خانه قزوینیها با قدمتی كه به دوره سلطنت ناصر الدین شاه قاجار بر میگردد، یكی از خانههای تاریخی و دیدنی های اصفهان است. با ساختمانی زیبا و نقشهای استادانه، خانه قزوینیها شامل اندرونی، بیرونی و حیاطهایی است كه گرداگرد آنها اتاقهایی بسیار قرار دارد. از زیبایهای خانه میتوان به مقرنسهای ظریف شاهنشین، شیشهبندی منقوش درهای شاهنشین و گچبری و آینهكاری تالار پذیرایی اشاره كرد. امروزه در این خانه دفتر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اصفهان قرار دارد.
خانه قزوینی ها در منطقه شهشهان واقع شده است. خانهای تاریخی در اصفهان است كه قدمت آن به دوران ناصرالدین شاه قاجار باز میگردد. با وجود خانههای قدیمی بسیار در اصفهان، بازدید از شمار اندكی از آنها مانند خانهٔ قزوینیها برای توریستها امكانپذیر است. این خانه دارای ساختمانی زیبا و نقشهای استادانه است. این خانه شامل اندرونی و بیرونی و حیاطهایی است كه گرداگرد آنها اتاقهای بسیاری قرار دارد. ضلع شمالی هر حیاط بلندتر از دیگر ضلعهای آن است و از اهمیت بیشتری نسبت به دیگر ضلعها برخوردار است. از دیدنیهای بیرونی خانه میتوان به شاهنشین با مقرنسهای ظریف كه آن را به زیبایی آراسته یاد كرد. همچنین درهای شاهنشین كه شیشه بندی منقوش دارند، آن را به اتاقهای مختلف پیوند میدهند. بخش بیرونی همچنین دارای یك تالار پذیرایی در سمت غربی است كه با گچبری و آینهكاری تزیین شده و در سمت شرقی، یك تالار پذیرایی، تعدادی اتاقهای كوچكتر و ایوانهای سراسری، و همچنین هشتیهای سرپوشیده و بخشهای خدماتی قرار دارد. بخشهای اندرونی در شرق حیاط اصلی قرار دارند. تعدادی تالار و حجره در این بخش واقع است. بخش جنوبی خانه ویژهٔ سكونت خدمتكاران بوده و اصطبلها نیز در این بخش قرار داشتهاند. بخش اندرونی خانه به وسیلهٔ یك راهرو دسترس پذیر میباشد. بازدید كننده، در هنگام ورود به محوطه، مستقیم به بخش بیرونی آن وارد میشود، ولی برای رسیدن به بخش اندرونی باید از چند راهرو بگذرد.
خانه قزوینی های اصفهان از بناهای دوران ناصرالدین شاه قاجار است. این خانه كه تا اوائل دهه ۱۳۵۰ در مالكیت افراد بوده و به صورت خانه مسكونی مورد استفاده قرار می گرفت به نام (خانه قزوینی ها) معروف بود.
در ادامه سیری در ایران برای شما عزیزان از ویژگی های این ساختمان تاریخی گفته است در ادامه با ما همراه باشید.
ورودی فعلی خانه در انتهای بن بستی به شكل دالان قرار گرفته كه ابتدا و انتهای آن سرپوشیده است. در طول این دالان طویل دیوار خانه كهكشانی قرار دارد كه به صورت مشبك آجری بازسازی شده است. اگر چه قدمت خانه كهكشانی با خانه قزوینی ها یكی است، اما معماری این خانه و تزئینات آن به ظرافت خانه قزوینی ها نمی رسد. خانه كهكشانی دارای دو ورودی است كه یكی در میدان شهشهان و دیگری در انتهای راهرو ورودی خانه قزوینی ها قرار گرفته است.

خانه قزوینی ها دارای یك ورودی اصلی است كه در كوچه امام جمعه قرار دارد و دالانی طویل با فضاهای مختلف خانه ارتباط برقرار می شود.
پس از عبور از این دالان طویل در سمت راست به حیاط خلوت می رسیم. این حیاط خلوت با راهروئی كه دارای ۲ خم است، حیاط خلوت را به حیاط خانه مربوط می كند. در انتهای این راهرو هشتی بسیار زیبا و ساده ای خودنمائی می كند كه از سمت راست به حیاط اندرونی مربوط می شود. قسمت اصلی این خانه اندرونی است كه با حیاط بزرگ و ساختمان هائی كه در چهار طرف آن قرار دارند بیشترین فضای این مجموعه را اشغال كرده اند.
سالن اصلی خانه یا شاه نشین دارای پنجره ارسی و سه در بسیار نفیس است كه شیشه های رنگی و مشبك ریز نقش از عناصر اصلی و زیبای آن محسوب می شوند. طاق این سالن با مقرنس های گچبری شده پوشش داده شده است. در طرفین سالن درهائی است كه به اتاق های بزرگ مجاور راه دارند. این درها نیز دارای شیشه های رنگی هستند. اتاق های سالن به صورت طاق و تویزه ساده و فاقد تزئینات هستند.
در غرب خانه یك سالن پنج دری ارسی است كه دارای تزئینات آئینه كاری و گچبری است و طرفین آن با دو ایوان كوچك و دو اتاق سه دری فضای جبهه غربی را كامل می كنند. در جنوب حیاط سه ایوان كوچك براساس اصل قرینه سازی ساخته شده است.
این خانه در سال ۱۳۵۳ از طرف دولت وقت خریداری شده و در اختیار وزارت فرهنگ و هنر آن روز قرار گرفت. از همان زمان تعمیر و بازسازی و مرمت آن شروع شد و به عنوان محل سازمان ملی حفاظت آثار باستانی مورد استفاده قرار گرفت در حال حاضر این خانه زیبا و خانه كهكشانی محل اداره كل میراث فرهنگی استان است.

ساعت كاری : همه روزه از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۴:۱۵ به غیر از جمعهها
تلفن : ۳۴۴۷۵۹۰۶ ۰۳۱
آدرس : اصفهان ، خیابان ابن سینا ، محله شهشهان
