ارگ كریم خان در مركز شهر شیراز قرار دارد. این ارگ در دوره سلطنت سلسله زندیه ساخته شدهاست و پس از اینكه كریم خان زند شیراز را به عنوان پایتخت خود و این مكان را بهعنوان مكان زندگی خود انتخاب كرد
ارگ كریم خان در مركز شهر شیراز قرار دارد. این ارگ در دوره سلطنت سلسله زندیه ساخته شدهاست و پس از اینكه كریم خان زند شیراز را به عنوان پایتخت خود و این مكان را بهعنوان مكان زندگی خود انتخاب كرد، به ارگ كریمخان معروف شد. در زمان سلطنت سلسله پهلوی از ارگ كریم خان بهعنوان زندان استفاده شد كه آسیبهایی به آن وارد شدهاست. در سال ۱۳۵۰ این ارگ به اداره فرهنگ و هنر وقت واگذار شد. این بنای بزرگ اكنون زیر نظر سازمان میراث فرهنگی جمهوری اسلامی ایران اداره میشود و از چند سال پیش كار مرمت این بنا آغاز شدهاست تا به عنوان موزه بزرگ فارس مورد استفاده قرار گیرد.
ساخت ارگ كریم خان بین سالهای ۱۷۶۶ و ۱۷۶۷ میلادی انجام شد و كریمخان بهترین معماران زمان خود را جهت ساخت آن بكار گرفت. او همچنین بهترین مصالح را از داخل و خارج كشور تهیه و ساخت بنا را بهسرعت تمام كرد. این بنا در دوره زندیه بهعنوان محل استقرار حكومت و در دوره قاجاریه بهعنوان محل زندگی فرمانداران محلی استفاده میشد. عبدالحسین میرزا فرمانفرما حكمران فارس، دستور به بازسازی مینیاتورهای نقاشی شده در این بنا داد.
بنای ارگ تركیبی از دو معماری مسكونی و نظامی است. بخش درونی ارگ با ایوانها و اتاقهای نقاشی شده، آبنماها و باغچهها از ظرافت خاصی برخوردار است. سه ضلع شمال، جنوب و غرب هر یك دارای یك ایوان و شش اتاق مسكونی در دو طرف آن است. ضلع شرقی شامل حمام خصوصی و برخی امكانات خدماتی است.
برج و باروی چهارگانه به انضمام خندقی كه سابقاً دور آن حفر شده بود نیز نقش دفاعی بنا را بر عهده داشتهاند. ضخامت دیوارها در پایه ۳ متر و در بالا ۸/۲ متر است. ارتفاع برجها نیز ۱۵ متر میباشد و از آجر ساخته شدهاند.
در زمان سلسله پهلوی از ارگ بهعنوان زندان استفاده شد. در سال ۱۳۵۰ این ارگ به اداره فرهنگ و هنر وقت واگذار شد. این بنای عظیم اكنون تحت نظارت سازمان میراث فرهنگی جمهوری اسلامی ایران اداره می شود و از چند سال پیش كار مرمت این بنا آغاز شده است تا به عنوان موزه بزرگ فارس مورد استفاده قرار گیرد.