خانه امیر خسرو افشار یكی از بناهای تاریخی شهر تهران است كه در محدوده مركزی شهر واقع شده و مربوط به دوره پهلوی اول است؛ این بنا هم اكنون از سوی شهرداری تهران مورد بازسازی قرار گرفته و به عنوان ساختمان ستاد ساماندهی تشكل های مردم نهاد مورد استفاده قرار می گیرد.و در تهران، شرق خیابان خاقانی، مقابل دانشگاه تربیت معلم واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۳ شهریور ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۱۲۶ بهعنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
ساختمان اصلی این بنا در اوایل دوره پهلوی (اوایل دهه ۲۰ شمسی) در خارج از حصار ناصری ساخته شد و بانی آن فردی به نام «سیف افشار» بود كه پس از وی پسرش «امیر خسرو افشار» وزیر امور خارجه دولت وقت، در این خانه سكونت داشته است. وسعت كل بنا در حدود یك هزار و ۶۵۰ متر مربع بوده و این خانه در گوشه شمال غربی آن واقع شده است.
معماری تاریخی خانه «امیر خسرو افشار» تلفیق برخی عناصر سنتی خانه سازی با الگوهای اروپایی است كه این بنا را از سایر بناهای این دوره متمایز می كند.با توجه به كاربری اداری این بنا از سوی ستاد ساماندهی سمن های شورای اسلامی شهر تهران، امكان بازدید عمومی از آن در ساعت كاری وجود دارد.
هم اكنون در گوشه ای از این فضا یك سالن آمفی تئاتر با ظرفیت ۳۰۰ نفر به منظور برگزاری همایش ها، گردهمایی ها و … احداث شده است. خانه تاریخی «امیر خسرو افشار» پس از فرار وی به خارج از كشور، در جریان انقلاب مصادره شده و تا سال ۱۳۷۳ در اختیار بنیاد مستضعفان قرار داشت و در این سال با توافق شهرداری منطقه هفت به این دستگاه واگذار شد. این خانه پس از باسازی از سوی شهرداری منطقه هفت، هم اكنون به عنوان ساختمان ستاد ساماندهی تشكل های مردم نهاد شورای اسلامی شهر تهران مورد استفاده قرار می گیرد.
مسیر اتوبوس اتوبوس های میدان انقلاب – میدان خراسان و همچنین اتوبوس های میدان هفت تیر – پایانه شهید محلاتی در ایستگاه شهید مفتح توقف دارند كه در نزدیكی این عمارت قرار دارد. همچنین می توانید از اتوبوس های میدان امام خمینی به پایانه بهشتی و میدان امام خمینی به سید خندان استفاده كرده و در ایستگاه شهید مفتح پیاده شوید. علاوه بر این خط یك سامانه اتوبوس های تندرو BRT در محدوده دروازه دولت تهران ایستگاه دارد.
مسیر مترو نزدیك ترین ایستگاه مترو به این ساختمان ایستگاه مترو دروازه دولت واقع در تقاطع خط یك و چهار مترو تهران است. با كمتر از ۵ دقیقه پیاده روی از این ایستگاه می توانید به این ساختمان تاریخی برسید.
آدرس : خیابان سمیه، خیابان خاقانی، مقابل دانشگاه تربیت معلم

