كاروانسرای بون كوه یكی از كاروان سرا های غرب استان هرمزگان در جنوب ایران است كه مربوط به دوره زندیان است . این كاروان سرا در كوه زیر در بونه كوه لوز در بخش كوخرد شهرستان بستك هرمزگان واقع شده و یكی از آثار تاریخی و نقاط دیدنی استان هرمزگان به شمار می آید . این مكان یكی از آثار تاریخی سر راه ارتباطی شهرستان لار به شهرستان بندر لنگه است . این كاروانسر در بون كوه زیر ( كوه لوز ) واقع شده است .
مهمان خانه كاروانیان
كارواسر ها مهمان خانه های كاروانیان در مسیر راه های مهم بین شهری است . كاروانسر ها به فاصله مسافتی كه كاروان در یك روز می توانسته طی كند ، ساخته می شده است . به دلیل دور بودن بخش عمده ای از مناطق كشور ایران ، و دور بودن شهر ها وآبادی ها از یكدیگر ، وجود نقاطی جهت استراحت و تهیه آذوقه و سرپناه در بین راه ، امری حیاتی و ضروری بوده و بدون وجود این ایستگاه ها، در طی راه و ارتباط بین مناطق مختلف ایران غیر ممكن بوده است . « كاروانسرای بون كوه » به دلیل قرار داشتن بر قله كوه زیر كه معروف است به ( بون كوه لوز ) در این راه ارتباطی و طولانی كه شهر های بندر عباس به شهر لار وصل می كند نقش ویزه ای داشته است . كاروانسرای بون كوه در كنار بركه بون كوه چهار بركه و در پایه كوه سر بفلك كشیده « گوچی » واقع شدهاست . این كاروانسر در مسیر راه مشهور گردنه گوچی قرار دارد .
اهمیت كاروانسرای بون كوه
اهمیت « كاروانسرای بون كوه » از آنجاست كه در بین كاورانسرای مِهران و كاروانسرای بلدنگ قرار گرفته بوده است . و به دلیل قرار گرفتن این كاروانسرا در مسیر راه بازارگانی مهم ( در آن زمان ) كه از شیراز به لار و سپس به بندر لنگه و بندر عباس ( گمبرون ) متصل می نموده است . « كاروانسرای بون كوه » این بنای تاریخی سازه ای سنگی با مصالح گچ و اندود های ساروجی است كه بنیان كاروانسرا را تشكیل داده اند . تاریخ بنای این كاروانسرا به زمان و دوره زندیه ترجیح داده اند .