ریپورتاژ آگهی
كوه الله اكبر دشت آزادگان

كوه الله اكبر دشت آزادگان

كوه الله اكبر نام كوهی است در محدوده شهرستان دشت آزادگان كه در فاصله ۱۰ كیلومتری شمال سوسنگرد و در نزدیكی بستان قرار دارد.
  • 1400/12/15
  • استان : خوزستان
  • شهر : دشت آزادگان
  • دسته : كوه های ایران
آدرس : خوزستان- ۱۰ كیلومتری شمال سوسنگرد و در نزدیكی بستان
تلفن : 66059000-021

كوه الله اكبر نام كوهی است در محدوده شهرستان دشت آزادگان كه در فاصله ۱۰ كیلومتری شمال سوسنگرد و در نزدیكی بستان قرار دارد. كوه الله اكبر ۷ كیلومتر طول و بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ متر عرض دارد. مرتفع ترین تپه كوه الله اكبر ۵۵ متر از سطح زمین ارتفاع دارد و بعد ازارتفاعات میشداغ مرتفع ترین عارضه ی دشت آزادگان محسوب می شود.در سال ۱۳۲۳ ق و در اواخر حكمرانی احمد شاه قاجار، در جنگ بین عشایر مسلمان ایران و ارتش بریتانیا بر روی این تپه ها، شیخ عبدالله بن عمار الطرفی به همراه مجاهدین نماز خواندند و چون قبل از آغاز نماز بر بلندای آن تپه اذان گفته شد، شیخ عبدالله نام آن را تپه ی الله اكبر نامید و تا كنون نیز به همین نام شهرت دارد. با شروع جنگ این تپه ها به عنوان عارضه ای حساس مورد توجه ارتش عراق قرار گرفت و تیپ ۳۵ لشكر ۹ زرهی ارتش عراق پس از تصرف پاسگاه های سوبله و چزابه و پس از دو روز توقف در اطرافبستان، به سمت تپه های الله اكبر به حركت درآمد و سرانجام در ۴ مهر ماه این تپه ها به اشغال و بلافاصله بر روی آن استحكاماتی ایجاد كرد.

 

كوه الله اكبر دشت آزادگان-C3yXsOsFjx

دشمن با اشغال این تپه ها توانست سوسنگرد را زیر آتش قرار دهد و مقدمات سقوط سوسنگرد را فراهم كند؛ از همین رو یك گردان رزمی از تیپ ۳ لشكر ۹۲ زرهی در ۱۰ مهر ماه ۱۳۵۹ موفق شد در اقدامی سریع قسمتی از تپه های الله اكبر را آزاد نماید. با آزادسازی تپه ها، از ۱۸ مهرماه مواضع رزمندگان مستقر در آن زیر آتش شدید دشمن قرار گرفت و دشمن در ۱۹ مهرماه برای اشغال دوباره تپه های الله اكبر تا آبادی های سید خلف، صالح حسن و حمود عاصی واقع در جنوب غربی تپه های الله اكبر، پیش روی كرد و خود را به ۵ كیلومتری مواضع رزمندگان رسانید. موقعیت رزمندگان در تپه های الله اكبر كه با اشغال بستان و تشدید آتش توپخانه دشمن مورد تهدید جدی دشمن قرار گرفته بود، مدافعان را مجبور به عقب نشینی از تپه های الله اكبر كرد و به این ترتیب تپه های الله اكبر دوباره به اشغال ارتش عراق درآمد.
پس از اشغال هفت ماهه ی این تپه ها، رزمندگان در دو عملیات محدود امام علی(ع) و عملیات نصر (غرب تپه های الله اكبر) دشمن را مجبور به عقب نشینی كردند. با تلاش رزمندگان در عملیات امام علی(ع) در ۳۱ مرداد ماه ۱۳۶۰ كه محور اصلی عملیات بر روی تپه های الله اكبر بود، ضمن وارد آمدن خسارات به ارتش عراق، تپه های الله اكبر به طور كلی آزاد شد و در عملیات نصر كه در ۱۱ شهریور ماه ۱۳۶۰ انجام شد، تپه سبز و مناطق غرب تپه های الله اكبر نیز از اشغال دشمن درآمد. به این ترتیب تپه های الله اكبر و مناطق اطراف آن تا پایان جنگ تحمیلی از تهدید دشمن در امان ماند.

سید آزادگان ایرانی مرحوم سید علی اكبر ابوترابی در یكی از مأموریت های شناسایی عملیات ستاد جنگ های نامنظم در منطقه تپه های الله اكبر در تاریخ ۲۶ آذر ۱۳۵۹ به اسارت نیروهای دشمن درآمد.

 

كوه الله اكبر دشت آزادگان-pS8pfYkD5z