مِهرَبان یكی از شهرهای استان آذربایجان شرقی است كه در بخش مهربان شهرستان سراب واقع شدهاست. این شهر مركز بخش مهربان است. برپایه آخرین سرشماری مركز آمار ایران كه در سال ۱۳۸۵ صورت گرفتهاست، شهر مهربان با جمعیتی بالغ بر ۶,۰۰۰ نفر، دومین شهر شهرستان سراب و سی و سومین شهر استان آذربایجان شرقی محسوب میشود.این شهر در سال ۱۳۴۱ خورشیدی از روستا به شهر تبدیل شدهاست، ولی با این وجود امروزه بهعنوان یكی از شهرهای كوچك و كمجمعیت ایران بهشمار میرود. مهربان در ۳۰ كیلومتری غرب سراب، ۱۰۰ كیلومتری شرق تبریز و ۶۰۰ كیلومتری شمال غرب تهران واقع شدهاست.
مردم
اهالی شهر مهربان به زبان تركی آذربایجانی سخن میگویند. برپایه سرشماری سال ۱۳۸۵ خورشیدی، از مجموع ۶,۰۰۰ نفر جمعیت این شهر، ۳,۰۱۳ نفر مرد و ۲,۹۸۷ نفر زن بودهاند. شمار خانوارهای این شهر نیز ۱,۵۴۲ خانوار بودهاست. برپایه همین آمار از مجموع كل جمعیت شهر مهربان، ۴,۲۷۵ نفر باسواد و ۱,۱۶۸ نفر بیسواد هستند. بهعبارت دیگر بیش از ۷۰ درصد از مردم این شهر باسوادند.
قالی مهربان
درمهربان و شهرهای همجوار بهترین نوع فرش تولید و عرضه می شود. فرش این مناطق درشت بافت بوده و نخی كه از آن برای بافت استفاده می شود از پشم گوسفند تشكیل می شود. از همسایه های این شهر كه در آن ها فرش تولید می شود می توان به هریس , شربیان , بخشایش , كلوانق , گوراوان و زرنق اشاره كرد كه در بین این تولید كنندگان فرش هریس و مهربان و بخشایش از معروفیت ویژه ای برخوردار بوده و نقشه ی مهربان و بخشایش بعد ازهریس از مرغوب ترین فرش ها از لحاظ رنگ و نقشه می باشند. كیفیت بافت هرسه شهر تقریباً یكسان است و فرش های تولید شده در این مناطق از دوام بسیار زیادی برخوردارند مهربان یكی از مهم ترین شهر های آذربایجان از لحاظ تولید فرش و قالی می باشد و نقشه های موجود در مهربان معروف به آبی گل , حاج محرم، بیگلر و صیاد هستند. رنگ نخ های مورد استفاده در قدیم گیاهی و طبیعی بود ولی با آمدن رنگ های شیمیایی این رنگ ها فوراً جای رنگ های طبیعی را گرفتند.بیشتر بافندگان قالی در این شهر را بانوان تشكیل می دهند اما مردانی هم هستند كه هنوز به قالی بافی مشغولند.رنگ های اصلی فرش مهربان عبارت اند از قرمز , سیاه، سفید، سرمه ای و آبی.
مكانهای دیدنی
امامزاده حاجعلمدار
برج ایلباغی
مسجد اسنق
مسجد جمالآباد