ریپورتاژ آگهی
خانه موزه جلال آل احمد و سیمین دانشور

خانه موزه جلال آل احمد و سیمین دانشور

خانه موزه جلال آل احمد و سیمین دانشور در تهران خیابان شریعتی، میدان قدس، خیابان شهید تقی رفعت قرار دارد.این خانه كه قدمت آن به دوره پهلوی دوم می‌رسد، محل زندگی جلال آل‌احمد و سیمین دانشور، دو نویسنده مشهور كشورمان، بوده است.
  • 1401/01/09
  • استان : تهران
  • شهر : تهران
  • دسته : موزه های ایران
آدرس : استان تهران, تهران-تجریش، دزاشیب، خیابان شهید رمضانی، كوچه‌ رهبری، كوچه‌ پسندیده، بن‌بست ارض، پلاك یك
تلفن : 66059000-021

خانه موزه جلال آل احمد و سیمین دانشور در تهران خیابان شریعتی، میدان قدس، خیابان شهید تقی رفعت قرار دارد.این خانه كه قدمت آن به دوره پهلوی دوم می‌رسد، محل زندگی جلال آل‌احمد و سیمین دانشور، دو نویسنده مشهور كشورمان، بوده است.این خانه بنا بر گفته‌های مرحوم سیمین دانشور، در سال ۱۳۳۲ به پیشنهاد جلال آل‌احمد و سیمین دانشور، ساخته شد و پس از مراجعت سیمین دانشور از آمریكا در این منزل مستقر شدند.این خانه ۴۲۰ متر مربع عرصه و ۲۲۰ متر مربع زیر بنا دارد و در ۲ طبقه ساخته شده است. اتاق نشیمن عمومی، سرویس‌ها، آشپزخانه و كتابخانه در طبقه همكف طراحی شده و اتاق نشیمن خصوصی در طبقه دوم قرار دارند.

خانه موزه جلال آل احمد و سیمین دانشور استان تهران, تهران-bwPCrHWnis

نماسازی بنا ساده و شكیل بوده و با استفاده از آجر و پوشش شیروانی اصالت طراحی ساختمان نشان از نوعی تفكر معمارانه در طراحی آن دارد.مرحوم جلال آل احمد (۱۳۴۸) و همچنین سیمین دانشور (۱۳۹۰) تا آخر عمر در این خانه زندگی كردند.این خانه متعلق به خانم سیمین دانشور بوده و با توجه به شخصیت والای فرهنگی وی، مشتاقانه مایل به ثبت ملك خود در فهرست آثار ملی بود.

خانه جلال آل‌احمد و سیمین دانشور در سال ۱۳۸۳ توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره ۱۱۴۶۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

در محله‌ ‌تجریش تهران در كوچه‌ای بن‌بست با نام ارض، می‌توان سراغی از خانه‌ عشق سیمین و جلال گرفت. خانه‌ای كه خشت بر خشت و تاروپودش را جلال، با عشق به سیمین بنا كرد و سیمین آن را از هر قصری بیشتر دوست داشت. در سال‌های ۱۳۳۱ – ۱۳۳۲، وقتی كه سیمین برای ادامه‌ تحصیل به دانشگاه استنفورد آمریكا رفته بود. جلال طرح خانه را ریخت و آجر به آجر آن را با پنج هزار تومان روی هم نهاد تا نه‌تنها خانه‌ آرامش خودشان باشد. بلكه پاتوق بزرگان ادب این سرزمین مثل نیما یوشیج، احمد شاملو و محل آمدوشد سیاست‌مدارانی چون آیت‌الله طالقانی و امام موسی صدر باشد. این خانه، هسته شكل‌گیری كانون نویسندگان نیز به شمار می‌رود. بعد از آن كه جلال و دوستانش از انجمن نویسندگان جدا شدند، جلسه‌های كانون را در این مكان برپا می‌كردند.

خانه موزه جلال آل احمد و سیمین دانشور استان تهران, تهران-pffKiUmJ0Z

از در كه وارد شوید، سیمین را می‌بینید كه روی صندلی‌ای در ایوان نشسته و چشم دوخته است به حوض آبی‌رنگ وسط حیاط. شاید هم چشم‌انتظار جلال باشد، چه كسی می‌داند؟ هنگام ورود به خانه، گویی جلال و سیمین به استقبالتان می‌آیند، مثل آن روزهایی كه مهمانانشان را به گرمی پذیرا بودند. اسباب و وسایل و یادگاری‌های جلال و سیمین همچنان باقی مانده‌اند. در اتاق سیمین، او را مشغول نوشتن سووشون می‌بینید و جلال كه پشت میزش در حال نوشتن مدیر مدرسه است. خانه جلال و سیمین را به یادشان همان طور باقی گذاشته‌اند، از كتاب‌ها گرفته تا وسایل اتاق‌ها، آشپزخانه و…

یكی از باارزش‌ترین یادگاری‌های خانه، حلقه‌های ازدواج این دو عاشق است كه ویكتوریا دانشور، خواهرزاده‌ سیمین، به‌همراه كارت ملی وی اهدا كرده است. بعد از مرگ جلال در سال ۱۳۴۸، سیمین همچنان در این خانه زندگی كرد و سرانجام ستاره‌ یادگار جلال در سال ۱۳۹۰ برای همیشه خاموش شد.

خانه موزه جلال آل احمد و سیمین دانشور استان تهران, تهران-jKN0fDaKJl

نحوه دسترسی

آدرس : تجریش، دزاشیب، خیابان شهید رمضانی، كوچه‌ رهبری، كوچه‌ پسندیده، بن‌بست ارض، پلاك یك

خانه موزه سیمین دانشور و جلال آل احمد در منطقه تجریش قرار دارد. برای رفتن به این خانه می‌توانید در ایستگاه مترو تجریش پیاده شده و تاكسی‌های دزاشیب را سوار شوید.

خانه موزه جلال آل احمد و سیمین دانشور استان تهران, تهران-evo07l0vzu

خانه موزه جلال آل احمد و سیمین دانشور استان تهران, تهران-bGKSOVbeq6

خانه موزه جلال آل احمد و سیمین دانشور استان تهران, تهران-JOr7oSd2Im

خانه موزه جلال آل احمد و سیمین دانشور استان تهران, تهران-qlgjMO5zbU

خانه موزه جلال آل احمد و سیمین دانشور استان تهران, تهران-duKoYSRYg0

خانه موزه جلال آل احمد و سیمین دانشور استان تهران, تهران-fVH9jhfT6V