ریپورتاژ آگهی
از تاریخچه دروازه قرآن چه می‌دانید؟

از تاریخچه دروازه قرآن چه می‌دانید؟

دروازه قرآن به دستور عضدالدوله دیلمی از حاكمان پرآوازه دیلمیان در دوران حكومت آل بویه ساخته شده است. وی پس از نشستن بر تخت سلطنت در شهر شیراز دستور به ساختن دروازه ها و بناهای متعددی داده و چهره شهر را دگرگون می كند.
  • 1401/06/21
  • استان : فارس
  • شهر : شيراز
  • دسته : دانستنی های سفر
آدرس : فارس - شیراز
تلفن : 66059000-021

دروازه قرآن به دستور  عضدالدوله دیلمی از حاكمان پرآوازه دیلمیان در دوران حكومت آل بویه ساخته شده است. وی پس از نشستن بر تخت سلطنت در شهر شیراز دستور به ساختن دروازه ها و بناهای متعددی داده و چهره شهر را دگرگون می كند.دروازه قرآن شیراز كه یكی از ۶ دروازه شیراز در قدیم بوده است، از جمله جاهای دیدنی شیراز محسوب می شود كه گردشگران زیادی را به خود جذب می كند.دروازه قرآن شیراز یكی از بناهای تاریخی مشهور و از جمله جاهای تاریخی شیراز است كه به یكی از نمادهای این شهر تاریخی مبدل شده است. شهر شیراز در گذشته های دور دارای دروازه های متعددی بوده است كه یكی از این دروازه ها دروازه قرآن است. این دروازه بر سر راه معروف اصفهان به مرودشت ساخته شده است. دروازه قرآن درست در تنگ مشهور الله اكبر و در مجاورت دو رشته كوه باباكوهی و چهل مقام ساخته شده است. دروازه قرآن به دستور  عضدالدوله دیلمی از حاكمان پرآوازه دیلمیان در دوران حكومت آل بویه ساخته شده است. وی پس از نشستن بر تخت سلطنت در شهر شیراز دستور به ساختن دروازه ها و بناهای متعددی داده و چهره شهر را دگرگون می كند.

از تاریخچه دروازه قرآن چه می‌دانید؟-Xpd6MHcajR

پس از ساخته شدن دروازه پادشاه دستور می دهد تا قرآنی بر بلندای این دروازه قرار بگیرد و هر كسی كه عازم جاده می شود از زیر این قرآن عبور كرده و در پناه صاحب قرآن سفر سلامتی داشته باشد. به همین دلیل با گذر سالیان این دروازه به دروازه قرآن مشهور می شود. دروازه كه با گذر زمان دچار آسیب هایی شده بود در دوران حكومت زندیه به دستور كریم خان زند مورد مرمت و بازسازی قرار می گیرد و شكل كلی دروازه دستخوش تغییراتی قرار می گیرد. در این دوران اتاقی كوچك بر بالای دروازه ساخته شده و قرآن هایی زیبا و نفیس كه به خط ثلث نگارش شده بودند بر بلندای دروازه و داخل این اتاق كوچك قرار می گیرند. این قرآن ها به قرآن هفده من شهره اند.

 

از تاریخچه دروازه قرآن چه می‌دانید؟-ASKHgbkfWd
با روی كار آمدن قاجاریان و وقع زلزله هایی مهیب در شهر شیراز دروازه نیز دچار آسیب های جدی می شود. در این دوران فردی با نام محمد زكی خان دروازه را بازسازی می نماید. از دیگر خدمات وی می توان به ساحتن دو اتاقك در اطراف دروازه اشاره كرد كه به عنوان اتاق نگهبانی مورد استفاده قرار می گرفت. وی با ساخت یك آب انبار كه از آب ركن آباد تغذیه می شده است نیز خدمت شایانی به مسافران خسته از راه انجام می دهد. متاسفانه در سال ۱۳۱۵ ه.ش دروازه قرآن در راستای توسعه شهری با دینامیت تخریب شده و دیگری اثری از آن باقی نمی ماند و قرآن های دروازه به موزه منتقل می شود. سال ها بعد در سال  ۱۳۲۷ فردی با نام حسین ایگاری كه از تجار به نام شیراز بوده اقدام به ساخت دروازه ای مشابه دروازه قرآن اما در مكانی دورتر از مكان قبلی دروازه می نماید.

از تاریخچه دروازه قرآن چه می‌دانید؟-wWOlWcA3UX

معماری دروازه قرآن شیراز

دروازه با آیاتی از قرآن به خط خوش زینت داده می شود و بانی این اثر نیز در اتاقی كوچك در مجاورت دروازه به خاك سپرده می شود. لچك های طاق ورودی اصلی دروازه با كاشی كاری مزین شده و در ورودی كوچك نیز در دو طرف ورودی بلند و قوس دار اصلی تعبیه می شود. اتاقی نیز با پنجره هایی مشبك بر بالای دروازه ساخته می شود كه محل قرار گرفتن كلام الله مجید است. در اطراف دروازه قرآن مقبره خواجوی كرمانی به همراه غارها و بوستان دیدنی این مجموعه قرار گرفته است. زیارتگاه باباكوهی و كافه ها و بستنی فروشی های اطراف دروازه نیز از دیگر جاذبه های نزدیك به دروازه قرآن است.