بندر تاریخی لافت بارزترین روستا در روستاهای ساحلی قشم است . كامل بودن آبینه موجود در لافت ، معشیت پایدار مردم آن ، توسعه آینده ی آن از جمله احداث پل خلیج فارس كه جزیره قشم را از طریق لافت به سرزمین اصلی متصل خواهد كرد همه و همه از ویژگی های منحصر به فرد این بندر می باشد .این روستا با تنوع بافت نو و كهنه یكی از ده روستای برتر كشور از لحاظ معماری می باشد . در مجموعه شهر ساحلی لافت قلعه نادری با ویژگی های قلعه های ایرانی در جوار چاه های تلا از دژهای مستحكم دفاعی جزیره قشم به شمار می رفته است .
تاریخچه روستای لافت
روستای بندری لافت قدمت بسیار زیادی دارد و چیزی در حدود به هزاره اول پیش از میلاد برمی گردد یعنی درست زمانی كه اولین سكونتگاه ها در قشم در دست انجام بود، وجود راه دریایی و دسترسی به آب شیرین باعث شكل گیری این سكونتگاه بسیار زیبا شده است. شما گردشگران عزیز وقتی در این روستا پا می گذارید، دنیای متفاوتی را خواهید دید و مطمئنا لحظاتی خوب و به یاد ماندنی براییتان به ثبت می رسد. جالب است بدانید كه بافت روستا كه در دوره های مختلف شكل گرفته دارای ۳ بخش متفاوت میباشد.
بافت اصلی، به عنوان بافت قدیمی روستا و دو بخش دیگر نیز بافت جدید روستا بشمار می روند و نیز بافت اصلی شامل ساختمان های فشرده در دل هم، كوچه های كم عرض و بادگیرها محسوب شده كه در این بافت، مسیر ساحلی آسفالته هست كه دسترسی سریع به وسایل حمل و نقل را آسان تر كرده است و نیز در بقیه بخش ها ساخت و سازها به صورت پراكنده با جمعیت كم به چشم می خورد و بخش شمالی هم كه ورودی اصلی روستا محسوب می شود، ساخت و سازها خیلی محدود شده است.
وقتی در كوچه های باریك روستای لافت قشم قدم زنان راه می روید، گویی كه هزاران كیلومتر از هیاهو و شلوغی شهرهای بزرگ دور شده و آرامشی مطلق انتظار شما را میكشد. زیبایی هایی همچون بوی خاك خیس خورده، آسمانی همچون دریا آبی و ساختمان هایی ساده در كنار هم، شاید از معدود مناظری رویایی باشد كه این روستا تجربه می كنید.

حفظ بافت قدیمی روستا
همچنین مردم محلی روستای لافت قشم همیشه در این تلاش هستند تا بافت قدیمی خانه هایشان را حفظ كرده و بادگیرهای منازلشان را استوار و محكم نگهداری نمایند.و نیز در مركز این روستای زیبا مسجد لافت قرار دارد كه توسط خانه ها محاصره شده است. با تك مناره سفید خود همچون نگینی جذاب از دور خودنمایی می كند . شاید جالب باشد این را هم بدانید، جذابیت های این روستا تنها به همین موارد ختم نمی شود. قلعه نادری، قلعه پرتغالی ها، آب انبار، گورستانی تاریخی و چاههای تلا و كلی جاذبه های متنوع دیگر از جمله دیدنی های قشم در حومه روستای لافت محسوب می شوند. كه با زیبایی خود شما را به دل تاریخ و فرهنگ این منطقه می برند. شك نكنید كه از این روستای چشم نواز حسابی خوشتان خواهد آمد و كلی لذت می برید.
جاهای دیدنی روستای لافت
معماری روستا
به كارگیری بادگیرهای متنوع در ساخت خانه ها، یكی از ویژگی های مهم این روستاست كه چشم هر بیننده ای را مجذوب خود می كند.باعث شده تا این روستا به بندر بادگیرها هم شهرت پیدا كند. در اینجا خانه های بسیار نزدیك به هم بنا شده و بافتی متراكم و فشرده در روستا بوجود آورده است. بادگیرهای كوچك و بزرگ نیز در میان همین بافت سر برآورده و بر شكوه و زیبایی لافت افزوده اند. همچنین این روستا گذرگاه هایی تنگ و باریك ایجاد كرده و ساختار كوچه ها در آن به شكلی است كه معمولا به بن بست نمی رسند. به محله های دیگر دسترسی پیدا می كنید.
توجه داشته باشید كه عنصر شكوهمند لافت، بادگیرهای آن هستند كه به صورت دو طرفه یا چهارطرفه ساخته شده اند و نیز وجود این بادگیرها كاربردی حیاتی برای مردم روستا دارند. اما با این وجود از هنر ایرانی بی نصیب نشده اند. تزیینات كمی از جمله اشكال اسلیمی (طرح های گیاهان و ساقه های مارپیچ) در آنها به خوبی مشاهده می شود.

بام لافت
یكی از دیدنی ترین بخش های روستای لافت، محلی بنام ” بام لافت ” است كه در میان دو بافت قدیمی و جدید روستا جای خوش كرده است. امكان تماشای چهره دیروز و امروز لافت را برای شما علاقه مندان مهیا ساخته است. در یك سو بادگیرهای قدیمی را خواهید دید كه بر فراز خانه ها شما را ترغیب به دیدن آنها می كنند . در فاصله كمی از خلیج فارس قدعلم كرده اند. در طرف دیگر بام لافت، چهره ای متفاوت از روستا را به شما نشان می دهد. سازه هایی امروزی و زیبا كه به ندرت بادگیر در آنها استفاده شده و گویی سنت خانه سازی را در لافت را به كل تغییر داده اند.
جنگل های حفاظت شده حرا
جنگل های حفاظت شده حرا در اصل یكی از شاهكارهای طبیعت در سواحل جنوبی ایران و جزیره قشم محسوب می شوند. كه در سطح جهانی شهرت و محبوبیت ویژه ای دارند. همچنین این جنگل ها میزبان درختان مانگرو هستند. كه با آب شور و شرایط نامناسب به راحتی كنار آمده و همین ویژگی باعث شده تا از آنها به عنوان یك گیاه استثنایی یاد می شوند. لازم به ذكر است كه در كنار پوشش گیاهی خاص اینجا، وجود جانداران در این جنگل ها، بر این جاذبه می افزاید. در نهایت جنگل های حرا میزبان خوبی برای جانداران زیر هستند:
* آبزیانی همچون خرچنگ، مار دریایی، شیلو، كلینگ (نوعی از صدف)
* پرندگانی همچون مرغ ماهیخوار یا حواصیل، لك لك، مرغ سقا، مرغابی و مرغ دریایی
* دوزیستانی همچون انواع مختلف قورباغه

قلعه نادری لافت
جاذبه بعدی در روستای لافت ” قلعه نادری ” نام دارد كه در جنوب روستای لافت قرار گرفته است. در این منطقه قلعه مخروبه ای قرار گرفته كه نزد اهالی با عنوان قلعه نادری یا نادرشاهی شناخته و نامبرده می شود. لازم به ذكر است كه قلعه نادری بر اساس یك نقشه مربع شكل بنا شده و آثاری از باروی قلعه، ۳۰ حلقه آب شیرین، ۳ بركه آب، ۲ آب انبار قدیمی و باقیمانده ۴ برج، تمام چیزی است كه از آن بر جای مانده و موضوع مهم اینكه تاریخ دقیق ساخت بنا مشخص نیست. اما بسیاری عقیده دارند كه این قلعه بر روى پایه هاى دژهاى كهن و باستانى قبل از اسلام قرار گرفته است و ساخت آن به سال های دور باز می گردد.
قلعه پرتغالی ها
یكی دیگر از دیدنی های روستای لافت، با نام قلعه پرتغالی ها شناخته می شوند كه در كنار گورستان قدیمی روستا جای گرفته است. این قلعه به دستور آلفونسو آلبركرك، دریانورد پرتغالی و در سال ۱۵۰۷ میلادی ساخته شده است . نیز این دریانورد، جزایر دهانه خلیج فارس را تصرف نمود و پرتغال از این طریق به مدت ۱۱۰ سال بر راه بازرگانی دریایی بین هند و اروپا تسلط پیدا كرد. این را هم بدانید كه در این مدت سازه های متنوعی در جنوب ایران ساخته شد. كه این روزها آثار آنها در بخش های مختلف جزایر خلیج فارس دیده می شوند.
چاه های تلا
یكی از جاذبه های شاخص لافت، وجود تعداد زیادی چاه با عمق ۳ تا ۶ متر در این روستا بشمار می رود كه آب شیرین، شور، گرم یا سرد دارند و بسیار هم محبوبیت دارند. بر طبق گفته های ساكنان، سازنده این چاه ها شخصی به نام خواجه كریم یا خواجه كرم بوده. و در گذشته تعداد آنها به نشان روزهای سال های كبیسه به ۳۶۶ عدد میرسیده است. در روزگاران قدیم در فصول پر بارش، این چاه ها پر از آب می شده و ساكنان روستا در آنها را می پوشاندند. تا در طول سال هر روز در یكی از آنها را باز و از آب آنها استفاده كنند. همچنین چاه های تلا در میان مردم از قداست خاصی برخوردار هستند.
بنا بر عقیده شان، درختان روستا گواهی بر وجود آب شیرین در چاه های تلا بوده و از این چاه ها محافظت می كنند. در آخر امروزه تنها ۳۳ عدد از این چاه ها باقی مانده كه بر اساس شكل چاه و نوع آب نام های متفاوتی را به خود اختصاص داده اند.

زیارتگاه های لافت
یكی از جاذبه های لافت وجود زیارتگاه های گوناگون در بافت روستا و اطراف آن بشمار می رود كه درست در فاصله كوتاهی از لافت، جزیره كوچكی به نام ” شیخ اندر آبی ” قرار گرفته شده كه فاقد سكنه بوده و در موقع مد دریا بخش هایی از آن در زیر آب پنهان می شود. همچنین در شمال این جزیره مكانی مقدسی قرار دارد كه به زیارتگاه شیخ اندرآبی معروف می باشد و ماهیگیران و دریانوردان احترام زیادی برای آن قائل هستند و از دیگر زیارتگاه های موجود در این روستا نیز می توان به : زیارتگاه شیخ موسی، زیارتگاه شیخ شمس الدین و زیارتگاه سید حسن منصور اشاره نمود كه همگی در كنار قبرستان های روستا می باشند.

آب انبارهایی با سقف گنبدی
آب انبارها نقش مهمی را در تامین آب شیرین در این روستا داشتند و در سواحل جنوبی ایران، آنها را با عنوان ” بركه ” به معنای محل ذخیره آب باران، نیز می شناسند. در لافت و اطراف آن حدود ۳۴ بركه هست كه با سقف های گنبدی شكل و سفید رنگ شان شما را شیفته خود می كنند. جالبه بدونید كه این نوع سقف در برابر گرمای جنوب ایستادگی كرده و مانع تبخیر آب می شود. در ادامه بركه سنگی لافت یكی از دیدنی ترین نمونه ها در جنوب ایران می باشد. كه در كنار چاه های تلا و قلعه نادری قرار گرفته شده و تاریخ ساخت آن به ۴۰۰ سال قبل بر می گردد. عمق این بركه ۱۰ متر و دهانه ای به قطر ۱۲ متر را داراست. نیز آب باران پس از سرازیر شدن به این بركه به سمت چاه ها راهی می شوند و آنها را پر می كند.
نحوه دسترسی بندر لافت
برای رسیدن به روستای لافت دو راه وجود دارد. در روش اول باید خودتان را به قشم برسانید و از آنجا به وسیله تاكسی یا ماشین شخصی از جاده شمالی جزیره بعد از ۱ ساعت به لافت برسید. نیز در روش دوم نیز باید ابتدا به بندرعباس بروید و از طریق بندر پل سوار كشتی شوید و به لافت برسید. البته اگر با ماشین شخصی سفر كرده اید. این امكان را دارید كه ماشینتان را از طریق اسكله به وسیله لندیگراف وارد جزیره نمایید و نیز این كشتی ها به صورت شبانه روزی در حال خدمت رسانی به شما هستند. پس در هر ساعتی كه رسیدید جای نگرانی وجود ندارد.
