خانه تدین (محمدیه ) سمنان ،جزء خانه های با ارزش قاجار است .این خانه به صورت دو بخشی بیرونی و اندرونی شامل قسمت های تابستانی و زمستانی و همچنین تعدادی اتاق كوچك و بزرگ می باشد. بنای فعلی خانه تدین اكنون به عنوان محل اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری شهرستان سمنان مورد استفاده قرار گرفته است. بادگیری بلند نیز زینت بخش این بنای تاریخی است. خانه ی تدین در نزدیكی راسته بازار شمالی-جنوبی قرار دارد و در كوچه ای فرعی واقع شده است.
معماری بنا
پلان خانه تدین سمنان با در نظر گرفتن دو بخش اندرونی، بیرونی با زیزمین های زیبا به عنوان فضای زندگی و فضاهای خدماتی مانند مطبخ و اصطبل طراحی شده است. كه وابسته به خیاط اندرونی می باشد. قسمت اندرونی شامل فضاهای زندگی افراد خانه بوده كه شامل تالارهای تابستان نشین و زمستان نشین می شود. قسمت بیرونی به عنوان دفتر كار برای ملاقات های تجاری صاحب خانه در نظر گرفته شده بود. سومین قسمت نیز كه شامل فضاهای خدماتی می شد در قسمت جنوبی قرار گرفته و مربوط به خدمه خانه بوده است.
ورودی بنا
خانه مذكور دارای سه ورودی است كه هر كدام كاربرد خاصی دارند. ورودی اصلی در خیابان طالقانی قرار دارد و محل ورود و خروج افراد خانه و مهمانان بوده است. ورودی دیگر كه جهت ملاقات های تجاری آقای تدین با تجار و كسبه لحاظ شده بود. از سمت كوچه ارتباطی بازار بالا به خانه راه دارد. سومین ورودی نیز به عنوان ورودی فرعی برای رفت و آمد خدمه و نیز دسترسی به اصطبل در نظر گرفته شده است. حیاط های خانه نیز از دو قسمت حیاط درونی و بیرونی تشكیل شده اند.
تابستان نشین
با ورد به حیاط بیرونی می توان شاهد بهار خواب های شرقی و غربی، اتاقهای تابستان نشین، زمستان نشین، اتاقهای فرعی و انبار و حوض خانه بود. در قسمت تابستان نشین خانه نیز یك بادگیر مشاهده می شود كه برای ورود جریان خنك به خانه لحاظ شده است. در قسنمت های تابستان نشین و زمستان نشین می توان شاهد تزئینات مختلفی بود كه عمده ترین آنها مربوط به تزئینات گچی در سقف های جناغی خانه می باشد. معماری خانه تدین در قسمت حیاط اندرونی نیز بسیار زیبا و چشم نواز می باشد كه با وجود بادگیر در فضای تابستان نشین و تراس های داخلی و حوض خانه زیرین به تركیب متناسبی از معماری قجری را بوجود آروده اند.

خانه محمدیه
این خانه را در سمنان با نام خانه محمدیه نیز شناخته می شود. خانه تاریخی تدین در عكس های مربوط به سفر ناصر الدین شاه قاجار به مشهد در سال ۱۲۸۴ هجری قمری نیز قابل مشاهده است. عكسهای این سفر توسط میرزا عبداله قاجار، عكاس مخصوص ناصرالدین شاه گرفته شده است. خانه مذكور در حال حاضر پس از بازسازی و مرمت به عنوان ساختمان اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان مورد استفاده قرار دارد.
جاهای دیدنی اطراف
از نزدیكترین بناهای تاریخی سمنان در حوالی خانه تدین می توان به مسجد جامع سمنان و موزه گرمابه پهنه اشاره كرد كه كمتر از یك كیلومتر با این خانه فاصله دارند.
نحوه دسترسی
آدرس :سمنان، خیابان طالقانی
