روستای دشتك مرودشت: ماسوله ای در دل استان فارس
روستای دشتك، كه به ماسوله فارس نیز شهرت دارد، یكی از زیباترین و بكرترین روستاهای استان فارس است. این روستا در 25 كیلومتری شمال مرودشت و در دل كوههای زاگرس واقع شده است. دشتك با معماری پلكانی و خانههای سنگی خود، منظرهای كمنظیر را به نمایش میگذارد كه هر ساله گردشگران زیادی را به خود جذب میكند.
جاذبههای گردشگری روستای دشتك:
- معماری پلكانی:دشتك به خاطر معماری پلكانی خود مشهور است. خانههای این روستا به صورت پلكانی و روی دامنه كوه ساخته شدهاند و از سنگ و چوب ساخته شدهاند. این نوع معماری، زیبایی خاصی به روستا بخشیده است و آن را به یكی از منحصربهفردترین روستاهای ایران تبدیل كرده است.
- طبیعت بكر:دشتك در منطقهای كوهستانی واقع شده است و از طبیعتی بكر و سرسبز برخوردار است. در اطراف روستا، جنگلها، چشمهها و رودخانههای متعددی وجود دارد كه مكان مناسبی برای پیادهروی، كوهنوردی و طبیعتگردی هستند.
- آب و هوای خنك: دشتك به خاطر آب و هوای خنك و مطبوع خود، به خصوص در فصل تابستان، مشهور است. این روستا مكانی ایده آل برای فرار از گرمای طاقتفرسای شهرهای جنوبی ایران است.
- مردم خونگرم: مردم دشتك به خونگرمی و مهماننوازی مشهور هستند. آنها همیشه پذیرای گردشگران هستند و با آغوش باز از آنها استقبال میكنند.
- محصولات محلی: دشتك به خاطر محصولات محلی خود، از جمله عسل، گردو، سیب و آلبالو مشهور است. شما میتوانید این محصولات را از مغازههای روستا خریداری كنید.
بهترین زمان برای سفر به دشتك:
بهترین زمان برای سفر به دشتك، فصل بهار و پاییز است. در این فصلها، آب و هوا خنك و مطبوع است و طبیعت در زیباترین حالت خود قرار دارد.
مسیر دسترسی به روستای دشتك:
برای رفتن به روستای دشتك، میتوانید از طریق جاده مرودشت به كامفیروز بروید. سپس، از كامفیروز به سمت دشتك حركت كنید. مسیر دسترسی به دشتك آسفالته است و به راحتی با ماشین شخصی میتوان به آن دسترسی پیدا كرد.
نكاتی برای سفر به روستای دشتك:
- قبل از سفر به دشتك، از وضعیت آب و هوا مطلع شوید.
- لباس و كفش مناسب برای پیادهروی و كوهنوردی به همراه داشته باشید.
- اگر قصد دارید در روستا اقامت كنید، حتماً از قبل رزرو كنید.
- به فرهنگ و آداب و رسوم مردم روستا احترام بگذارید.
- از ریختن زباله در طبیعت خودداری كنید.
روستای دشتك، با معماری منحصر به فرد، طبیعت بكر و مردمی خونگرم، مقصدی ایده آل برای سفر و گردشگری است. اگر به دنبال مكانی آرام و زیبا برای گذراندن تعطیلات خود هستید، دشتك را به شما پیشنهاد میكنیم.
غذاهای محلی روستای دشتك:
روستای دشتك به خاطر غذاهای محلی خود، از جمله آش رشته، كله جوش، قلیه بادمجان و كشك بادمجان مشهور است. این غذاها با استفاده از مواد اولیه تازه و محلی تهیه میشوند و طعم بسیار لذیذی دارند. شما میتوانید این غذاها را در رستورانهای روستا امتحان كنید.
اقامت در روستای دشتك:
اگر قصد دارید در روستای دشتك اقامت كنید، میتوانید از اقامتگاههای بومگردی این روستا استفاده كنید. این اقامتگاهها در خانههای سنتی روستا ساخته شدهاند و فضایی گرم و صمیمی را برای شما فراهم میكنند.
روستای دشتك، با معماری منحصر به فرد، طبیعت بكر، مردمی خونگرم، آداب و رسوم و فرهنگ غنی و صنایع دستی و غذاهای محلی خوشمزه، مقصدی ایده آل برای سفر و گردشگری است. اگر به دنبال تجربهای متفاوت و خاطرهانگیز هستید، دشتك را به شما پیشنهاد میكنیم.
روستای دشتك از توابع بخش ابرج شهرستان مرودشت، مختصات جغرافیایی ۵۲ درجه و ۲۸ دقیقه طول شرقی و ۳۰ درجه و ۱۷ دقیقه عرض شمالی، در تنگه كوه دشتك در شمال دشت درودزن قرار دارد. ارتفاع این روستا از سطح دریا ۲۰۴۰ متر است و آب و هوای آن در بهار و تابستان معتدل و در پائیز و زمستان سرد است.
دشتك یكی از قدیمیترین روستاهای استان فارس است و به لحاظ استقرار در دشتی كوچك به نام دشتك معروف شدهاست. بقایای آثاری از دوره هخامنشیان در روستای دشتك به جا ماندهاست و تاریخ شكل گیری روستا براساس سنگ نوشتههای گورستان قدیمی دشتك، به قرن هفتم ه ق مربوط است.
مردم روستای دشتك به زبان فارسی به لهجه دشتكی صحبت میكنند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند. براساس نتایج سرشماری سال ۱۳۷۵ جمعیت این روستا ۲ هزار و ۸۰۶ نفر بودهاست كه در سال ۱۳۸۵، به تعداد ۲ هزار و ۳۶۷ نفر كاهش یافتهاست
فعالیت اكثر مردم روستای دشتك، باغداری و دامداری است. گروهی نیز به فعالیتهای خدماتی و تولید صنایع دستی از جمله گیوه دوزی، قالی بافی و گلیم بافی میپردازند. محصولات باغی روستا شامل گردو، انگور، انار، بادام و گوشت، فراوردههای لبنی و پشم گوسفند از محصولات دامی روستا است. پرورش زنبور عسل و تولید عسل به روش جدید و سنتی نیز رواج دارد.
روستای دشتك در محدوده كوهستانی استقرار یافته و بافت كالبدی آن به تبعیت از شیب محل استقرار، به صورت پلكانی شكل گرفتهاست. شبكه معابر روستا به عنوان شریان ارتباطی از الگوی نامنظم برمبنای نیاز مردم و محدودیتهای توپوگرافی، شكل گرفتهاند و غالب معابر به صورت پیچ در پیچ، نامنظم و كم عرض میباشد.
خانههای قدیمی روستا از سنگ، خشت و گل ساخته شده و با چینش پلكانی، خود جلوه زیبایی به روستا دادهاند. روستای كوهستانی دشتك، با اقلیم معتدل، پوشش جنگلی، باغات وسیع، چشمه ساران فراوان، آبشارهای زیبا و مناظر و چشم اندازهای دل نواز، به ویژه در فصول بهار و تابستان، فضای بسیار جذابی را برای بیننده فراهم میآورد. معماری پلكانی روستای دشتك جلوه بسیار چشم گیری به آن بخشیدهاست كه بیننده خوش ذوق را به تحسین وا میدارد.
بنا بر اعلام روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس، درخت چنار كهنسال روستا، یكی از قدیمیترین درختان ایران و جهان به شمار میرود. این درخت كه در محل هسته اولیه روستا قد برافراشتهاست به نظر برخی از دیرین شناسان طبیعی، قدمتی چهارهزار ساله دارد.
امامزاده فخرالدین، از بناهای زیارتگاهی مورد احترام روستاست. یكی از آثار جالب توجه، روستای دشتك، راه پلهای به نام كتل است. كه یك هزار و ۲۰۰ پله سنگی دارد و در گذشته از طریق آن به نقاط دیگر تردد مینمودند. آسیابهای قدیمی روستا، مشتمل بر۶ آسیاب قدیمی است كه در گذشته مورد استفاده مردم بودهاست آسیابهای قدیمی نشانههای فرهنگی و از آثار تاریخی روستای دشتك است.
چشمههای معدنی خنار، نهروم، مرشدی، آبگری، ده گاه، دره و آبگرمی كه آبهای شفابخشی دارند. از جاذبههای طبیعی روستای دشتك به شمار میآیند و همجنین چشمههای بید چنگ، آب چغور، باغ جمال(باباجمال)، سی چاه، پای بیدی، دم تنگ، بیدك، عابدو، گردوك، تدك، باغك، سیبكی و چشمه گل كه جشمه ساران زیبا واقع در كوههای اطراف روستای دشتك میباشند.
مردم روستای دشتك در اعیاد ملی به ویژه عید نوروز عید فطر و قربان به جشن و شادی میپردازند و در ایام عزاداری به ویژه در ماه محرم، مراسم سوگواری را برگزار میكنند.
گیوه بافی، گلیم بافی و قالی بافی از هنرهای دستی مردم روستای دشتك میباشد. بازی محلی درنه بازی و لگد بازی در میان مردم روستای دشتك رواج دارد. موسیقی محلی مردم دشتك نیز غالباً با نی نواخته میشود و نغمههای محلی در مقام شوشتری خوانده و نواخته میشود. پوشاك محلی مردم روستای دشتك طرحهای زیبا و شادی بخشی دارد. بنا بر اعلام روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی وگردشگری استان فارس در تاریخ ۳/۲/۱۳۸۷ روستای دشتك به عنوان روستای هدف در توسعه گردشگری انتخاب شد. گردو، بادام، انار، گیوه از سوغات این روستا است.. دسترسی به روستای دشتك از طریق شهرهای مرودشت و كامفیروز و جادههای منتهی به این روستا از شهرهای مذكور آسفالت است.