شهر مشهد با ۳۵۱ كیلومتر مربع، دومین كلان شهر ایران بعد از تهران، در شمال شرق كشور واقع و مركز استان خراسان رضوی شناخته میشود. این شهر در زمان افشاریان، پایتخت ایران بود. طبق سرشماری، جمعیت این شهر بالغ بر ۳ میلیون نفر تخمین زده شده است. مشهد به دلیل وجود مبارك علی بن موسی الرضا، امام هشتم شیعیان، در سال پذیرای ۲۷ میلیون زائر از داخل و خارج كشور میباشد. بیش از ۹۳ % مردم این شهر، فارسی زبان و این شهر در سال ۱۳۸۸ رسما به عنوان پایتخت معنوی ایران لقب گرفت. بند گلستان در ۸ كیلومتری غرب شهر مشهد، ۵ كیلومتری شمال شرق طرقبه و پایان اراضی روستای گلستان و بر روی رودخانه گلستان واقع شده است. با وجود عمر ۵۰۰ ساله این مكان تاریخی، اما همچنان جزو محلهای دیدنی و توریستی تور مشهد است كه گردشگران زیادی هر ساله از این مكان تفریحی و تاریخی زیبا دیدن میكنند. شما نیز میتوانید با رزرو تور ارزان مشهد ، از این محل زیبا و جذاب دیدن كنید.
رودخانه گلستان، از پیوند سه شاخه «مایان»، «دهبار» و «جاغرق» در اطراف روستای حصار به وجود میآید كه آبهای سطحی حوزه آبریزی به وسعت ۳۰۲ كلیومتر مربع را در محل گلستان جمعآوری میكند. معمولا در تابستان و پائیز آب به این منطقه نمیرسد و فقط در زمستان و بهار به دلیل جریان سیلاب شدید، آب وارد بند گلستان میشود و اگر در طول سال بارندگی زیاد باشد، در تابستان و پائیز هم این بند آب دارد. بند گلستان، تعداد زیادی از علاقهمندان تور لحظه آخری مشهد به طبیعت و قایق سواری را به سوی خود میكشاند. سد گلستان، آجری و تاریخ آن به زمان تیموری برمیگردد و اهمیت مهندسی آب را در زمانهای قبل یادآوری میكند. سد مذكور از نام روستای قدیمی گلستان برداشته شده و از نظر موقعیت امامزادگان یاسر و ناصر كه روایت است، جسد آنها سوزانده شده، دارای اهمیت مذهبی خاصی است.
همانطور كه عنوان شد، منطقه گلستان، یكی از گردشگاههای مهم و جذاب و پدیدهای طبیعی در نزدیكی شهر مشهد است. بند گلستان سازهای آجری و عظیم در ابتدای دره طرقبه و منظرهای چشمنواز را نمایش میدهد. این بند با توجه به بازسازیها و مرمتهای بسیار باز هم حالت طبیعی و اولیه خود را به خوبی حفظ كرده است. در دو طرف بند گلستان، صخرههای عظیمی وجود دارد و در محلی ساخته شده است كه عرض دره تنگتر میشود. بنای این بند طوری ساخته شده است كه صخرهای كه در سمت خارجی آن قرار دارد، حكم پشتیبان محكمی برای بند است. در منابع تاریخی در دسترس، بنای بند گلستان را به به شاهرخ میرزا، گوهرشاد خاتون و كنیز گوهرشاد و در تعدادی از منابع، به دوره صفوی نسبت دادهاند؛ اما سند معتبرتری وجود دارد كه در كتاب «اسناد و مكاتبات تاریخی ایران از تیمورشاه تا شاه اسماعیل» به این موضوع اشاره شده كه ساختمان بند مربوط به سلطان ابوسعید بن سلطان محمد بن میران شاه بن تیمور است كه در سال ۸۶۱ هـ.ق. بعد از تصرف هرات به حكومت دست یافت و در سال ۸۷۳ هـ.ق. به قتل رسید.
بند گلستان در حال حاضر در وقف آستان قدس رضوی و مسجد جامع گوهرشاد است. تا سال ۱۳۵۱ ارتفاع بند گلستان ۱۵ متر بود و خروج آب از آن به صورت سرریز از بالای آن انجام میشد. در همین سال آستان قدس رضوی جهت بالا بردن ظرفیت دریاچه بند گلستان، تعمیراتی را انجام داد و ارتفاع بند را ۶ متر افزایش داد و در قسمت انتهای غربی تاج بند گلستان، ۵ دریچه خروجی آب با شش پایه بتنی ساخت. تعمیرات گفته شده تا انتهای سال ۱۳۵۲ ادامه پیدا كرد و در فروردین ۱۳۵۳ بند گلستان رسماً افتتاح و مورد بهرهبرداری قرار گرفت. جالب است بدانید كه كتیبهای نیز در انتهای قسمت شرقی تاج بند گلستان، روی صخرهها نصب شد كه اكنون نوشتههای آن به سختی قابل خواندن است. بازدید از این مكان تاریخی و زیبا را به مسافران تور مشهد كه علاقهمند به دیدن اماكن تاریخی و پدیدههای طبیعی دارند، سفارش میكنیم.
آدرس: ۸ كیلومتری غرب مشهد، بعد از پارك جنگلی وكیل آباد، بر روی رودخانه گلستان