهاد(دخترانه).