موزه آشپزخانه سلطنتی سعدآباد در مجموعه كاخ موزه سعد آباد واقع شده است .آشپزخانه مخصوص سعدآباد به مساحت ۸۰۰ متر مربع در قسمت مركز مجموعه، جنب رودخانه دربند قرار دارد. تاریخ ساخت بنا در زمان پهلوی دوم می باشد. این بنا شامل دو طبقه همكف و زیرزمین است، و صرفاً آشپزخانه مخصوص كاخ سفید(ملت) بوده است. در سال ۱۳۵۴ از طرف یك شركت آلمانی تمام امكانات آشپزخانه تغییر و به مدرن ترین تجهیزات آشپزخانه ایی مجهز می گردد. آشپزهایی كه در این ساختمان مشغول بودند ایرانی و صرفاً جهت محمدرضا پهلوی، فرح و فرزندان آنها غذا طبخ می كردند و در اكثر زمانها (مسافرت های داخلی و خارجی) همراه آنها بودند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی برای مدت طولانی از این مكان جهت انبار مركزی سعدآباد استفاده می شد.
این بنا پس از گذشت ۳۲ سال مجدداً احیا و به كاربری گذشته خود به عنوان موزه آشپزخانه سلطنتی تبدیل و گشایش یافت. موزه جدید دارای یك سالن اصلی است كه ۴ اتاق با عنوان های: اتاق نمایش اسناد مكتوب و تصویری مرتبط با موضوع، اتاق سرد خانه، اتاق كاركنان آشپزخانه و اتاق ظروف آن را در برگرفته است.
موزه آشپزخانه سلطنتی سعدآباد
این موزه كه پیش از انقلاب آشپزخانه كاخ ملت بوده در كنار رودخانه دربند در محوطه كاخ سعدآباد قرار دارد. در سال ۵۴ یك شركت آلمانی با مجهز كردن این آشپرخانه به لوازم و تاسیسات مختلف كه پیش از این با ابزار سنتی و قدیمیتر مشغول به فعالیت بوده، تبدیل به یك آشپزخانه مدرن میشود.
بعد از این نوسازی تجهیزات برقی مدرنی همانند گریل، فر برقی، سرخ كن، پیتزاپز، سیب زمینی پوست كن و …در آن جای میگیرد. در حالی كه پیش از آن از اجاقهای چدنی گازوئیلی و سپس گازی استفاده میشد.
در این آشپزخانه اتاقهایی ویژه سردخانه هم تعبیه شده بود و در زیر زمین موزه كه بازدید از آن امكانپذیر نیست محل شستشوی دیگها و انبار ظروف قرار داشت.
علی كبیری سرآشپز این آشپزخانه و همچنین آشپزخانه كاخ نیاوران بود كه با دستیارانش مسئولیت آشپزخانه را برعهده داشت. علی افشار هم آشپز دوم و جانشین كبیری محسوب میشد.
در برخی روزها هم آشپزهای فرانسوی در این آشپزخانه به طبخ غذا مشغول میشدند. جابهجایی غذاها علاوه بر پیشخدمتها توسط یك ماشین مخصوص صورت میگرفت كه توانایی حمل ۵۰۰ كیلو بار را داشت. این ماشین اكنون در یكی از اتاقهای موزه آشپزخانه به نمایش گذاشتهشده است.

آدرس موزه آشپزخانه سلطنتی سعدآباد
موزه آشپزخانه سلطنتی در خیابان ولیعصر، خیابان شهید فلاحی (زعفرانیه)، انتهای خیابان شهید كمال طاهری، كاخ موزه سعدآباد قرار دارد.
برای رسیدن به مجموعه سعدآباد و موزه نظامی میتوانید از مترو استفاده كنید و در خط ۱ مترو به میدان تجریش بروید .سپس از میدان تجریش با تاكسی به میدان دربند و ورودی شمالی كاخ سعدآباد بروید. یا اگر قصد پیادهروی دارید در میدان تجریش به خیابان سعدآباد، خیابان افراز، خیابان جاودان و در نهایت خیابان خیابان طاهری و ورودی غربی كاخ سعدآباد برسید. پیادهروی این مسیر حدودا بیست دقیقه طول میكشد. اگرچه این خیابانها دارای فضای سبز زیبا، درختان چنار كهنسال و سرسبز و بافت و خانههای تاریخی با معماری دوران پهلوی است. اما قسمتهایی از آن دارای سربالایی است و برای كسانی كه توانایی پیادهروی در سربالایی را ندارند توصیه نمیشود.


















