مسجد شافعیها، سرشار از زیباییهاست و یكی از مهمترین پروژههای معماری در قدیم است كه با گذر زمان تبدیل به یكی از شاهكارهای معماری و مذهبی كشورمان تبدیل شده است.كرمانشاه شهری دیدنی است كه همواره با زیباییهای ناتمامش گردشگران خود را متحیر و مبهوت خود میكند. بیشتر مردمان كرمانشاه اهل تشیع هستند ولی درست مانند دیگر شهرهای ایران، در این شهر نیز، یكی دو كنیسه، سه چهار عدد كلیسا و مسجدی كه مخصوص اهل تسنن است، وجود دارد. مسجدی كه متعلق به اهل سنت است، «مسجد شافعیها» نامیده میشود و از بناهای مذهبی و دیدنی كرمانشاه به شمار میرود. این مسجد سرشار از زیباییهاست و یكی از مهمترین پروژههای معماری در قدیم است كه با گذر زمان تبدیل به یكی از شاهكارهای معماری و مذهبی كشورمان تبدیل شده است.
در راستای بازار كرمانشاه یا تاریكه بازار كه حركت كنید، گنبدها و منارههای مسجد شافعیها خود نمایی میكنند و وقتی كه مقابل آن قرار بگیرید، معماری چشمنواز و خیرهكننده آن شما را مسحور خود خواهد كرد.
مسجد شافعیها از یك طرف به میدان جوانشیر و از طرفی دیگر به تاریكه بازار ختم میشود. اگر گذرتان به كرمانشاه افتاد، حتما از این بنای تاریخی فرهنگی كه اصالتی معنوی و زیبایی مبهوت كنندهای دارد، بازدید كنید.
تاریخچه مسجد شافعی ها
در محل كنونی مسجد شافعیها، زائرسرایی قرار داشته است كه با همت و كمك تعدادی از مردمان خیر و مومن اهل سنت، به سرپرستی «مرحوم حاج ملاسید حسین مسعودی» در سال ۱۳۲۴ هجری شمسی در شهر كرمانشاه خریداری و احداث شده است.
احداث این بنا مرهون میاعدتهای مادی و معنوی خیرینی نظیر «خلیفه محمد صالح محمدی»، «حاج خلیفه سیدعلی نقشبندی»، «حاج جعفر شریفی»، «حاج احمد مدللی»، «میرزا حبیب بلندی»، «حاج علی محمد شیانی» و جمع دیگری از مردم مسلمان كرمانشاه است.
این مردم خیر، در فراهم كردن هزینههای ساختمان مسجد در مدت زمان یك سال از هیچ تلاش و كوششی دریغ نكردند و پس از گذشت یكسال موفق به احداث مسجد شافعیان یا مسجد شافعیها شدند. مسجد باشكوه و ستودنی شافعیها از آن زمان تا به امروز در حال توسعه و زیباسازی بوده است.
معماری مسجد شافعی ها
مسجد شافعیها در ۱۰۶۰ متر مربع زیر بنا ساخته شده است. در ساخت این مسجد، معماری فوقالعاده زیبا و اصیل اسلامی به كار گرفته شده است. به گفته اهل سنت، این نوع معماری دارای روح معنوی خاصی است. نمای داخلی مسجد با گچ بریهای بینظیرش كه با آیات قرآن كریم تزیین شده، به زیبایی بنا و روح معنوی آن افزوده است. در كل، مسجد شافعیها با گلدستههای سر به فلك كشیده و پر ابهتش به رونق شهر كرمانشاه افزوده است.
نكته قابل توجه و شگفت آور درباره این مسجد الگوی آن است؛ الگویی كه بدون هیچ شكی از مساجد كلاسیك عثمانی الهام گرفته شده است. گنبد و نیم گنبدهای عظیم بلند و استوار، منارههای قلمی نوك تیز، تزیینات و جزئیات نقاشیهای داخل بنا، كتیبههایی به خط «طغرا»، ستونهای قطور و فضای مركزی مرتفع زیر گنبد اسلامی همه نماینگر بارز از این نمونه مساجد هستند و هركسی را به یاد معماری زیبای مساجد كشور زیبای تركیه میاندازند.
سازه این مسجد فلزی است و از نوع سیستم طاق ضربی ساخته شده است. نمای خارجی بنا با سنگ تراورتن سفید پوشش یافته است. مسجد از گنبد و مناره قدیمی در جوار آن و دو مناره ساده فلزی طلایی رنگ به ارتفاع تقریبی ۹ متر تشكیل شده است كه در بالای ساختمان موقوفه مسجد در ضلع جنوبی نصب شده است.
فضای داخلی مسجد دارای شبستانهای زنانه و مردانه، فضاهای كفشكن و تقسیم، كتابخانه، آبدارخانه و فضاهای جانبی است.
شبستان اصلی كه در ضلع شمالی بنا قرار گرفته است، دارای نیم طبقهای با پنج ستون است. محراب مسجد نیز در ضلع جنوبی شبستان واقع شده و از سنگ مرمر سفید با حاشیه سنگ مرمر سیاه ساخته شده است.
كاربرد مسجد شافعی ها
مسجد شافعیها از سال ۱۳۲۶ هجری شمسی تاكنون محل اقامه نماز عبادی سیاسی جمعه اهل تسنن در كرمانشاه است.
در حال حاضر تنها در بنای جدید كه تحت تاثیر مساجد تركیه ساخته شده است و در كنار بنای قدیمی قرار دارد، اقامه نماز انجام میشود.
موقعیت مكانی مسجد شافعی ها
اگر بخواهید از مسجد شافعیهای كرمانشاه دیدن كنید، باید به میدان جوانشیر یا میدان توپخانه قدیم بروید. از میدان جوانشیر، گنبدها و منارههای تماشایی مسجد را می توانید مشاهده كنید. راه دسترسی به مسجد، از خیابان، از طریق كوچهای است كه در ضلع جنوبشرق میدان واقع شده است.
ملامحمد ربیعی، كه در جریان قتلهای زنجیرهای كشته شد. در سفر علمای اهل سنت استان كرمانشاه به عربستان و دیدار با عبد العزیز آل شیخ مفتی اعظم عربستان هزینه تعمیر و نوسازی این مسجد توسط خیرین اهل سنت عربستان تامین شد . طبق بررسی های میدانی اهل سنت و جماعت استان كرمانشاه حدود چهل و شش در صد از جمعیت استان را تشكیل می دهند اهل سنت در مناطق شهر كرمانشاه - پاوه - جوانرود - ثلاث باباجانی - نوسود - روانسر و... به صورت وسیع زندگی می كنند . تعداد مساجد اهل سنت 502 مسجد است.






