ریپورتاژ آگهی
روستای تاریخی چلسبان

روستای تاریخی چلسبان

روستای تاریخی چلسبان روستایی است در ۸۰ كیلومتری شمال شهر ساوه، از توابع شهرستان زرندیه و در غرب استان تهران كه با فاصله ۱۵۰ كیلومتری از پایتخت قرار گرفته‌است
  • 1401/01/10
  • استان : مرکزي
  • شهر : زرندیه
  • دسته : روستاهای ایران
آدرس : ۸۰ كیلومتری شمال شهر ساوه
تلفن : 66059000-021

روستای تاریخی چلسبان  روستایی است در ۸۰ كیلومتری شمال شهر ساوه، از توابع شهرستان زرندیه و در غرب استان تهران كه با فاصله ۱۵۰ كیلومتری از پایتخت قرار گرفته‌است.این روستا در بخش خرقان ( به تركی قاراقان) واقع می باشد كه سابق بر این از بخشهای ساوه بود ولی اكنون جزء یكی از بخشهای شهرستان زرندیه می باشد.

چلسبان مخفف واژه چهل اسبان احتمالا چهل اسب سوار می باشد.نگهداری اسب و سواركاری آن در میان اهالی روستا تا دهه‌های قبل بسیار رایج بوده و در مراسم تعزیه خوانی از سواركاران زبده استفاده می‌شده‌است.اخیرا دیگر نشانی از نگهداری اسب و سواركاری در روستا دیده نمی‌شود.

روستای تاریخی چلسبان-x8VldToR6n

آثار تاریخی

مسجد اعظم و حمام قدیمی روستا

مسجد اعظم چلسبان:
در مركز روستا مسجدی بزرگ و قدیمی بنا نهاده شده‌است كه بیانگر قدمت و بزرگی روستای چلسبان می‌باشد. این مسجد محل عبادات و همچنین اجتماعات روستا می‌باشد. بر اساس سبك و سیاق معماری این بنا به احتمال قریب به یقین در دوره صفویه ساخته شده باشد. بنای فوق در میان بافت كوهپایه‌ای روستا و در میان مركزی این ده بنا شده‌است. مسجد چلسبان بر اساس طرحی ساخته شده كه در آن حیاط به عنوان واحد معماری مركزی بنا بوده كه واحدهای معماری تابعه آن در سه طرف شمال، جنوب و غرب این حیاط مركزی بنا گردیده‌اند. حرم یعنی قسمت اصلی مسجد در طرف غرب حیاط ساخته شده و متشكل از یك ایوان وفضای داخلی مسجد بخش اجتماعات می‌باشد این فضای دارای سه ورودی از جناحین آن است. طرح حرم، بر اساس پلانی مستطیل شكل بنا شده و از داخل دارای صفه‌هایی ساده می‌باشد ویژگی و شاخصه اصلی این بنا طرح و نقشه قسمت اصلی مسجد یعنی حرم آن می‌باشد كه مستطیلی شكل بنا شده و در ضلع غربی حیاط ساخته شده‌است. لازم است ذكر شود كه مسجد دارای گنبدی نیز بوده كه در زلزله سال ۱۳۴۱ قزوین این گنبد نیز ترك برداشت و اهالی جهت اطمینان گنبد را تخریب و به جای آن از تیرآهن و مصالح جدید استفاده كردند
این بنا به عنوان یك اثر قدیمی در سازمان میراث فرهنگی به ثبت رسیده است.چند سال قبل یكی از بناهای تاریخی روستا به سرقت رفت و سپس مسجد به آتش كشیده شد.

نحوه دسترسی به روستای چلسبان

۱:از ساوه به سمت همدان حركت كرده ودر حدود ۵۰ كیلومتری جاده از كنار شهر غرق آباد تغییر مسیر داده به سمت بخش خرقان روستای چلسبان ادامه مسیر می دهیم.
۲: از ساوه به سمت جاده قدیم تهران حركت كرده و پس از طی ۱۸ كیلومتر به سمت جاده بوئین زهرا تغییر مسیر داده وسپس با طی ۲۷ كیلومتر به ابتدای تقاطع خرقان می رسیم كه در اینجا تغییر مسیر داده و به سمت روستا حركت می كنیم. كه این جاده اصلی روستا می باشد.

 

روستای تاریخی چلسبان-PZdCFkuceZ

روستای تاریخی چلسبان-Qn5oj0Emci