حمام تاریخی محله درویش یكی دیگر از بناهای قدیمی دماوند است كه شاید در نوع خود منحصربهفرد باشد. این حمام در دوره صفویه ساخته شده و معماری آن با سایر حمامهای تاریخی تفاوت زیادی دارد. حمام تاریخی محله درویش دماوند در مسیر فرهنگی شهر دماوند كه از امامزاده عبدالله آغاز و به مسجد جامع شهر منتهی می شود قرار گرفته و مربوط به ۴۰۰ سال پیش است.بنای حمام مستطیل شكل بوده و در جهت شمال به جنوب احداث شده است كه در گذشته تنها مختص به آقایان بود ولی بعد از گذشت سالها، به دو بخش زنانه و مردانه تقسیم شد.
حمام تاریخی محله درویش به عنوان یكی از قدیمیترین جاهای دیدنی دماوند، شامل دو بخش در ورودی است؛ این بنا در جهت شمال به جنوب احداث شده و شامل دو بخش در ورودی است كه در جبهه شمالی و جنوبی از یكدیگر جدا شدهاند. بخش شمالی حمام وسیع، سنتی و دست نخورده باقی مانده و مسیر ورودی آن به رختكن به شكل دالانی پیچدار ساخته شده است. بنای رختكن حمام شمالی كه با طرح چلیپایی احداث شده، شامل گنبد بزرگی در وسط و چهار نیم گنبد است كه تركیب موزون و زیبایی به آن بخشیده و سه سكوی نشیمن در شمال، جنوب و غرب آن تعبیه و بدنه آنها با كاشی سفید پوشانده شده است. گرمخانه این حمام شامل فضایی مستطیل شكل است كه جهت شرقی – غربی داشته و دو ستون قطور امكان تعبیه طاق و تویزهها و نگهداری سقف را فراهم نموده كه در اطراف فضای گرمخانه سكوهایی جهت نشیمن ساخته و بدنه آن نیز با كاشیهای سفید رنگ همچون رختكن پوشش داده شده است.

مصالح احداث شده در این مكان از سنگ لاشه و ملات گچ و ساروج بوده كه در ابتدا سطح داخلی آن با ملات آهك اندوده شده است تا به دلیل مرطوب بودن فضا، مشكلی برای بنا ایجاد نشود.قوس های گنبدی و طاق و تویزه های بنا جناغی احداث شده و دارای توازن و ایستایی بسیار خوبی است و علت آنكه این حمام در زیرزمین احداث شده، به دلیل تامین آب حمام و دسترسی به آب چشمه بوده است.در زمان حاضر بنای حمام تاریخی شهر دماوند از سطح كوچههای اطراف حدود یك متر بلندتر است و قسمت بام آن تنها با سه گنبد به نسبت كوچك قابل رویت بوده و بقیه آن كه با آسفالت پوشیده شده همسطح به نظر میرسد.
حمام تاریخی محله درویش دماوند با امضای تفاهمنامه بین میراث فرهنگی و شهرداری دماوند به موزه مردمشناسی تبدیل میشود.
نحوه دسترسی به حمام تاریخی محله درویش
آدرس :تهران، دماوند، محله درویش دماوند

